Ugrás a fő tartalomra

Fincsi kakaós csiga I.

   Nem tudom, ki hogy van vele, de ahogy hűl kint az idő én annál jobban szeretek bent, finom süteményeket gyártani. Imádom, ahogy a sütő melege átjár mindent és a szálló, kellemes illatok egyszerű lakásból, meghitt otthonná varázsolják a helyet, ahol élünk.


   Egy jó süteménynek mindenki örül,mert remek lezárása lehet egy finom étkezésnek, illik egy csajos, beszélgetős délutánhoz vagy egy jó filmnézős vasárnapi matinéhoz. Azt viszont kevesen tudják, hogy a spórolásban is segít.  Egy egyszerű kelt tésztás vagy piskótás sütemény egy tartalmas leves mellett helyettesítheti a második fogást. Gondoljunk csak bele, hogy hányszor kaptunk az óvodai vagy az iskolai menzán például bablevest és túrós bélest vagy hasonló kombinációkat.



  Most egy édesanyámtól tanult kakaós csiga receptet szeretnék megosztani veletek. Nem túl nehéz, bár a kelt tészta elkészítésébe az első két alkalommal beletört a bicskám. Azóta viszont rájöttem  minden apró trükkjére, így már szinte rutinszerűen megy.



Vágjunk is bele!

     Hozzávalók:
A tésztához:

60 dkg liszt
1 kocka ráma
1 csipet só
3 tk. cukor
1 élesztő
2 tojássárgája
1,5 dl tej

A töltelékhez:

kakaópor
kristálycukor

A sütéshez:

1,5 dl tej
vaníliás cukor

 1,5 tejbe beleteszünk 3 teáskanál kristálycukrot és ezt együtt langyosítsuk meg. Gyakran figyelgessük és ha picit is langyosnak érezzük zárjuk el, mert ha alul melegítjük azon később még lehet segíteni, viszont ha túlmelegítjük az élesztő nem fog felfutni benne.
Tehát a langyos tejet levesszük a tűzről, belemorzsoljuk az élesztőt és rátesszük az edényre a fedőt. Ilyenkor az élesztőnek szépen lassan fel kell futnia a tejben, nagyjából 10-15 perc alatt. De ez idő alatt ne emelgessük a fedőt, mert kimegy a meleg az edényből!

A rámából vágjunk le és tegyünk félre egy kis darabot későbbre. A többit tegyük a lisztbe és öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt is, majd adjuk hozzá a maradék hozzávalókat is.
Fontos, hogy minden összetevő szobahőmérsékletű legyen, hogy később ne essen össze a tészta!
Ezután elkezdjük összedolgozni a masszát. Közben, ha szükséges adhatunk hozzá még lisztet. Addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától.

Ha ezzel megvagyunk, akkor a tálat takarjuk le egy konyharuhával és tegyük 1 órára meleg helyre, hogy megkeljen. Anyukám tanácsára én úgy csinálom, hogy 2 percre begyújtom a sütőt, majd elzárom és oda teszem be a tésztát.

Mire letelik az egy óra a tésztánknak a sokszorosára kell dagadnia. Ha túl nagy adagot csináltunk tehetünk belőle a fagyasztóba is, így ha gyors vacsorára van szükség csak elő kell kapnunk. Ez a tészta az alapja az isteni házi pizzának, a túrós bélesnek és a buktának is.



A következő részben pedig elárulom, hogy hogyan is folytatódik a kakaós csiga receptje....


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld ne...

Mr. Kumpir végre Magyarországon!

   Számos európai nagyváros után végre Magyarországon is megnyitotta kapuit a Mr. Kumpir.   A török étteremlánc a Westend City Centerben nyitotta meg első üzletét, ami rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. kép forrása: www.facebook.com/pages/Debreczeni-Zita-Fan-Club/317404023728?fref=ts  Nekem is volt szerencsém ellátogatni oda a Szerelmemmel.       A kumpir lényege, hogy egy hatalmas héjában sült burgonyát kettévágnak a belsejét pedig összekeverik egy kis vajjal és sajttal. Ettől nagyon finom krémes lesz. Ezek után pedig tetszés szerint választhatunk bele a feltétekből, például virsli karikákat, kukoricát,csirkehúst, paradicsomot, paprikát, babot, valamint kérhetünk rá különböző önteteket  vagy akár francia salátát is.    Nagyon laktató, az adagok pedig óriásiak. Én személy szerint nem is bírtam az egészet megenni.    Az árait tekintve maga a kumpir nem túl olcsó, de kárpótolhat minke...

Top 3 török sorozat

   Még mindig dübörög a Szulejmán láz, a nemrégen debütált Szultána pedig csak még tovább növeli a török sorozatok rajongóinak számát. Mások ezek, mint a korábban megszokott Dél- amerikai sablonos forgatókönyvű limonádék. Sokkal izgalmasabbak, kiszámíthatatlanabbak és a karakterek is szuperek.    Ma az 3 kedvencemet szedtem össze belőlük. Ezek többsége még nem ment egyik magyar tévécsatornán sem, így csak feliratosan érhetők el a részek, de szerintem megéri belekezdeni.     1. Az éjszaka királynője Meryem Uzerli új sorozata, ami már látható az Izaura Tv-n. Rövidke, mindössze 35 részes eredetileg (de gondolom jó magyar szokáshoz híven ezt is ezer darabra darabolják majd), mivel Törökországban nem volt nagy sikere. Szerintem viszont zseniális. Elképesztően jó színészek játszanak benne, nagyon érdekesek a karakterek és maga a történet is fordulatos.   A főszereplő Selin (Meryem Uzerli) és Kartal. Kartal kiskorában elveszíti édesapját, így Azi...