2014. december 16., kedd

Diy kandalló

   Aki ügyes volt és ránézett már a facebook oldalra, az látta, hogy kitetettem egy videót a házi készítésű kandallómról.
Amikor először megláttam ezt az ötletet azonnal eldöntöttem, hogy meg fogom csinálni. Aztán míg én az alapanyagok után kajtattam annyian osztottátok meg az alapképet, hogy elment a kedvem tőle. Nem akartam olyasmiről írni amivel tucatszámra találkozom a facebookon. De a párom annyira beleszeretett az ötletbe, hogy csak rábeszélt.
Utólag nem is bánom, hogy belefogtunk ebbe a projektbe, mert mint ahogy menet közben kiderült, nem is olyan egyszerű egy ilyet összehozni. Rengeteg előre nem látott gond akadt - ami szerencsére a vidiben nem olyan észrevehető - de mivel szembesültem ezekkel, jobb tanácsokat is tudok adni az elkészítéshez, hogy Ti ne essetek bele ugyanazokba a csapdákba.

Akkor vágjunk is bele!

Az elkészítéshez szükség van 3  vagy 5 egyforma méretű kartondobozra, széles ragasztószalagra, tapéta ragasztóra, ecsetre és tégla mintás tapétára. Na meg sok-sok dekorációra :)


Először méretre vágjuk a dobozokat, ha szükséges. Nekünk kellett, mert túl magasak voltak az elképzelt helyre.


Ezután fogjuk a széles ragasztót és jó szorosan összeragasztjuk az elemeket. Ehhez érdemes segítséget kérni, mert egyedül nem fogjuk tudni hézagmentesen összeilleszteni őket. Nekem legalábbis ragasztás közben többször elcsúsztak az elemek, szóval kell, hogy valaki összefogja őket.
A téglamintához a legjobb ha a tapétát választjuk, mert szerintem ettől lesz a legélethűbb. Akinek ez a megoldás nem tetszik, az fel is festheti ezt a textúrát.
Ehhez be kell vonnia fehér papírral az elemeket, majd berajzolni és kifesteni a téglákat.

A tapétázásnál a tökéletes tapadás érdekében a dobozokat és a tapétát is kenjük le ragasztóval, majd gondosan simítsuk le, hogy ne keletkezzenek levegőbuborékok. Nekünk sajnos ennek ellenére is nehezen ragadtak meg a szélek, szóval a biztonság kedvéért rásegítettünk egy kis celluxszal is.


A  kandalló tetejét még borítsuk be fehér, A3-as lapokkal és aztán jöhet is a dekorálás.


Kicsit hosszadalmas ez a folyamat. de a végeredményt mindenki imádni fogja. Én annyira beleszerettem, hogy azon gondolkozom, hogy örökre itt marad a szobában, maximum nyáron leveszem róla az ünnepi dekort.


Sok sikert az elkészítéséhez és ha bármi kérdésetek lenne forduljatok nyugodtan hozzám!