2013. március 14., csütörtök

Spórolós vacsorák a hónap végére

       Bizonyára mindenkinek ismeri azt az érzést, amikor a hónap végén össze kell húzni a nadrágszíjat. Ilyenkor mindenkinél az a  legnagyobb probléma, hogy mit  főzzek , ami kevés pénzből is kijön. Ehhez szeretnék most segítséget nyújtani.

   A bundás kenyeret mindenki  ismeri  és szereti is. Nem csak reggelire kiváló  hanem vacsorára is. Feldobhatjuk  azzal, ha egy pár szelet sonkát, felvágottat vagy friss zöldségeket tálalunk hozzá.   Az anyukám mindig azt mondja, ha krumpli van otthon, akkor nagy baj nem lehet. Számos felhasználási formáját ismerjük. Készíthetünk belőle főzeléket, krumplipürét, szalmakrumplit, héjában sült krumplit vagy egy kicsivel több hozzávalóból akár lapcsánkát is ( más tájakon görhönynek vagy tócsninak nevezik).
   Készülhet még belőle paprikás krumpli is.   Jó ötlet lehet még a leveles tésztába tekert virsli, ami nem csak gyorsan elkészíthető, de laktató is. 
Miután a leveles tészta kiolvadt kinyújtjuk és vékony csíkokra vágjuk. A csíkok egyik oldalát megkenjük mustárral, majd rátekerjük a virslire. Ezután sütőbe tesszük és megsütjük.
   A tésztás ételek is nagyon kis összegből kihozhatóak, például a grízes tészta vagy a krumplis tészta is pár száz forintból elkészíthető.    Egyik kedvenc rizses receptem a rántott rizsgolyók. Picit túlfőzöm a rizset, hogy ragacsosabb legyen, aztán beleütök egy tojást, golyókat formázok belőle, majd lisztbe és zsemlemorzsába forgatom és kisütöm. Ha akad otthon, akkor egy kevés reszelt sajtot is keverhetünk a hozzá.
   Csak kis adagokat készítsünk belőle, mert frissen sütve a legjobb.   Levesek terén a legolcsóbb a zöldség- és a gulyásleves. A gulyáshoz használhatunk akár darát húst is, bár én még nem próbáltam, de sokan esküsznek rá.  Nálam ami a legeslegjobban bevált, azok a mindent bele másodikok. A lényege, hogy csakis azokból a hozzávalókból készül amik otthon vannak. Mivel én mindig előre gondolok a hónap végére, így minden főzésnél teszek el a hozzávalókból egy keveset. Egy szelet csirkemellet, pár darab gombát, zöldségeket,tésztát, így mindig van mihez nyúlni.
  Ennek nyomán különleges vacsorakreációk születhetnek, amik aztán kedvencekké is válhatnak.Remélem ezzel a pár ötlettel tudtam segíteni minden háziasszonynak!