Ugrás a fő tartalomra

Tojásfestés természetes anyagokkal

    Emlékszem, gyermekkoromban még nem volt akkora divatja a boltokban kapható mesterséges tojásfestékeknek. Bár szinte minden nagyobb boltban kapható volt, mégis azok tábora volt nagyobb, akik a nagyanyáinktól tanult természetes anyagokkal való megfestést adták tovább gyermekeiknek és unokáiknak. Mára sajnos nagyon kevés olyan család maradt, akik ezt a módszert választják. Mint sok más mindenben, a tojásfestésben is modernizálódtunk és fokozatosan elhagytuk hagyományainkat.
   Ideje hát, hogy felelevenítsük ezeket az emlékeket, hogy különleges és fontos értékeket adhassunk át gyermekeinknek, hogy megérezhessék, milyen is az igazi hagyományos húsvéti hangulat.





   Megfesthetjük a főtt tojást is, de van aki inkább a kifújt tojásokat szereti. Ez utóbbi azért praktikusabb. mert nem megy kárba a tojás, (hiszen a festett tojásokat már nem egészséges meghámozni és megenni) és sokkal tovább meg tudjuk tartani őket. Akár egész éven át. A kifújt tojásokhoz csak 2 kisebb lyukat kell csinálnunk gombostűvel a tojás két végén, majd a szánkhoz tesszük és addig fújjuk, míg az összes fehérje és sárgája ki nem jön belőle. Ezután érdemes egy kis ecettel kiöblíteni párszor a belsejét, hogy ne büdösödjön meg a héj. Amint megszáradt kezdhetjük is a festést!





 A zöldhöz használj spenótot!
A spenótleveleket apróra vágjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és nagyjából fél óráig főzzük. Amikor a lé kihűlt óvatosan beletesszük a tojásokat és addig áztatjuk őket, amíg el nem nyerjük a kívánt színt.




A lilához lila hagymát!
Az egyik legeslegrégebbi trükk amit a nagymamámtól tanultam, az a lila tojások festése. Néhány hagymáról leszedjük az intenzív színű szárazabb héjdarabokat, felöntjük egy kis vízzel, majd addig főzzük, amíg erős lila színe nem lesz a víznek. Ez nagyjából fél óra. Ezután beletesszük a tojásokat  a színes fürdőbe.
A vörösesbarna színhez pedig ugyanígy használjuk a vöröshagyma héját.





A sötétbarnához kávét!
Főzz le egy- két adag erős kávét, majd várd meg amíg teljesen kihűl, mert a kávé ilyenkor színez a legjobban, majd helyezd bele pár percre a tojásokat.




A kékhez vöröskáposztát
Egy kis fej vöröskáposztát apróra vágunk és felöntjük annyi vízzel ami ellepi, majd fél órán át főzzük. A szokásos módon, a kihűlt lébe tesszük a tojásokat.



   Ezen kívül még számos növény van, ami alkalmas lehet tojásfestésre, a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen....



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld ne...

Százhalombattai kalandozások

    Csapadékos napok után, amikor a talaj nem alkalmas erdei túrázásra, mindig valami városi látnivalót keresünk.  Meghatározzuk a távolságot, hogy maximum milyen messzire van kedvünk elmenni és szorgosan elkezdjük böngészni a térképet, aztán a kiválasztjuk a legtöbb érdekességet kínáló települést.  Így esett a választásunk következő úticélként Százhalombattára. Ez a relatív fiatal kis város Budapesttől 27 kilométerre, délre fekszik.  Jól megközelíthető autópályán és autóúton is.     Százhalombatta és környéke a bronzkor óta lakott, bővelkedik régészeti feltárásokban és kincsekben, melyeket a város a mai napig lelkiismeretesen ápol és büszkén meg is mutat a világnak.    A százhalom előtag a település határában húzódó halomsírokra utal, melyeket ma is meg lehet tekinteni a régészeti parkban.  De még mielőtt ide eljutnánk, érdemes megállni a gyönyörűen felújított főtéren, ahol a Makovecz Imre által tervezett Szent István Templom magas...

Mr. Kumpir végre Magyarországon!

   Számos európai nagyváros után végre Magyarországon is megnyitotta kapuit a Mr. Kumpir.   A török étteremlánc a Westend City Centerben nyitotta meg első üzletét, ami rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. kép forrása: www.facebook.com/pages/Debreczeni-Zita-Fan-Club/317404023728?fref=ts  Nekem is volt szerencsém ellátogatni oda a Szerelmemmel.       A kumpir lényege, hogy egy hatalmas héjában sült burgonyát kettévágnak a belsejét pedig összekeverik egy kis vajjal és sajttal. Ettől nagyon finom krémes lesz. Ezek után pedig tetszés szerint választhatunk bele a feltétekből, például virsli karikákat, kukoricát,csirkehúst, paradicsomot, paprikát, babot, valamint kérhetünk rá különböző önteteket  vagy akár francia salátát is.    Nagyon laktató, az adagok pedig óriásiak. Én személy szerint nem is bírtam az egészet megenni.    Az árait tekintve maga a kumpir nem túl olcsó, de kárpótolhat minke...