Ugrás a fő tartalomra

Élj egészségesebb életet avokádóval!

    Egyre szélesebb körben terjed a Közép- Amerikából származó avokádó. Míg néhány évvel ezelőtt csak egy-két szupermarket polcán bukkant fel és különlegesség számba ment, addig mára az nagyobb üzletek és kisebb zöldségesek alapvető terméke lett és egyre több étterem étlapján is feltűnik.
Az egészséges életmód kapcsán is egyre többet hallunk róla. Főként quacamolét és egyéb szószokat, mártogatósokat készítünk belőle.



  De vajon minek is köszönheti hirtelen jött népszerűségét? Elsősorban annak, hogy egyre többen térnek rá az egészséges életmód eleinte rögös, ám igen hasznos útjára. Így vívta ki az avokádó előkelő helyét a köztudatban, hiszen számos hasznos vitamint, ásványi anyagot és a szervezetünk számára nagyon fontos omega 3 zsírsavat tartalmaz, igen nagy mennyiségben. Ez a jó zsírsav jótékonyan hat az érrendszerre és az idegrendszerre valamint csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet.
A vitaminok közül B, C, E és A vitamint tartalmaz nagy arányban, az ásványi anyagok közül pedig káliumot, foszfort, vasat és kalciumot.



  Azonnali fogyasztásra a puhákat válasszuk, míg ha csak 1-2 maximum 3 nap múlva akarjuk felhasználni, akkor a keményebbekkel járunk jobban, amik pár nap alatt szépen megérnek és megpuhulnak.

Az avokádót semleges íze is népszerűvé teszi, hiszen így a megfelelő fűszerezéssel szinte bármihez passzol. Legtöbbször mégis fokhagymával és őrölt borssal szokták ízesíteni.



 A hagyományosan elterjedt szószok mellett sok mást is készíthetünk belőle. Tehetjük salátába, vagy ínycsiklandó szendvicsekre. Én legjobban a reggeli pirítósomra szeretem kenni, a már említett fokhagymás- borsos változatban.

Most egy igen egyszerű, mégis zseniálisan finom ötletet hoztam nektek. Ám a napokban több receptet is szeretnék majd megosztani veletek, hogy megmutassam mennyire változatosan tudjuk felhasználni az avokádót.

  Tonhalas avokádó krém:

   Elkészítése alig 15 percet vesz igénybe, mégis tökéletes uzsonna vagy vacsora lehet önmagában vagy akár egy- két szelet teljes kiőrlésű pirítósra kenve.

   Szükségünk lesz hozzá egy doboz tonhalkonzervre, egy kis fej lilahagymára és egy avokádóra.
A hagymát apróra vágjuk, az avokádót pedig felkockázás után krémesre törjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan összekeverjük őket. És már kész is!



Jó étvágyat hozzá!


 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Százhalombattai kalandozások

    Csapadékos napok után, amikor a talaj nem alkalmas erdei túrázásra, mindig valami városi látnivalót keresünk.  Meghatározzuk a távolságot, hogy maximum milyen messzire van kedvünk elmenni és szorgosan elkezdjük böngészni a térképet, aztán a kiválasztjuk a legtöbb érdekességet kínáló települést.  Így esett a választásunk következő úticélként Százhalombattára. Ez a relatív fiatal kis város Budapesttől 27 kilométerre, délre fekszik.  Jól megközelíthető autópályán és autóúton is.     Százhalombatta és környéke a bronzkor óta lakott, bővelkedik régészeti feltárásokban és kincsekben, melyeket a város a mai napig lelkiismeretesen ápol és büszkén meg is mutat a világnak.    A százhalom előtag a település határában húzódó halomsírokra utal, melyeket ma is meg lehet tekinteni a régészeti parkban.  De még mielőtt ide eljutnánk, érdemes megállni a gyönyörűen felújított főtéren, ahol a Makovecz Imre által tervezett Szent István Templom magas...

10 dolog ami jó a télben

    A januárra hajlamosak. vagyunk borúsan tekinteni. Hideg és sötét van, a tavasz még olyan messze, eseménytelen és csendes az egész hónap.   Pedig megint csak a hozzáállásunkon kellene változtatni. A tél hátralévő részét jól is el lehet tölteni, csak meg kell látni a lehetőségeket.  10 dolog ami jó a télben: Végtelen mozizós estek Hamar sötétedik, ha már akkor bevackolunk akár 3 film is beleférhet az estébe. Máskor úgy sincs idő megnézni őket. Téli sportok Korizás, síelés, szánkózás... soroljam még? Jó, tudom, mostanában már nem gyakran esik a hó, de korizni akkor is lehet, minden másért meg irány a Kékes, Dobogókő vagy Eplény. Sűrű krémlevesek Van abban valami megnyugtató amikor az ember egy tál tartalmas és forró krémlevest kanalaz.  Illatos, forró fürdők Azt hiszem ehhez nem is kell mit hozzáfűzni... Hangulatfények mindenhol Bátran rakd velük tele te is a lakásodat, meglátod milyen meghitt hangulatot teremtenek. Isteni sütemények Diós, mákos, túrós, lekváro...

10 dolog amiért hálás vagyok az új évben (is)

    Az ember az év végét általában számvetéssel és összegzéssel zárja.  Számba vesszük milyen jó és rossz dolgok történtek velünk és hogy min kellene változtatni, majd megfogadunk ezt-azt amit aztán nem tudunk betartani.     Én úgy döntöttem, hogy most másképp közelítem meg a dolgot. Nem agyalok a múlton, azon már úgysem tudok változtatni, inkább az idénre koncentrálok és összegzés helyett inkább hálát adok mindenért ami jó az életemben. Olykor hasznos, ha nézőpontot váltunk és ebből az irányból közelítjük meg a dolgokat. Ha megírunk egy ilyen listát máris látni fogjuk, hogy az életünk sokkal jobb, mint amilyennek elsőre tűnik. 10 dolog amiért hálás vagyok az új évben (is): A csodálatos, összetartó családomért Az otthonunkért ami menedékként szolgál minden hétköznapi kis és nagy probléma elől. Az élményekért amiket tavaly szereztem Az egészségemért A munkámért, amit imádok csinálni Az új ismeretségekért. Munkatársakért és barátokért akiktől mindig tudok val...