Ugrás a fő tartalomra

Variációk lecsóra

    Ha itt a nyár és a zöldségszezon, akkor előkerül a jó öreg lecsó is, ami sok sok ember kedvence. Én is imádom (főleg a tojásosat) és egyre gyakrabban készítek, ahogy megy le a paradicsom ára a piacon.



    A nagy melegben amúgy sem vágyunk olyan tömény ételekre, így a lecsó remek választás, nem beszélve arról, hogy nagyon egészséges és nem hizlal!
Sok sztárnak is ez a kedvenc étele, többek között Dukai Reginának, aki egyenesen lecsó mániásnak nevezi magát.

forrás: www.facebook.com/DukaiReginaOfficial

   Népszerűsége miatt ezer receptje van, hiszen mindenki másképp készíti. Én pedig összegyűjtöttem a legjobbakat...


   Az alap variációkat mindenki ismeri, így a tojásos és a rizses változatot senkinek sem kell bemutatni. De tudtátok e, hogy létezik krumplis lecsó is? Ilyenkor a krumplit félig megfőzzük, majd nagy lyukú reszelőn a lecsóba reszeljük és ott fejezzük be a főzését.



   A húsimádó lecsó inkább a férfiaknak való, mert nő ilyen kalóriabombát nem igazán vesz magához. Kerül bele virsli, szalonna és darált hús is, a végén pedig rizs.

   De nem csak nálunk, hanem külföldön is nagy sláger a lecsó. A mediterrán országok lakói is előszeretettel készítik. A ratatouille, ahogyan a franciák nevezik a paradicsom és a paprika mellett cukkinit és padlizsánt is tartalmaz, valamint friss fűszereket, pl: kakukkfüvet és babérlevelet.



  A peperonata pedig az olasz lecsó elnevezése. Ők sárga és piros húsú paprikát tesznek bele vegyesen, valamint bazsalikomot.



   Mindkét országra jellemző, hogy olívaolajjal készítik el ezt a finomságot. Én is átvettem ezt a szokást, amitől még könnyedebb lesz az étel.

   A török lecsó, a menemen, amihez szintén olívaolajat használnak. Az elmaradhatatlan paradicsom mellett zöldpaprikából és apróra vágott fokhagymából áll. Oregánóval fűszerezik. A végén pedig 5-6 tojást ütnek a tetejére és megvárják amíg az tükörtojás módjára megszilárdul. Általában evőeszköz nélkül, a kenyérrel tunkolva fogyasztják.




   De a kedvencem az összes közül az a változat, amit egy kedves ismerősömtől hallottam. Ő csak mediterrán lecsónak nevezi. Cukkinit és padlizsánt is tesz bele, majd ha kész meglocsolja egy pici balzsamecettel. Hm. Isteni!



 Ezen kívül tehettek még bele akár patiszont is, de olyanról is hallottam már, aki gombát is tesz bele.

  Én leggyakrabban a virslis, tojásos, cukkinis változatot szoktam elkészíteni.



  Bármelyik fajtát is választod, a tuti tipp, ha teszel bele egy egészen pici őrölt köményt a végén, mert az zseniálisan feldobja.

  És te hogyan készíted?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy sablon 4 ötlet

   Néha a legegyszerűbb dolgokból születnek a legnagyszerűbb ötletek. Például egy nyuszis sablonból is fantasztikus dekorációk készülhetnek, ha kreatívak vagyunk.

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

TESZT: Lenor Parfume des Secrets öblítők

  Imádom a nyarat. Az egyik kedvenc évszakom volt mindig, de ez a mostanában berobbanó 36 fok már nekem sem okoz örömet. 1- 2 ilyen nap még csak-csak elviselhető, de 3-4 esetleg 5 már embert próbáló. Feszültté válok tőle, fáradttá és motiválatlanná. De az évek során megtanultam, hogy mindennek megvan a jó oldala. Még ennek a hőségnek is. Mégpedig az, hogy ilyenkor gőzerővel lehet mosni, mert még a legvastagabb cuccok is fél nap alatt megszáradnak. Így én a nyarat évek óta egy Mosó Masa évszaknak tekintem. Mindent kiszedek a szekrényekből és átmosom őket. A vastag télikabátokat, a párnákat, a ritkán mozgatott vendégtakarókat..... mindent, hogy aztán friss illattal feltöltve kerülhessenek vissza a helyükre. Ilyenkor aztán még fontosabbá válik az is, hogy milyen öblítőt használok. Nincs fix kedvencem, mindig szeretem váltogatni az illatokat attól függően, hogy épp milyen kedvem van. A  májusi újdonságokban olvashattátok, hogy a Lenor új parfümkollekcióval rukkolt elő, én most e