Ugrás a fő tartalomra

Egy kis gasztronómia: A sushiról

       A sushi egy ázsiai étel, ami a köztudattal ellentétben nem Japánból ered. Ez a közkedvelt étel eredetileg Kínából származik és csak a VII. században terjedt át Japánba.



     Egzotikus ízvilágának köszönhetően először talán szokatlan lesz számunkra, de ha egyszer megszeretjük, akkor nem tudunk szabadulni tőle, mert magával ragad. Elsőre nem sok ember szereti meg ezt az ízt. Átlagosan 2-3 alkalom kell hozzá, hogy teljesen hozzászokjuk ízvilágához, de azután egyre és egyre többször fogunk betérni egy sushi bárba vagy éppen rendelni egy adagot vacsorára.
 Ez igazán jótékonyan hat majd a szervezetünkre is. Ugyanis a sushi az egyik legegészségesebb ételek egyike. Sok benne a fehérje és a jód, ráadásul nagyon alacsony a zsírtartalma, így nem kell félnünk attól, hogy felszedünk pár kilót egy nagyobb adag elfogyasztásától.
 Taurin tartalma csökkenti a koleszterint, emellett tartalmaz még rengeteg omega 3 és 6 zsírsavat és egyéb vitaminokat és ásványi anyagokat.





      Általában hatosával tálalják őket, figyelve az esztétikus elrendezésre. Ehetjük pálcikával is, de ha ebben nem vagyunk valami jók, (mint ahogy én sem), akkor nyugodtan fogyaszthatjuk kézzel is. A falatokat egyben kell megenni, nem illik kicsiket harapni belőle, ez ugyanis a japánoknál súlyos illetlenségnek számít.
A közhiedelemmel ellentétben pedig a sushi nem csak nyers halas változatban létezik. Számos egyéb dologgal is megtölthetik, mint például rákrudakkal, omlettel, avokádóval, shiitake gombával vagy akár uborkával is. Szóval akit ez tartott vissza a sushi megkóstolásától, az választhat ezek közül az alternatívák közül is.

Légrádi Alexandra (@premium_barbie) által megosztott bejegyzés,



     A falatokat márthatjuk a hozzá tálalt szójaszószba ( shoyu), ha pedig az erősebb, csípősebb ízeket kedveljük, ehetünk hozzá zöld tormát (wasabit), de ezzel csak óvatosan, mert igazán erős!



A gyömbérszeleteket (gari) két falat között szokták enni, az ízek semlegesítése céljából.


    A sushinak több fajtája is létezik, ezek közül a legelterjedtebbek a Maki sushi, ami henger alakú és algalapba (nori) tekert.




   A Nigirinél téglalap alakúra formázzák a rizset és erre jönnek a feltétek, amik ennél a fajtánál általában halak szoktak lenni.


A Temaki pedig ezeknek egy tölcsér formába tekert változata.



    Én személy szerint a Makikat részesítem előnyben, főleg a tonhalasat, a lazacosat és az uborkásat, de igazából akkora sushi rajongó lettem az évek során, hogy szinte jöhet bármelyik. Vacsorára is gyakran szoktam rendelni. Persze ilyenkor jár a különleges teríték is!




     Az árait tekintve, ez természetesen attól is függ, hogy milyen nívójú étteremben fogyasztjuk, de egy középkategóriás sushi bár vagy a rendelés szerintem teljesen megfizethető árban van. Még ha látványra keveselljük is az adagot nem kell megijedni, mert ez egy igen laktató étel. Egy kisebb adag is remekül eltelíti a gyomrunkat.




      Tehát aki még nem próbálta, annak nagyon tudom ajánlani, hogy tegye túl magát a közhiedelmeken és győződjön meg saját maga arról, hogy milyen különleges és isteni finom is eme japán étel.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy sablon 4 ötlet

   Néha a legegyszerűbb dolgokból születnek a legnagyszerűbb ötletek. Például egy nyuszis sablonból is fantasztikus dekorációk készülhetnek, ha kreatívak vagyunk.

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

TESZT: Lenor Parfume des Secrets öblítők

  Imádom a nyarat. Az egyik kedvenc évszakom volt mindig, de ez a mostanában berobbanó 36 fok már nekem sem okoz örömet. 1- 2 ilyen nap még csak-csak elviselhető, de 3-4 esetleg 5 már embert próbáló. Feszültté válok tőle, fáradttá és motiválatlanná. De az évek során megtanultam, hogy mindennek megvan a jó oldala. Még ennek a hőségnek is. Mégpedig az, hogy ilyenkor gőzerővel lehet mosni, mert még a legvastagabb cuccok is fél nap alatt megszáradnak. Így én a nyarat évek óta egy Mosó Masa évszaknak tekintem. Mindent kiszedek a szekrényekből és átmosom őket. A vastag télikabátokat, a párnákat, a ritkán mozgatott vendégtakarókat..... mindent, hogy aztán friss illattal feltöltve kerülhessenek vissza a helyükre. Ilyenkor aztán még fontosabbá válik az is, hogy milyen öblítőt használok. Nincs fix kedvencem, mindig szeretem váltogatni az illatokat attól függően, hogy épp milyen kedvem van. A  májusi újdonságokban olvashattátok, hogy a Lenor új parfümkollekcióval rukkolt elő, én most e