Ugrás a fő tartalomra

4 apró lépés, hogy csökkentsd a műanyag felhasználásod

   Azt gondolom, hogy aránytalanul keveset foglalkozunk környezetünk és bolygónk tisztaságával, mondván, hogy kicsik vagyunk mi ahhoz, hogy megváltoztassuk a világot. Pedig az igazi nagy változások mindig egyéni szinten kezdődnek, sok kicsi sokra megy alapon.
Rászánod magad, elkezdesz figyelni a környezetedre, nem szemetelsz, szelektíven gyűjtöd a hulladékot, majd miután olyan régóta és kitartóan csinálod mások is példát vesznek rólad, róluk pedig megint mások és így gyűrűzik tovább egyre nagyobb körben amit elkezdtél.

  Napjainkban az egyik legnagyobb gondot okozó dolog a műanyag kérdés. Jelenleg a vizeinkben rengeteg hulledéksziget úszkál, melyekből sok elemet a madarak és a halak eledelnek néznek, megesznek és elpuszulnak. A tudósok az jósolják, hogy ha így folytatjuk, fokozatosan és igen rövid időn belül eljutunk addig, míg a vízben már több szemét lesz, mint hal.



  Azt, hogy mekkora károkat okozunk a környezetnek és ezáltal a bolygónak az őrült műanyagfelhasználással gyakorlatilag fel sem fogjuk, hiszen annyira a mindennapunk részévé váltak, hogy fel sem tűnik mennyi hulladékot termelünk a használatukkal.
Ennek a hulladéknak csak kisebb része újrahsznosítható, a többi mind a szeméttelepre vagy az óceánokba kerül és több mint 100 évig mérgezik a környezetet mire lebomlanak.

   Természetesen ezt a problémát egycsapásra nem tudjuk megszűntetni, de ahogy említettem az elején a jó példa ragadós lehet. Egyéni szinten ugyanis nagyon sokat tehetünk. Sokkal többet, mint gondolnánk.

Most megosztok veletek 4 olyan tippet, amivel minimálisra csökkenthetitek a műanyag felhasználásotokat ezzel hozzájárulva bolygónk egészségéhez.


   1. Válts textilre!


A sorban az első máris egy olyan dolog amivel nem csak a bolygónak teszel jót, hanem a pénztárcádnak is!
Összeszámoltátok már, hogy évente mennyi pénzt költötök eldobható műanyag szatyrokra? Nem? Én igen. Évente nagyjából 7-10 ezer forint jön össze belőle. Ez a pénz a zsebetekben is maradhatna egy nagyon egyszerű és kis befektetéssel járó trükkel, ez pedig nem más,mint a textiltáska.
Időtálló, környezetkímélő, könnyen elfér a táskádban, mert kicsire összehajtható és könnyen tisztítható.
Nekem egész kollekcióm van belőle: Gas, Lush, Zigi, Tchibo.... egész életemre betáraztam belőlük.




   2. Szívószál kérdés

Ti szívószállal szűrcsölitek az üdítőt? Ha igen akkor ideje átgondolni ezt a szokást. Valóban olyan fontos? Én nem hiszem... Maximum csak akkor, ha kímélni akarjátok a rúzsotokat.
Az én ajánlatom a következő: Hagyjátok el a szívószálat amikor csak lehet, amikor viszont nem akkor válasszatok tartósabb darabot, például papírból, bambuszból vagy esetleg fémből készültet.
A szívószál nem tűnik igazán nagy dolognak, de ha megnézzük a statisztikákat elég megdöbbentő számokat látunk. Bár nem találtam ilyen mérést sem kis hazánkra, sem Európára vonatkozóan, de Amerikában állítólag napi szinten 500 millió darab szívószálat haszálnak, majd dobnak el. Ha ennek csak egy kis töredéke igaz Magyarországra, akkor is megdöbentő számot kaphatunk.
Érdemes hát mérlegeni, amikor kikérjük az italunkat...




