2014. június 13., péntek

Rakott hajdina

   Egy magazinban olvastam először a hajdináról, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend, napjaink népbetegsége, a lisztérzékenység révén.
De nem csak lisztérzékenyek fogyaszthatják, hiszen számos jó tulajdonságának köszönhetően minden szervezetre pozitív hatást gyakorol.




A B- vitamincsoport majd, minden tagját magas arányban tartalmazza és E- vitamint is. Erősíti az érrendszert és vérnyomáscsökkentő hatása is van. És még a fogyókúrában is segít!
Íze szinte teljesen a rizsére hasonlít. 

Most egy könnyű rakott hajdinát szeretnék ajánlani nektek. Ehhez a hajdinát nagyobb üzletekben tudod beszerezni. Én az Auchan kimérős osztályán vettem. Nem mertem így elsőre nagy adagot venni, ezért csak 2 maréknyit vásároltam. Az ára sem vészes, az általam vásárolt adag 200 forintba került.



   Hozzávalók:

2 csésze hajdina
1 közepes karfiol
8-10 közepes gomba
1 nagy natúr joghurt vagy kefir
3 gerezd fokhagyma
pár szál petrezselyemzöld
1 kis fej vöröshagyma
egy kis darabka sajt

   A hajdinát egy kis olajon pár percig pirítjuk, majd felöntjük 3 pohár vízzel és lefedve, 30 perc alatt puhára főzzük.
A karfiolt rózsáira szedjük és enyhén sós vízben megfőzzük.
A hagymát egy kis olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Sózzuk, borsozzuk, majd puhára pároljuk. Ha jó, beleteszünk még egy kis apróra vágott petrezselymet.
A joghurtba belereszeljük a fokhagymákat.
Tűzálló tálba rétegezzük a hozzávalókat. Először jön a hajdina, aztán a gomba, majd pedig a karfiol. A tetejét leöntjük fokhagymás joghurttal és megszórjuk reszelt sajttal.
Mehet is a sütőbe! Akkor lesz kész, ha a sajt szépen megpirul rajta.





Jó étvágyat, ehhez a könnyed finomsághoz!