Ugrás a fő tartalomra

Öntsünk gyertyát!

   Aki gyakran használ gyertyát, az pontosan tudja, hogy sem a teamécseseket sem a nagyobb üveges gyertyákat nem lehet úgy leégetni, hogy ne maradjon benne egy csepp viasz sem. Sőt, az esetek többségében nagyon is sok marad a tartókban. De jó hír, hogy nem kell őket kidobnunk, hiszen egy egyszerű újraöntéssel megmenthetőek.



  Érdemes tehát a leégett gyertyákat gyűjtögetni és ha összegyűlt egy nagyobb adag neki is láthatunk az öntésnek.



   Amire szükségünk lesz hozzá, az kanócnak való talpaszsinór, egy kis darab hurkapálca és egy régi fém edény az olvasztáshoz. Ezen kívül rengeteg más hozzávalót is beszerezhetünk, attól függően, hogy milyen új gyertyákat álmodtunk meg. Ha például hagyományos henger alakú gyertyákat akarunk készíteni, akkor be kell szereznünk egy öntőformát, ha illatosat vagy színeset akarunk, akkor pedig illóolajat vagy illatosított  és színezett viaszt kell beszerezünk.




   Egy nagyobb edényben felteszünk vizet és belehelyezünk egy kisebb fém edényt. Ebbe tesszük az összegyűjtött viaszt.Ha a víz forrni kezd, a viasz elkezd megolvadni. Ha már teljesen folyékony adjuk hozzá az illat illetve a színezőanyagot.



  Ha henger gyertyát készítünk, akkor törjük ketté a hurkapálcát és egy befőttes gumival gumizzuk össze mind a két végét. E közé fogjuk majd befogni a kanócunk végét, a képen látható módon.



  Az öntőforma aljára öntsünk egy pici viaszt majd, nyomjuk bele a zsinór talpas végét és várjuk meg amíg megszilárdul.  Hála a hurkapálcának a kanóc nem fog eldőlni.
Poharas gyertyánál a talpat egyszerűen csak ragasszuk a pohár aljára.



A hurkapálcás trükköt azonban itt sem szabad elhagyni, mert jó szolgálatot tesz majd az öntésnél.

   Az időközben felolvadt viaszt óvatosan beleöntjük a poharakba. Ilyenkor díszítésképpen a megszilárdulásig szórhatunk bele gyöngyöket vagy virágokat.





  Színezett gyertyánál ha minden kisebb öntés után egy kicsivel több színezéket rakunk a viaszba, érdekes, színátmenetes hatást érhetünk el.



Ezután már csak félre kell tennünk őket és megvárni amíg megszilárdulnak és már használhatjuk is!



Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld ne...

Százhalombattai kalandozások

    Csapadékos napok után, amikor a talaj nem alkalmas erdei túrázásra, mindig valami városi látnivalót keresünk.  Meghatározzuk a távolságot, hogy maximum milyen messzire van kedvünk elmenni és szorgosan elkezdjük böngészni a térképet, aztán a kiválasztjuk a legtöbb érdekességet kínáló települést.  Így esett a választásunk következő úticélként Százhalombattára. Ez a relatív fiatal kis város Budapesttől 27 kilométerre, délre fekszik.  Jól megközelíthető autópályán és autóúton is.     Százhalombatta és környéke a bronzkor óta lakott, bővelkedik régészeti feltárásokban és kincsekben, melyeket a város a mai napig lelkiismeretesen ápol és büszkén meg is mutat a világnak.    A százhalom előtag a település határában húzódó halomsírokra utal, melyeket ma is meg lehet tekinteni a régészeti parkban.  De még mielőtt ide eljutnánk, érdemes megállni a gyönyörűen felújított főtéren, ahol a Makovecz Imre által tervezett Szent István Templom magas...

Mr. Kumpir végre Magyarországon!

   Számos európai nagyváros után végre Magyarországon is megnyitotta kapuit a Mr. Kumpir.   A török étteremlánc a Westend City Centerben nyitotta meg első üzletét, ami rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. kép forrása: www.facebook.com/pages/Debreczeni-Zita-Fan-Club/317404023728?fref=ts  Nekem is volt szerencsém ellátogatni oda a Szerelmemmel.       A kumpir lényege, hogy egy hatalmas héjában sült burgonyát kettévágnak a belsejét pedig összekeverik egy kis vajjal és sajttal. Ettől nagyon finom krémes lesz. Ezek után pedig tetszés szerint választhatunk bele a feltétekből, például virsli karikákat, kukoricát,csirkehúst, paradicsomot, paprikát, babot, valamint kérhetünk rá különböző önteteket  vagy akár francia salátát is.    Nagyon laktató, az adagok pedig óriásiak. Én személy szerint nem is bírtam az egészet megenni.    Az árait tekintve maga a kumpir nem túl olcsó, de kárpótolhat minke...