2014. december 19., péntek

Egyszerű mézeskalács

    Rendszeres mézeskalács gyártó vagyok, minden évben sütők belőle egy jó nagy adaggal karácsony előtt, aztán celofánba csomagolva szétosztom a számomra fontos emberek között. Mindenki nagyon szokott örülni neki, van aki egyből el is fogyasztja, de akad olyan is, aki ereklyeként vigyáz rá és gyűjtögeti őket. Én mindkettőnek nagyon örülök, mert egyrészről, ki ne szeretné azt látni, hogy jóízűen falatozzák az általa készített finomságot, másrészről viszont jól esik a szívnek az is, ha valaki gyűjtögeti őket, hiszen ez nagyrabecsülést és hatalmas szeretetet jelent.





   Tavaly a Dr. Oetker által gyártott alapport használtam, idén viszont úgy gondoltam, hogy kipróbálok valami mást.
Hosszas nyomozás után végül rátaláltam egy igazán egyszerű receptre, amit kezdőknek is bátran ajánlok, mert lehetetlen elrontani.




Hozzávalók:

2 bögre liszt
fél bögre porcukor
7 dkg vaj vagy margarin
negyed bögre méz
1 tojás
1 teáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
az eredeti receptben ugyan nincs benne, de én raktam bele egy csipetnyi őrölt gyömbért is






   A margarint mikróban picit megolvasztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, majd az összes hozzávalót a tálba tesszük és jó alaposan összegyúrjuk.




   Amint a tészta már jól összeállt és nem ragad, enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd kiszúrjuk belőle a formákat.




   A tepsit vékonyan kikenjük egy kis margarinnal, belefektetjük a figurákat és 170 fokon 8-10 perc alatt készre sütjük.



   Ha díszíteni is szeretnénk, akkor  2 tojásfehérjéhez adjunk annyi porcukrot, hogy felverés után sűrű és kemény, nem csöpögő tojáshabot kapjunk. Ezt aztán nyomózsákba töltjük és kidekoráljuk vele, a már kisült mézeskalácsokat.
Közben hallgassunk karácsonyi zenéket, hogy teljes legyen az ünnepi hangulat! :D





   Sok sikert a sütéshez!