Ugrás a fő tartalomra

Egy kis gasztronómia: A sushiról

       A sushi egy ázsiai étel, ami a köztudattal ellentétben nem Japánból ered. Ez a közkedvelt étel eredetileg Kínából származik és csak a VII. században terjedt át Japánba.



     Egzotikus ízvilágának köszönhetően először talán szokatlan lesz számunkra, de ha egyszer megszeretjük, akkor nem tudunk szabadulni tőle, mert magával ragad. Elsőre nem sok ember szereti meg ezt az ízt. Átlagosan 2-3 alkalom kell hozzá, hogy teljesen hozzászokjuk ízvilágához, de azután egyre és egyre többször fogunk betérni egy sushi bárba vagy éppen rendelni egy adagot vacsorára.
 Ez igazán jótékonyan hat majd a szervezetünkre is. Ugyanis a sushi az egyik legegészségesebb ételek egyike. Sok benne a fehérje és a jód, ráadásul nagyon alacsony a zsírtartalma, így nem kell félnünk attól, hogy felszedünk pár kilót egy nagyobb adag elfogyasztásától.
 Taurin tartalma csökkenti a koleszterint, emellett tartalmaz még rengeteg omega 3 és 6 zsírsavat és egyéb vitaminokat és ásványi anyagokat.





      Általában hatosával tálalják őket, figyelve az esztétikus elrendezésre. Ehetjük pálcikával is, de ha ebben nem vagyunk valami jók, (mint ahogy én sem), akkor nyugodtan fogyaszthatjuk kézzel is. A falatokat egyben kell megenni, nem illik kicsiket harapni belőle, ez ugyanis a japánoknál súlyos illetlenségnek számít.
A közhiedelemmel ellentétben pedig a sushi nem csak nyers halas változatban létezik. Számos egyéb dologgal is megtölthetik, mint például rákrudakkal, omlettel, avokádóval, shiitake gombával vagy akár uborkával is. Szóval akit ez tartott vissza a sushi megkóstolásától, az választhat ezek közül az alternatívák közül is.

Légrádi Alexandra (@premium_barbie) által megosztott bejegyzés,



     A falatokat márthatjuk a hozzá tálalt szójaszószba ( shoyu), ha pedig az erősebb, csípősebb ízeket kedveljük, ehetünk hozzá zöld tormát (wasabit), de ezzel csak óvatosan, mert igazán erős!



A gyömbérszeleteket (gari) két falat között szokták enni, az ízek semlegesítése céljából.


    A sushinak több fajtája is létezik, ezek közül a legelterjedtebbek a Maki sushi, ami henger alakú és algalapba (nori) tekert.




   A Nigirinél téglalap alakúra formázzák a rizset és erre jönnek a feltétek, amik ennél a fajtánál általában halak szoktak lenni.


A Temaki pedig ezeknek egy tölcsér formába tekert változata.



    Én személy szerint a Makikat részesítem előnyben, főleg a tonhalasat, a lazacosat és az uborkásat, de igazából akkora sushi rajongó lettem az évek során, hogy szinte jöhet bármelyik. Vacsorára is gyakran szoktam rendelni. Persze ilyenkor jár a különleges teríték is!




     Az árait tekintve, ez természetesen attól is függ, hogy milyen nívójú étteremben fogyasztjuk, de egy középkategóriás sushi bár vagy a rendelés szerintem teljesen megfizethető árban van. Még ha látványra keveselljük is az adagot nem kell megijedni, mert ez egy igen laktató étel. Egy kisebb adag is remekül eltelíti a gyomrunkat.




      Tehát aki még nem próbálta, annak nagyon tudom ajánlani, hogy tegye túl magát a közhiedelmeken és győződjön meg saját maga arról, hogy milyen különleges és isteni finom is eme japán étel.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld ne...

Százhalombattai kalandozások

    Csapadékos napok után, amikor a talaj nem alkalmas erdei túrázásra, mindig valami városi látnivalót keresünk.  Meghatározzuk a távolságot, hogy maximum milyen messzire van kedvünk elmenni és szorgosan elkezdjük böngészni a térképet, aztán a kiválasztjuk a legtöbb érdekességet kínáló települést.  Így esett a választásunk következő úticélként Százhalombattára. Ez a relatív fiatal kis város Budapesttől 27 kilométerre, délre fekszik.  Jól megközelíthető autópályán és autóúton is.     Százhalombatta és környéke a bronzkor óta lakott, bővelkedik régészeti feltárásokban és kincsekben, melyeket a város a mai napig lelkiismeretesen ápol és büszkén meg is mutat a világnak.    A százhalom előtag a település határában húzódó halomsírokra utal, melyeket ma is meg lehet tekinteni a régészeti parkban.  De még mielőtt ide eljutnánk, érdemes megállni a gyönyörűen felújított főtéren, ahol a Makovecz Imre által tervezett Szent István Templom magas...

10 dolog ami jó a télben

    A januárra hajlamosak. vagyunk borúsan tekinteni. Hideg és sötét van, a tavasz még olyan messze, eseménytelen és csendes az egész hónap.   Pedig megint csak a hozzáállásunkon kellene változtatni. A tél hátralévő részét jól is el lehet tölteni, csak meg kell látni a lehetőségeket.  10 dolog ami jó a télben: Végtelen mozizós estek Hamar sötétedik, ha már akkor bevackolunk akár 3 film is beleférhet az estébe. Máskor úgy sincs idő megnézni őket. Téli sportok Korizás, síelés, szánkózás... soroljam még? Jó, tudom, mostanában már nem gyakran esik a hó, de korizni akkor is lehet, minden másért meg irány a Kékes, Dobogókő vagy Eplény. Sűrű krémlevesek Van abban valami megnyugtató amikor az ember egy tál tartalmas és forró krémlevest kanalaz.  Illatos, forró fürdők Azt hiszem ehhez nem is kell mit hozzáfűzni... Hangulatfények mindenhol Bátran rakd velük tele te is a lakásodat, meglátod milyen meghitt hangulatot teremtenek. Isteni sütemények Diós, mákos, túrós, lekváro...