   3.Neked van sajátod?

Egyszer már írtam nektek a Függőségeim című blogbejegyzésemben, hogy valóságos bögregyűjtő vagyok és ez nem csak a hagyományos porcelán bögrékre terjed ki. Jelentős gyűjteményem van  jól zárható termobögrékből is. Van rózsaszín virágos és lila, Starbucks-os és no name.
Ezek azért praktikusak és környezetkímélőek, mert használatukkal elkerülheted az undi műanyag poharak használatát, amikből enyhén szólva sem komfortos érzés kávézni.
Egy szupi, vidám tumbler-ben reggel könnyedén magaddal viheted az italod vagy kérheted ebben a kávéd a kedvenc kávézódban (a legtöbb helyen már nem néznek rád furán, ha ilyet kérsz).
   Itt említeném meg a kulacsok használatát is, melyekkel szintén sok plusz műanyag palack felhasználásától kíméled meg a bolygónkat.




   4. Kerüld az egyszer használatos zacskókat!

Tudjátok, azokat amik a nagy üzletek zöldség- és pékség részlegein úton-útfélen ki vannak téve.
Bár a nagyobb üzletekben a pékségen már papírzacskóra váltottak, de a zöldségnél a helyzet változatlan.
 Hogy mi a baj a műanyag zacsikkal? Az, hogy rendkívűl környezetszennyezőek, mert 400 évig nem bomlanak le, mi pedig átlagosan csak 20 percig használjuk őket mielőtt a kukában végeznék.
Ráadásul idővel ezek a zacskók parányi mikroműanyagokká bomlanak, amiket az emberi szem már nem is lát, így lehetetlenség begyűjteni őket. Belekerülnek a talajba, a vizekbe, a vizi állatok megeszik őket és elpusztulnak. Jelenelg már a csapvíz is tele van vele így az emberi szervezetre gyakorolt hatását is gőzerővel vizsgálják a megfelelő nemzetközi szervek. De gyanítom nem tesz jót, hogy műanyagrészecskéket iszunk nap, mint nap. Ide szúrnék egy számomra megdöbbentő adatot is, miszerint Magyarországon napi (!) egy millió műanyagzacskó fogy. Egy millió?! Felfoghatatlan mennyiség....
Persze hosszútávon a papírzacsi sem lesz megoldás, hisz azzal meg az erdőírtás nagyságát növeljük, de első lépésnek nem rossz.
Azt is érdemes vásárláskor mérlegelni, hogy valóban zacsiba kell e tenni a dolgot amit veszünk. Egy fürt banánt, néhány almát vagy egy ananászt nem feltétlenül kell becsomagolni, hisz nem gurul szanaszét, nem nyomódik meg, nem folyhat a leve, így ezekben az esetekben egyálatalán nem szükséges a boltban a műanyag zacsiért nyúlni. A többi, kényesebb dolog esetében pedig ha a zacskót választjuk akkor ha lehet használjuk fel minél többször. Öblítsük ki és legközelebb vigyük el újra a boltba, ezzel is növelve a használati idejét. Vagy ha van némi időnk és kézügyességünk, varrjunk textilből pár zsákocskát és ezeket használjuk vásárlásnál. Megjegyzem szerintem erre a célra megfelelhetnek az üzletekben kapható ajándékos tüll zsákocskák is. Én pl. ilyeneket használok és nagyon jól beváltak, mert könnyen tisztíthatóak. Szóval ha nem tudtok vagy nem akartok varrni, akkor ez a megoldás is szóba jöhet. 





   Ha belegondoltok ez a 4 dolog nem jár akkora áldozattal, mégis nagyon sokat tehetünk vele környezetünk tisztaságáért és Földünk egészségéért.
Nem dughatjuk homokba a fejünket, tudomásul kell vennünk a problémát és egyéni szinten is minél többet megtenni azért, hogy tehermentesítsük a bolygót.


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld nem tartozik a kedven színeim közé úgy általánosságban,