2014. július 3., csütörtök

DIY fesztivál kimonó

   Itt a nyár és vele együtt elkezdődik a fesztiválszezon.Országunk bővelkedik is ezekben a nagyszabású rendezvényekben. A Szigettől a Balaton Soundig rengeteg fesztivál várja a nagyérdeműt, attól függően, hogy ki milyen zenei stílust szeret.

kép forrása: galeria.nlcafe.hu

   A laza fesztivál feeling egyébként idén a zenében is megjelenik. Számos videoklip árasztja a fakó sárgás- pirosas színvilágot, a szabadság és a boldogság érzését . Ezek a videók inspiráltak egy csodás, kék, finoman díszített fesztivál kimonó megalkotására.Ez a viselet a klipek mellett megjelenik a 2014-es nyári H&M kollekció egyik alapdarabjaként is.Most azt szeretném megmutatni nektek, hogy hogyan tudjátok ti is elkészíteni magatoknak ezt a remek darabot.
   Először is azt kell kitalálnotok, hogy milyen hosszú legyen a kimonó, majd le kell venni a méreteket. Vállcsúcstól lefelé mérjük le a hosszúságot. A kapott mérethez adjunk hozzá még 15 cm-t a kihajtóhoz.   Szélességre, mivel én egy különleges, hosszabb verziót csinálok a terveim alapján, 175 cm-t számoltam ki. De ha ti nem akartok ilyen hosszú lelógó részt, akkor bőven elég 100- 110 cm is.

   Az anyagot méterárú boltban tudod beszerezni hozzá, de ha ott nem találsz számodra megfelelő mintát vagy színt, akkor elkészítheted a kimonót egy nagyobb méretű strandkendőből is.
   Mindenképpen lenge, könnyed anyagot válassz, ami szépen repül a szélben, ha táncolsz.   A beszerzés után pedig jöhet a varrogatós rész.
Először vedd le a méreteket és gondosan jegyezd fel egy papírra. Egy kedvenc ujjatlan pólódról mérd le az ujjkivágás hosszát, ez lesz az egyik méret.   Aztán kérj meg valaki, hogy mérje le a hátad szélességét. Ez az egyik vállcsúcstól a másikig terjedő hossz. Ezt is jegyezd fel.

   Fogd az agyagot, hajtsd hosszában félbe és a hajtást vasald le egy kicsit. Így megkapjuk a középvonalat.

   Terítsd ki az anyagot egy sima felületre. A hátad szélességét oszd el kettővel és gondosan mérd le a kapott eredményt a középvonaltól mindkét oldalra.   Ezután az anyag tetejétől mérj le 15 cm-t. A két pont találkozásánál lesz az ujjkivágásod tetőpontja.   Ettől a ponttól, ha lefelé leméred még a kedvenc pólódról vett méretet, meg is van az ujjkivágás alsó pontja. Ebből már meg tudod rajzolni a kört a kivágásnak.   Ha kivágtad, a másik oldalon már nem kell méregetned, csak gombostűkkel egymáshoz tűzni az anyagot és kivágni a másik ujjat.   Ha ezzel is megvagy, nincs más hátra, mint körbeszegni mindenhol a kimonót és kedved szerint díszíteni.
Én kézi hímzéssel és pár ezüstös flitterrel dekoráltam.
   Ha nem vagy kimondottan fesztiválozó alkat, akkor sem kell lemondanod a kimonóról. Bátran hordhatod strandon vagy vízparton is, fölkapva a fürdőruhád fölé.    De ezen kívül is rengeteg módja van a viselésének, ha elég ötletes vagy.