Ugrás a fő tartalomra

Variációk lecsóra

    Ha itt a nyár és a zöldségszezon, akkor előkerül a jó öreg lecsó is, ami sok sok ember kedvence. Én is imádom (főleg a tojásosat) és egyre gyakrabban készítek, ahogy megy le a paradicsom ára a piacon.



    A nagy melegben amúgy sem vágyunk olyan tömény ételekre, így a lecsó remek választás, nem beszélve arról, hogy nagyon egészséges és nem hizlal!
Sok sztárnak is ez a kedvenc étele, többek között Dukai Reginának, aki egyenesen lecsó mániásnak nevezi magát.

forrás: www.facebook.com/DukaiReginaOfficial

   Népszerűsége miatt ezer receptje van, hiszen mindenki másképp készíti. Én pedig összegyűjtöttem a legjobbakat...


   Az alap variációkat mindenki ismeri, így a tojásos és a rizses változatot senkinek sem kell bemutatni. De tudtátok e, hogy létezik krumplis lecsó is? Ilyenkor a krumplit félig megfőzzük, majd nagy lyukú reszelőn a lecsóba reszeljük és ott fejezzük be a főzését.



   A húsimádó lecsó inkább a férfiaknak való, mert nő ilyen kalóriabombát nem igazán vesz magához. Kerül bele virsli, szalonna és darált hús is, a végén pedig rizs.

   De nem csak nálunk, hanem külföldön is nagy sláger a lecsó. A mediterrán országok lakói is előszeretettel készítik. A ratatouille, ahogyan a franciák nevezik a paradicsom és a paprika mellett cukkinit és padlizsánt is tartalmaz, valamint friss fűszereket, pl: kakukkfüvet és babérlevelet.



  A peperonata pedig az olasz lecsó elnevezése. Ők sárga és piros húsú paprikát tesznek bele vegyesen, valamint bazsalikomot.



   Mindkét országra jellemző, hogy olívaolajjal készítik el ezt a finomságot. Én is átvettem ezt a szokást, amitől még könnyedebb lesz az étel.

   A török lecsó, a menemen, amihez szintén olívaolajat használnak. Az elmaradhatatlan paradicsom mellett zöldpaprikából és apróra vágott fokhagymából áll. Oregánóval fűszerezik. A végén pedig 5-6 tojást ütnek a tetejére és megvárják amíg az tükörtojás módjára megszilárdul. Általában evőeszköz nélkül, a kenyérrel tunkolva fogyasztják.




   De a kedvencem az összes közül az a változat, amit egy kedves ismerősömtől hallottam. Ő csak mediterrán lecsónak nevezi. Cukkinit és padlizsánt is tesz bele, majd ha kész meglocsolja egy pici balzsamecettel. Hm. Isteni!



 Ezen kívül tehettek még bele akár patiszont is, de olyanról is hallottam már, aki gombát is tesz bele.

  Én leggyakrabban a virslis, tojásos, cukkinis változatot szoktam elkészíteni.



  Bármelyik fajtát is választod, a tuti tipp, ha teszel bele egy egészen pici őrölt köményt a végén, mert az zseniálisan feldobja.

  És te hogyan készíted?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld ne...

Mr. Kumpir végre Magyarországon!

   Számos európai nagyváros után végre Magyarországon is megnyitotta kapuit a Mr. Kumpir.   A török étteremlánc a Westend City Centerben nyitotta meg első üzletét, ami rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. kép forrása: www.facebook.com/pages/Debreczeni-Zita-Fan-Club/317404023728?fref=ts  Nekem is volt szerencsém ellátogatni oda a Szerelmemmel.       A kumpir lényege, hogy egy hatalmas héjában sült burgonyát kettévágnak a belsejét pedig összekeverik egy kis vajjal és sajttal. Ettől nagyon finom krémes lesz. Ezek után pedig tetszés szerint választhatunk bele a feltétekből, például virsli karikákat, kukoricát,csirkehúst, paradicsomot, paprikát, babot, valamint kérhetünk rá különböző önteteket  vagy akár francia salátát is.    Nagyon laktató, az adagok pedig óriásiak. Én személy szerint nem is bírtam az egészet megenni.    Az árait tekintve maga a kumpir nem túl olcsó, de kárpótolhat minke...

Top 3 török sorozat

   Még mindig dübörög a Szulejmán láz, a nemrégen debütált Szultána pedig csak még tovább növeli a török sorozatok rajongóinak számát. Mások ezek, mint a korábban megszokott Dél- amerikai sablonos forgatókönyvű limonádék. Sokkal izgalmasabbak, kiszámíthatatlanabbak és a karakterek is szuperek.    Ma az 3 kedvencemet szedtem össze belőlük. Ezek többsége még nem ment egyik magyar tévécsatornán sem, így csak feliratosan érhetők el a részek, de szerintem megéri belekezdeni.     1. Az éjszaka királynője Meryem Uzerli új sorozata, ami már látható az Izaura Tv-n. Rövidke, mindössze 35 részes eredetileg (de gondolom jó magyar szokáshoz híven ezt is ezer darabra darabolják majd), mivel Törökországban nem volt nagy sikere. Szerintem viszont zseniális. Elképesztően jó színészek játszanak benne, nagyon érdekesek a karakterek és maga a történet is fordulatos.   A főszereplő Selin (Meryem Uzerli) és Kartal. Kartal kiskorában elveszíti édesapját, így Azi...