2014. május 13., kedd

Öntsünk gyertyát!

   Aki gyakran használ gyertyát, az pontosan tudja, hogy sem a teamécseseket sem a nagyobb üveges gyertyákat nem lehet úgy leégetni, hogy ne maradjon benne egy csepp viasz sem. Sőt, az esetek többségében nagyon is sok marad a tartókban. De jó hír, hogy nem kell őket kidobnunk, hiszen egy egyszerű újraöntéssel megmenthetőek.  Érdemes tehát a leégett gyertyákat gyűjtögetni és ha összegyűlt egy nagyobb adag neki is láthatunk az öntésnek.   Amire szükségünk lesz hozzá, az kanócnak való talpaszsinór, egy kis darab hurkapálca és egy régi fém edény az olvasztáshoz. Ezen kívül rengeteg más hozzávalót is beszerezhetünk, attól függően, hogy milyen új gyertyákat álmodtunk meg. Ha például hagyományos henger alakú gyertyákat akarunk készíteni, akkor be kell szereznünk egy öntőformát, ha illatosat vagy színeset akarunk, akkor pedig illóolajat vagy illatosított  és színezett viaszt kell beszerezünk.
   Egy nagyobb edényben felteszünk vizet és belehelyezünk egy kisebb fém edényt. Ebbe tesszük az összegyűjtött viaszt.Ha a víz forrni kezd, a viasz elkezd megolvadni. Ha már teljesen folyékony adjuk hozzá az illat illetve a színezőanyagot.  Ha henger gyertyát készítünk, akkor törjük ketté a hurkapálcát és egy befőttes gumival gumizzuk össze mind a két végét. E közé fogjuk majd befogni a kanócunk végét, a képen látható módon.  Az öntőforma aljára öntsünk egy pici viaszt majd, nyomjuk bele a zsinór talpas végét és várjuk meg amíg megszilárdul.  Hála a hurkapálcának a kanóc nem fog eldőlni.
Poharas gyertyánál a talpat egyszerűen csak ragasszuk a pohár aljára.A hurkapálcás trükköt azonban itt sem szabad elhagyni, mert jó szolgálatot tesz majd az öntésnél.

   Az időközben felolvadt viaszt óvatosan beleöntjük a poharakba. Ilyenkor díszítésképpen a megszilárdulásig szórhatunk bele gyöngyöket vagy virágokat.

  Színezett gyertyánál ha minden kisebb öntés után egy kicsivel több színezéket rakunk a viaszba, érdekes, színátmenetes hatást érhetünk el.Ezután már csak félre kell tennünk őket és megvárni amíg megszilárdulnak és már használhatjuk is!