Ha itt a nyár és a zöldségszezon, akkor előkerül a jó öreg lecsó is, ami sok sok ember kedvence. Én is imádom (főleg a tojásosat) és egyre gyakrabban készítek, ahogy megy le a paradicsom ára a piacon.
A nagy melegben amúgy sem vágyunk olyan tömény ételekre, így a lecsó remek választás, nem beszélve arról, hogy nagyon egészséges és nem hizlal!
Sok sztárnak is ez a kedvenc étele, többek között Dukai Reginának, aki egyenesen lecsó mániásnak nevezi magát.
Népszerűsége miatt ezer receptje van, hiszen mindenki másképp készíti. Én pedig összegyűjtöttem a legjobbakat...
Az alap variációkat mindenki ismeri, így a tojásos és a rizses változatot senkinek sem kell bemutatni. De tudtátok e, hogy létezik krumplis lecsó is? Ilyenkor a krumplit félig megfőzzük, majd nagy lyukú reszelőn a lecsóba reszeljük és ott fejezzük be a főzését.
A húsimádó lecsó inkább a férfiaknak való, mert nő ilyen kalóriabombát nem igazán vesz magához. Kerül bele virsli, szalonna és darált hús is, a végén pedig rizs.
De nem csak nálunk, hanem külföldön is nagy sláger a lecsó. A mediterrán országok lakói is előszeretettel készítik. A ratatouille, ahogyan a franciák nevezik a paradicsom és a paprika mellett cukkinit és padlizsánt is tartalmaz, valamint friss fűszereket, pl: kakukkfüvet és babérlevelet.
A peperonata pedig az olasz lecsó elnevezése. Ők sárga és piros húsú paprikát tesznek bele vegyesen, valamint bazsalikomot.
Mindkét országra jellemző, hogy olívaolajjal készítik el ezt a finomságot. Én is átvettem ezt a szokást, amitől még könnyedebb lesz az étel.
A török lecsó, a menemen, amihez szintén olívaolajat használnak. Az elmaradhatatlan paradicsom mellett zöldpaprikából és apróra vágott fokhagymából áll. Oregánóval fűszerezik. A végén pedig 5-6 tojást ütnek a tetejére és megvárják amíg az tükörtojás módjára megszilárdul. Általában evőeszköz nélkül, a kenyérrel tunkolva fogyasztják.
De a kedvencem az összes közül az a változat, amit egy kedves ismerősömtől hallottam. Ő csak mediterrán lecsónak nevezi. Cukkinit és padlizsánt is tesz bele, majd ha kész meglocsolja egy pici balzsamecettel. Hm. Isteni!
Ezen kívül tehettek még bele akár patiszont is, de olyanról is hallottam már, aki gombát is tesz bele.
Én leggyakrabban a virslis, tojásos, cukkinis változatot szoktam elkészíteni.
Bármelyik fajtát is választod, a tuti tipp, ha teszel bele egy egészen pici őrölt köményt a végén, mert az zseniálisan feldobja.
És te hogyan készíted?
A nagy melegben amúgy sem vágyunk olyan tömény ételekre, így a lecsó remek választás, nem beszélve arról, hogy nagyon egészséges és nem hizlal!
Sok sztárnak is ez a kedvenc étele, többek között Dukai Reginának, aki egyenesen lecsó mániásnak nevezi magát.
forrás: www.facebook.com/DukaiReginaOfficial
Népszerűsége miatt ezer receptje van, hiszen mindenki másképp készíti. Én pedig összegyűjtöttem a legjobbakat...
Az alap variációkat mindenki ismeri, így a tojásos és a rizses változatot senkinek sem kell bemutatni. De tudtátok e, hogy létezik krumplis lecsó is? Ilyenkor a krumplit félig megfőzzük, majd nagy lyukú reszelőn a lecsóba reszeljük és ott fejezzük be a főzését.
A húsimádó lecsó inkább a férfiaknak való, mert nő ilyen kalóriabombát nem igazán vesz magához. Kerül bele virsli, szalonna és darált hús is, a végén pedig rizs.
De nem csak nálunk, hanem külföldön is nagy sláger a lecsó. A mediterrán országok lakói is előszeretettel készítik. A ratatouille, ahogyan a franciák nevezik a paradicsom és a paprika mellett cukkinit és padlizsánt is tartalmaz, valamint friss fűszereket, pl: kakukkfüvet és babérlevelet.
A peperonata pedig az olasz lecsó elnevezése. Ők sárga és piros húsú paprikát tesznek bele vegyesen, valamint bazsalikomot.
Mindkét országra jellemző, hogy olívaolajjal készítik el ezt a finomságot. Én is átvettem ezt a szokást, amitől még könnyedebb lesz az étel.
A török lecsó, a menemen, amihez szintén olívaolajat használnak. Az elmaradhatatlan paradicsom mellett zöldpaprikából és apróra vágott fokhagymából áll. Oregánóval fűszerezik. A végén pedig 5-6 tojást ütnek a tetejére és megvárják amíg az tükörtojás módjára megszilárdul. Általában evőeszköz nélkül, a kenyérrel tunkolva fogyasztják.
De a kedvencem az összes közül az a változat, amit egy kedves ismerősömtől hallottam. Ő csak mediterrán lecsónak nevezi. Cukkinit és padlizsánt is tesz bele, majd ha kész meglocsolja egy pici balzsamecettel. Hm. Isteni!
Ezen kívül tehettek még bele akár patiszont is, de olyanról is hallottam már, aki gombát is tesz bele.
Én leggyakrabban a virslis, tojásos, cukkinis változatot szoktam elkészíteni.
Bármelyik fajtát is választod, a tuti tipp, ha teszel bele egy egészen pici őrölt köményt a végén, mert az zseniálisan feldobja.
És te hogyan készíted?