Ugrás a fő tartalomra

7 ok, miért olvass

   Imádok olvasni. Igazi könyvet. Nem tabletre letöltött változatot. Imádom a lapok zizegését, a vékony papír finom érintését és a friss nyomdai illatot vagy régi könyv esetében azt a különös "könyvtár illatot" ami áthatja az egész könyvet.
Nem tudok szebb estét elképzelni, mint amikor korán megfürdők, puha pizsibe bújok, majd a kedvenc teámat kortyolgatva olvasok egészen addig, míg el nem álmosodok.



 
   Szerencsére manapság egyre több mozgalom van, ami az olvasást népszerűsíti, ennek pedig kifejezetten örülök. Úgy gondolom a televízió és az okos kütyük egyre jobban elkezdték a perifériára szorítani az agyunk edzésének e nemes módját. Az olvasás számos pozitív élettani hatást gyakorol az emberre. Nem véletlen, hogy a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb embereinek is szerepel a napi rutinjában.
Ez már önmagában elég motiváló információ, nem?

  De ezen kívül van még 7 okom, hogy miért is jó olvasni.



  • 1. Edzésben tartja az agyad


Számos kutatás bebizonyította már, hogy az agy edzése nagyon fontos minden életkorban, hiszen olyan komoly időskori betegségek kialakulását is lassítja, mint a demencia vagy az Alzheimer- kor. Ráadásul amíg lefoglalva tartod az agyad nem lesz ideje olyan buta dolgokon pörögni, mint :"Túl kövér vagyok.", "Olyan szomorú vagyok." , így elkerülhető a depresszió is. A nyelvtanulás, a sakk és az olvasás is ilyen szuper agylefoglaló tevékenység.



  • 2. Javítja a memóriát


Bizony, bizony! Mindezt pedig észrevétlenül teszi! Természetes, hogy olvasás közben megjegyzed a szereplők nevét és az egymáshoz fűződő viszonyukat és ez bizonyítottan edzi a memóriát, amit aztán a mindennapi életben is kihasználhatsz.




  • 3. Javítja a logikát


Mindegy, hogy krimit, önismereti könyvet vagy történelmi regényt olvasol, az agyad mindenképpen dolgozik olvasás közben. Feldolgoz, elemez és megkeresi a sorok között rejlő összefüggéseket. Ennek köszönhetően azok az emberek akik rendszeresen olvasnak jobban átlátják a hétköznapi szituációkat és az ok-okozati kapcsolatokat.


  • 4. Segít a koncentrációban


Isteni áldás, hogy a nők egyszerre több dologra is tudnak figyelni, de egy bizonyos pont után szerintem kifejezetten káros. Dolgozol a munkahelyen, közben fejben összerakod a délutáni bevásárlólistát, szemmel tartod a naptárban, hogy kinek mikor van a szülinapja, gyors logisztikát állítasz össze, hogy hogy tudod a délutáni teendőket gyorsan és hatékonyan elvégezni. Aztán egyszer csak azt veszed észre, hogy szétcsúszol és hiába erőlködsz, már nem tudod összerakni magad.
Néha kell az agyadnak pihenés. Olyan pihenés, amikor csak egy dologra koncentrálsz, mert bár ő ilyenkor is dolgozik, de mégis megkönnyebbül, hogy nem 500 dologgal kell foglalkoznia párhuzamosan.
Éppen ezért az olvasás nagyon jó módszer, hogy csak egy dologra koncentrálj, hiszen ha más dolgok is járnak ilyenkor a fejedben, akkor nem fogod érteni ami olvasol. Így rá vagy kényszerítve az összpontosított figyelemre és a koncentrációra. Idővel ezt a figyelmet a munkádba is át tudod majd ültetni és rájössz, hogyha kevesebb dologra fókuszálsz egyszerre, sokkal hatékonyabb és sikeresebb leszel.


  • 5. Megnyugtat


Az olvasás kikapcsol, kiragad a hétköznapokból. Egy könyvmoly ezernyi életet élhet meg, ezernyi helyszínt járhat be, ezernyi kalandot élhet át. Ezek mind hozzájárulnak egy boldogabb ember lelkivilágához. Míg egy szereplő "testében jársz" csak az ő problémáit látod, az ő gondolatait hallod és a sajátjaidról teljesen megfeledkezel egy kis időre. Így nem csoda, ha több kutatás is bebizonyította, hogy a minden nap olvasó embereket a környezetük sokkal nyugodtabbnak tartja, mint nem olvasó társaikat.






  • 6. Bővül a szókincsed

Attól függően, hogy épp milyen időben vagy tájon játszódó könyvet olvasol, sokféle szóhasználattal találkozol, így szinte észrevétlenül sok- sok új szót tanulsz meg és hozzájuk még több szinonimát.
Egy átlagos felnőttnek mindössze csak 5 ezer szóból áll az alapszókincse, de te, aki rendszeresen olvasol ennél sokkal többől gazdálkodsz és aki változatosan beszél, azt a környezete is sokkal okosabbnak tartja. 



  • 7. Okosabbá válsz

Bár romantikus lányregényekből nem lehet megismerni a világot, de rengeteg részinformációt elrejtenek benne (pl. az adott ország éghajlata, történelmi háttere, nemzeti öltözéke stb.stb.) ami mind- mind az ismereteidet gyarapítják.



Ti milyen pozitívumot tudtok még felsorolni az olvasás mellett?



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld nem tartozik a kedven színeim közé úgy általánosságban,