2013. január 3., csütörtök

Az ezer arcú narancs

      Bizonyára mindenki ismeri és szereti a fenséges illatú sárga déligyümölcsöt  a narancsot. Azt viszont kevesen tudják, hogy mennyire változatosan tudjuk felhasználni.


        A narancs az első számú téli vitaminforrásunk. A C vitaminon kívül tartalmaz még B1 és B12 vitamint, valamint folsavat, káliumot és magnéziumot is. Erős vírusölő hatásának köszönhetően pedig enyhíti az influenzás tüneteket.
      Héját a fűtőtestre helyezve varázslatos téli illatot teremthetünk az otthonunkban vagy akár egyedi díszeket is készíthetünk belőle, például, ha narancsunkba szegfűszeget szúrunk különböző mintákban.


          Egyedi dekorációs ötlet lehet még a narancs héjából készült mécses. Ehhez a narancs alján vágunk egy közepes méretű lyukat, majd a narancs húsát óvatosan meglazítjuk egy kiskanállal és kiszedjük. Az üres héjakat éjszakára kitömjük újságpapírral, hogy felszívódjon belőle a nedvesség. Másnap reggel,  amikor kiszáradt már csak bele kell helyeznünk a mécsest. A szélét pedig tetszés szerint dekorálhatjuk, például szegfűszeggel.      Ám ezzel még nem ért véget a lista, ugyanis a narancsot az otthoni arcápolásban is érdemes használni. Leve nem csak italként kiváló  hanem bőrápolószernek is. Naponta egyszer érdemes arcunkat egy kis frissen facsart narancslébe áztatott vattával áttörölni, mert nem csak tisztítja bőrünket, hanem segít megőrizni és élénkíteni bőrünk barnaságát is.