Ugrás a fő tartalomra

Tojásfestés természetes anyagokkal

    Emlékszem, gyermekkoromban még nem volt akkora divatja a boltokban kapható mesterséges tojásfestékeknek. Bár szinte minden nagyobb boltban kapható volt, mégis azok tábora volt nagyobb, akik a nagyanyáinktól tanult természetes anyagokkal való megfestést adták tovább gyermekeiknek és unokáiknak. Mára sajnos nagyon kevés olyan család maradt, akik ezt a módszert választják. Mint sok más mindenben, a tojásfestésben is modernizálódtunk és fokozatosan elhagytuk hagyományainkat.
   Ideje hát, hogy felelevenítsük ezeket az emlékeket, hogy különleges és fontos értékeket adhassunk át gyermekeinknek, hogy megérezhessék, milyen is az igazi hagyományos húsvéti hangulat.

   Megfesthetjük a főtt tojást is, de van aki inkább a kifújt tojásokat szereti. Ez utóbbi azért praktikusabb. mert nem megy kárba a tojás, (hiszen a festett tojásokat már nem egészséges meghámozni és megenni) és sokkal tovább meg tudjuk tartani őket. Akár egész éven át. A kifújt tojásokhoz csak 2 kisebb lyukat kell csinálnunk gombostűvel a tojás két végén, majd a szánkhoz tesszük és addig fújjuk, míg az összes fehérje és sárgája ki nem jön belőle. Ezután érdemes egy kis ecettel kiöblíteni párszor a belsejét, hogy ne büdösödjön meg a héj. Amint megszáradt kezdhetjük is a festést!

 A zöldhöz használj spenótot!
A spenótleveleket apróra vágjuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és nagyjából fél óráig főzzük. Amikor a lé kihűlt óvatosan beletesszük a tojásokat és addig áztatjuk őket, amíg el nem nyerjük a kívánt színt.
A lilához lila hagymát!
Az egyik legeslegrégebbi trükk amit a nagymamámtól tanultam, az a lila tojások festése. Néhány hagymáról leszedjük az intenzív színű szárazabb héjdarabokat, felöntjük egy kis vízzel, majd addig főzzük, amíg erős lila színe nem lesz a víznek. Ez nagyjából fél óra. Ezután beletesszük a tojásokat  a színes fürdőbe.
A vörösesbarna színhez pedig ugyanígy használjuk a vöröshagyma héját.

A sötétbarnához kávét!
Főzz le egy- két adag erős kávét, majd várd meg amíg teljesen kihűl, mert a kávé ilyenkor színez a legjobban, majd helyezd bele pár percre a tojásokat.
A kékhez vöröskáposztát
Egy kis fej vöröskáposztát apróra vágunk és felöntjük annyi vízzel ami ellepi, majd fél órán át főzzük. A szokásos módon, a kihűlt lébe tesszük a tojásokat.   Ezen kívül még számos növény van, ami alkalmas lehet tojásfestésre, a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen....Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy sablon 4 ötlet

   Néha a legegyszerűbb dolgokból születnek a legnagyszerűbb ötletek. Például egy nyuszis sablonból is fantasztikus dekorációk készülhetnek, ha kreatívak vagyunk.

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

TESZT: Lenor Parfume des Secrets öblítők

  Imádom a nyarat. Az egyik kedvenc évszakom volt mindig, de ez a mostanában berobbanó 36 fok már nekem sem okoz örömet. 1- 2 ilyen nap még csak-csak elviselhető, de 3-4 esetleg 5 már embert próbáló. Feszültté válok tőle, fáradttá és motiválatlanná. De az évek során megtanultam, hogy mindennek megvan a jó oldala. Még ennek a hőségnek is. Mégpedig az, hogy ilyenkor gőzerővel lehet mosni, mert még a legvastagabb cuccok is fél nap alatt megszáradnak. Így én a nyarat évek óta egy Mosó Masa évszaknak tekintem. Mindent kiszedek a szekrényekből és átmosom őket. A vastag télikabátokat, a párnákat, a ritkán mozgatott vendégtakarókat..... mindent, hogy aztán friss illattal feltöltve kerülhessenek vissza a helyükre. Ilyenkor aztán még fontosabbá válik az is, hogy milyen öblítőt használok. Nincs fix kedvencem, mindig szeretem váltogatni az illatokat attól függően, hogy épp milyen kedvem van. A  májusi újdonságokban olvashattátok, hogy a Lenor új parfümkollekcióval rukkolt elő, én most e