2014. április 19., szombat

Tojásfestés természetes anyagokkal

    Emlékszem, gyermekkoromban még nem volt akkora divatja a boltokban kapható mesterséges tojásfestékeknek. Bár szinte minden nagyobb boltban kapható volt, mégis azok tábora volt nagyobb, akik a nagyanyáinktól tanult természetes anyagokkal való megfestést adták tovább gyermekeiknek és unokáiknak. Mára sajnos nagyon kevés olyan család maradt, akik ezt a módszert választják. Mint sok más mindenben, a tojásfestésben is modernizálódtunk és fokozatosan elhagytuk hagyományainkat.
   Ideje hát, hogy felelevenítsük ezeket az emlékeket, hogy különleges és fontos értékeket adhassunk át gyermekeinknek, hogy megérezhessék, milyen is az igazi hagyományos húsvéti hangulat.

   Megfesthetjük a főtt tojást is, de van aki inkább a kifújt tojásokat szereti. Ez utóbbi azért praktikusabb. mert nem megy kárba a tojás, (hiszen a festett tojásokat már nem egészséges meghámozni és megenni) és sokkal tovább meg tudjuk tartani őket. Akár egész éven át. A kifújt tojásokhoz csak 2 kisebb lyukat kell csinálnunk gombostűvel a tojás két végén, majd a szánkhoz tesszük és addig fújjuk, míg az összes fehérje és sárgája ki nem jön belőle. Ezután érdemes egy kis ecettel kiöblíteni párszor a belsejét, hogy ne büdösödjön meg a héj. Amint megszáradt kezdhetjük is a festést!

 A zöldhöz használj spenótot!
A spenótleveleket apróra vágjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és nagyjából fél óráig főzzük. Amikor a lé kihűlt óvatosan beletesszük a tojásokat és addig áztatjuk őket, amíg el nem nyerjük a kívánt színt.
A lilához lila hagymát!
Az egyik legeslegrégebbi trükk amit a nagymamámtól tanultam, az a lila tojások festése. Néhány hagymáról leszedjük az intenzív színű szárazabb héjdarabokat, felöntjük egy kis vízzel, majd addig főzzük, amíg erős lila színe nem lesz a víznek. Ez nagyjából fél óra. Ezután beletesszük a tojásokat  a színes fürdőbe.
A vörösesbarna színhez pedig ugyanígy használjuk a vöröshagyma héját.

A sötétbarnához kávét!
Főzz le egy- két adag erős kávét, majd várd meg amíg teljesen kihűl, mert a kávé ilyenkor színez a legjobban, majd helyezd bele pár percre a tojásokat.
A kékhez vöröskáposztát
Egy kis fej vöröskáposztát apróra vágunk és felöntjük annyi vízzel ami ellepi, majd fél órán át főzzük. A szokásos módon, a kihűlt lébe tesszük a tojásokat.   Ezen kívül még számos növény van, ami alkalmas lehet tojásfestésre, a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen....