2013. március 2., szombat

Jön a tavasz!

       Itt a jó idő, közeledik a kivirágzás évszaka és vele együtt jön a tavaszi fáradtság is. 
   De mi is az a  tavaszi fáradtság, mi okozza és mit tehetünk ellene?
Okozója a melatonin nevű hormon túltermelődése. Ez a hormon irányítja az alvás - ébrenlét ciklusokat. Télen több termelődik belőle, ezért tavasszal az a feladatunk, hogy hatástalanítsuk a fölösleget.
De hogyan is tegyük?

   A legfontosabb az, hogy sokat legyünk a levegőn, de legalább naponta kétszer fél órát és igyunk nagyon sok folyadékot.   Télen leapadnak a vitaminkészleteink, így azokat is minél hamarabb pótolnunk kell, sok zöldséggel és gyümölccsel. De közben figyeljünk a kiegyensúlyozott és változatos étkezésre is.   A sok mozgás is segíthet ólmos lassultságunkon, mert felpezsdít és energiával tölt fel.

  Aki ezt mégis kevésnek érzi, az próbálkozhat a két hetes csalántea kúrával is, ami állítólag nagyon hatékony. A lényege, hogy minden reggel éhgyomorra igyunk meg 2 dl- t belőle. Gyógynövényboltokban  szerezhetjük be szárított változatát.


   Érdemes lehet még a hagyományos kínai gyógyászat módszereihez fordulni.
A fésülködős módszer nagyon jól működik tapasztalatom szerint, mert nagyon hamar felpezsdít. Csak homlokunktól kezdve, a tarkónkig át kell fésülni legalább 20-szor a hajunkat úgy, hogy az ujjbegyeink végigfussanak a fejbőrünkön.

Remélem ezzel a néhány tippel segítettem átvészelni a tavasz kezdetét.