Ugrás a fő tartalomra

Százhalombattai kalandozások

    Csapadékos napok után, amikor a talaj nem alkalmas erdei túrázásra, mindig valami városi látnivalót keresünk. 

Meghatározzuk a távolságot, hogy maximum milyen messzire van kedvünk elmenni és szorgosan elkezdjük böngészni a térképet, aztán a kiválasztjuk a legtöbb érdekességet kínáló települést. 

Így esett a választásunk következő úticélként Százhalombattára. Ez a relatív fiatal kis város Budapesttől 27 kilométerre, délre fekszik.  Jól megközelíthető autópályán és autóúton is. 


   Százhalombatta és környéke a bronzkor óta lakott, bővelkedik régészeti feltárásokban és kincsekben, melyeket a város a mai napig lelkiismeretesen ápol és büszkén meg is mutat a világnak. 

  A százhalom előtag a település határában húzódó halomsírokra utal, melyeket ma is meg lehet tekinteni a régészeti parkban. 

De még mielőtt ide eljutnánk, érdemes megállni a gyönyörűen felújított főtéren, ahol a Makovecz Imre által tervezett Szent István Templom magasodik.   Akárhányszor megismerek egy újabb Makovecz épületet mindig újra lenyűgöz amit látok. Annyira különleges, annyira nem evilági, nem is tudok hozzá fogható építészt mondani széles e világon. 

  A templom előtt találjuk a Szent István teret a Csodaszarvas szökőkúttal, számos szoborral, sok-sok egyéb vízi elemmel, de a fény- és a harangjátékot is élvezhetjük, ha tavasszal vagy nyáron érkezünk. Nekünk ez sajnos kimaradt, hiszen a tél miatt minden el volt még zárva és le volt fóliázva, de megbeszéltük, hogy nyáron mindenképpen visszatérünk és bepótoljuk a kimaradt élményeket. 


  A templom közvetlen szomszédságában, az út túloldalán felfedezhetjük a hatalmas Rubik- kocka szobrot ami szintén megér egy fotót, majd ha megéheztünk a nagy felfedezésben beülhetünk az Ebatta Pizzakuckóba ahol a fantasztikusan finom kemencében sült pizzák mellett levesekből, hamburgerekből és még vegán ételekből is választhatunk.


   Ha alaposan megtömtük a pocakunkat semmi akadálya, hogy folytassuk utunkat egy kevésbé ismert, ám annál különlegesebb kilátópontra.

A Sánc- hegyi kilátó a Százlábú tanösvényről közelíthető meg sokszor jelzetlen, kalandos úton. Nekünk végig az volt az érzésünk, hogy rossz felé járunk, de aztán mégis sikerült odakeverednünk. 

Próbálom részletesen leírni az utat, hogy nektek kicsit könnyebb dolgotok legyen.

A kiindulópont legyen a Régészeti park. E mellett kell elhaladnunk a földúton, egészen a Sánchegyi út és Battai út kereszteződésében található feszületig. Itt jobbra kanyarodunk a Sánchegyi útra és folytatjuk tovább  a következő kereszteződésig. 

Ekkor, ha kocsival vagyunk, érdemes leparkolni és gyalog folytatni ismét jobbra. Kis idő után szerencsére találtunk már Százlábú tanösvény táblát.
A szántóföldek után, amikor kezdődnek a fák, az első lehetőségnél balra fordulunk és onnan már egyenes út vezet az úti célunkhoz a sánc tetején.


Varázslatos szögből láthatjuk innen a Dunát. Magasan vagyunk, egész a folyó felett, ám mégis olyan közelinek tűnik a víz, hogy már-már elhiszem, hogyha jobban kinyújtom a karom megérinthetem. 

Páratlan látvány, legalábbis számomra.    A visszafelé úton, ha van kedvünk betérhetünk még a Régészeti parkba is és hipp-hopp máris eltelt egy nap Százhalombattán.
Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld nem tartozik a kedven színeim közé úgy általánosságban,