Ugrás a fő tartalomra

Tojásfestés természetes anyagokkal

    Emlékszem, gyermekkoromban még nem volt akkora divatja a boltokban kapható mesterséges tojásfestékeknek. Bár szinte minden nagyobb boltban kapható volt, mégis azok tábora volt nagyobb, akik a nagyanyáinktól tanult természetes anyagokkal való megfestést adták tovább gyermekeiknek és unokáiknak. Mára sajnos nagyon kevés olyan család maradt, akik ezt a módszert választják. Mint sok más mindenben, a tojásfestésben is modernizálódtunk és fokozatosan elhagytuk hagyományainkat.
   Ideje hát, hogy felelevenítsük ezeket az emlékeket, hogy különleges és fontos értékeket adhassunk át gyermekeinknek, hogy megérezhessék, milyen is az igazi hagyományos húsvéti hangulat.

   Megfesthetjük a főtt tojást is, de van aki inkább a kifújt tojásokat szereti. Ez utóbbi azért praktikusabb. mert nem megy kárba a tojás, (hiszen a festett tojásokat már nem egészséges meghámozni és megenni) és sokkal tovább meg tudjuk tartani őket. Akár egész éven át. A kifújt tojásokhoz csak 2 kisebb lyukat kell csinálnunk gombostűvel a tojás két végén, majd a szánkhoz tesszük és addig fújjuk, míg az összes fehérje és sárgája ki nem jön belőle. Ezután érdemes egy kis ecettel kiöblíteni párszor a belsejét, hogy ne büdösödjön meg a héj. Amint megszáradt kezdhetjük is a festést!

 A zöldhöz használj spenótot!
A spenótleveleket apróra vágjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és nagyjából fél óráig főzzük. Amikor a lé kihűlt óvatosan beletesszük a tojásokat és addig áztatjuk őket, amíg el nem nyerjük a kívánt színt.
A lilához lila hagymát!
Az egyik legeslegrégebbi trükk amit a nagymamámtól tanultam, az a lila tojások festése. Néhány hagymáról leszedjük az intenzív színű szárazabb héjdarabokat, felöntjük egy kis vízzel, majd addig főzzük, amíg erős lila színe nem lesz a víznek. Ez nagyjából fél óra. Ezután beletesszük a tojásokat  a színes fürdőbe.
A vörösesbarna színhez pedig ugyanígy használjuk a vöröshagyma héját.

A sötétbarnához kávét!
Főzz le egy- két adag erős kávét, majd várd meg amíg teljesen kihűl, mert a kávé ilyenkor színez a legjobban, majd helyezd bele pár percre a tojásokat.
A kékhez vöröskáposztát
Egy kis fej vöröskáposztát apróra vágunk és felöntjük annyi vízzel ami ellepi, majd fél órán át főzzük. A szokásos módon, a kihűlt lébe tesszük a tojásokat.   Ezen kívül még számos növény van, ami alkalmas lehet tojásfestésre, a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen....Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld nem tartozik a kedven színeim közé úgy általánosságban,

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü