Ismét spórolós tippek jönnek. Ám a receptek mellett most ügyes kis praktikákat is megosztok veletek, amikkel ismert ételeket tehetünk laktatóbbá vagy olcsóbbá,
A tegnapi részben már emlegettük a rizset. Ma is ezzel kezdem, méghozzá egy olaszos változatával, az isteni rizottóval. Mondhatnánk, hogy ez nem is spórolós étel, hiszen speciális rizsre van szükség hozzá, ám tapasztalatom szerint a mindennap használt fajtából is elkészíthető. A lényege annyi, hogy a rizset a szokásosnál sokkal ragacsosabbra főzzük, majd belekeverünk mindent amit a hűtőben találunk (zöldséget, virslit,gombát, sajtot, stb stb.)
A sült pulykacomb is jó választás lehet spórolós hónapokban. Én pl. az Auchanban szoktam venni tálcásat. Kettő van összecsomagolva, súlytól függően 4-500 forintért. Tespibe teszem, öntök alá olajat és egy kis vizet, megszórom sóval, borssal és majorannával. Egész, meghámozott burgonyákat teszek mellé. Lefóliázom sütőbe teszem, majd ha megpuhult, leveszem róla a fóliát és ropogósra sütöm.
A gulyásleves is lehet olcsó, ha az ember kicsit odafigyel. Én pl. ha veszek egy kiló combot, vagy lapockát, abból mindig levágok egy kisebb darabot és beteszem a fagyasztóba, hogy ha kell legyen husi a levesbe. De van olyan, aki darált húst tesz bele.
Leves után kitűnő második lehet a tejbegríz vagy a tejberizs. Nehezebb napokon fele tej fele vízből is készíthető. Gyümölcsökkel szoktam tálalni, amiket nyáron, amikor szezonjuk van és olcsón beszerezhetőek, szoktam lefagyasztani feldarabolva.
Szintén jó második lehet a pogácsa, akár a hagyományos, akár a leveles tésztás változat, vagy a palacsinta is. Itt a tésztát hígíthatjuk több vízzel.
A kelt tésztáknak is ezerféle változata van és az elkészítésük sem olyan költséges. Csinálhatunk belőle buktát, kakaós csigát, vagy akár pizzát is, amire aztán azt rakunk feltétnek ami éppen van otthon.
Na és mi a helyzet a rántott sajttal? Mindenki imádja, de sajnos nálunk is ritkán kerül az asztalra, mert sajt nem egy olcsó mulatság. Általában csak kisebb darabokat szoktam venni 2-300 forintért és azzal gazdálkodom. Viszont kevesen tudják, hogy ezt is fel lehet turbózni. Lássuk hogyan!
Fél vagy kisebb darab kiflikbe lyukakat csinálunk és beleteszünk mindegyikbe egy kis darab sajtot. Vizes kézzel benedvesítjük őket, bepanírozzuk és kisütjük.
Az íze ugyanolyan mintha sima sajt lenne, de így olcsóbb és laktatóbb is.
A melegszendvicsnek is számos jó változata van, nem kell feltétlenül a drága bolti krémeket venni. A gulyáskrém is jó alapja lehet szendvicsünknek, Arra meg mehet minden ami otthon van.
Vagy ketchupos alap, rá pár karika virsli, reszelt sajt és mehet is kicsit pirulni a sütőbe. Erre a célra csak a Kaiser kisebb méretű virslijéből veszek egy csomaggal, 100 forint körül szokott lenni.
Végezetül még egy ötlet amit bármilyen tésztaételhez használhatunk. Keverjünk a szószba egy tojást, aztán adjuk hozzá a tésztát, halmozzuk tepsibe és süssük meg. Így sokkal laktatóbbá válik.
Remélem megint sikerül hasznos ötleteket adnom. Holnap spórolós édességekkel érkezem!
A tegnapi részben már emlegettük a rizset. Ma is ezzel kezdem, méghozzá egy olaszos változatával, az isteni rizottóval. Mondhatnánk, hogy ez nem is spórolós étel, hiszen speciális rizsre van szükség hozzá, ám tapasztalatom szerint a mindennap használt fajtából is elkészíthető. A lényege annyi, hogy a rizset a szokásosnál sokkal ragacsosabbra főzzük, majd belekeverünk mindent amit a hűtőben találunk (zöldséget, virslit,gombát, sajtot, stb stb.)
A sült pulykacomb is jó választás lehet spórolós hónapokban. Én pl. az Auchanban szoktam venni tálcásat. Kettő van összecsomagolva, súlytól függően 4-500 forintért. Tespibe teszem, öntök alá olajat és egy kis vizet, megszórom sóval, borssal és majorannával. Egész, meghámozott burgonyákat teszek mellé. Lefóliázom sütőbe teszem, majd ha megpuhult, leveszem róla a fóliát és ropogósra sütöm.
A gulyásleves is lehet olcsó, ha az ember kicsit odafigyel. Én pl. ha veszek egy kiló combot, vagy lapockát, abból mindig levágok egy kisebb darabot és beteszem a fagyasztóba, hogy ha kell legyen husi a levesbe. De van olyan, aki darált húst tesz bele.
Leves után kitűnő második lehet a tejbegríz vagy a tejberizs. Nehezebb napokon fele tej fele vízből is készíthető. Gyümölcsökkel szoktam tálalni, amiket nyáron, amikor szezonjuk van és olcsón beszerezhetőek, szoktam lefagyasztani feldarabolva.
Szintén jó második lehet a pogácsa, akár a hagyományos, akár a leveles tésztás változat, vagy a palacsinta is. Itt a tésztát hígíthatjuk több vízzel.
A kelt tésztáknak is ezerféle változata van és az elkészítésük sem olyan költséges. Csinálhatunk belőle buktát, kakaós csigát, vagy akár pizzát is, amire aztán azt rakunk feltétnek ami éppen van otthon.
Na és mi a helyzet a rántott sajttal? Mindenki imádja, de sajnos nálunk is ritkán kerül az asztalra, mert sajt nem egy olcsó mulatság. Általában csak kisebb darabokat szoktam venni 2-300 forintért és azzal gazdálkodom. Viszont kevesen tudják, hogy ezt is fel lehet turbózni. Lássuk hogyan!
Fél vagy kisebb darab kiflikbe lyukakat csinálunk és beleteszünk mindegyikbe egy kis darab sajtot. Vizes kézzel benedvesítjük őket, bepanírozzuk és kisütjük.
Az íze ugyanolyan mintha sima sajt lenne, de így olcsóbb és laktatóbb is.
A melegszendvicsnek is számos jó változata van, nem kell feltétlenül a drága bolti krémeket venni. A gulyáskrém is jó alapja lehet szendvicsünknek, Arra meg mehet minden ami otthon van.
Vagy ketchupos alap, rá pár karika virsli, reszelt sajt és mehet is kicsit pirulni a sütőbe. Erre a célra csak a Kaiser kisebb méretű virslijéből veszek egy csomaggal, 100 forint körül szokott lenni.
Végezetül még egy ötlet amit bármilyen tésztaételhez használhatunk. Keverjünk a szószba egy tojást, aztán adjuk hozzá a tésztát, halmozzuk tepsibe és süssük meg. Így sokkal laktatóbbá válik.
Remélem megint sikerül hasznos ötleteket adnom. Holnap spórolós édességekkel érkezem!