Ugrás a fő tartalomra

Fincsi kakaós csiga I.

   Nem tudom, ki hogy van vele, de ahogy hűl kint az idő én annál jobban szeretek bent, finom süteményeket gyártani. Imádom, ahogy a sütő melege átjár mindent és a szálló, kellemes illatok egyszerű lakásból, meghitt otthonná varázsolják a helyet, ahol élünk.


   Egy jó süteménynek mindenki örül,mert remek lezárása lehet egy finom étkezésnek, illik egy csajos, beszélgetős délutánhoz vagy egy jó filmnézős vasárnapi matinéhoz. Azt viszont kevesen tudják, hogy a spórolásban is segít.  Egy egyszerű kelt tésztás vagy piskótás sütemény egy tartalmas leves mellett helyettesítheti a második fogást. Gondoljunk csak bele, hogy hányszor kaptunk az óvodai vagy az iskolai menzán például bablevest és túrós bélest vagy hasonló kombinációkat.



  Most egy édesanyámtól tanult kakaós csiga receptet szeretnék megosztani veletek. Nem túl nehéz, bár a kelt tészta elkészítésébe az első két alkalommal beletört a bicskám. Azóta viszont rájöttem  minden apró trükkjére, így már szinte rutinszerűen megy.



Vágjunk is bele!

     Hozzávalók:
A tésztához:

60 dkg liszt
1 kocka ráma
1 csipet só
3 tk. cukor
1 élesztő
2 tojássárgája
1,5 dl tej

A töltelékhez:

kakaópor
kristálycukor

A sütéshez:

1,5 dl tej
vaníliás cukor

 1,5 tejbe beleteszünk 3 teáskanál kristálycukrot és ezt együtt langyosítsuk meg. Gyakran figyelgessük és ha picit is langyosnak érezzük zárjuk el, mert ha alul melegítjük azon később még lehet segíteni, viszont ha túlmelegítjük az élesztő nem fog felfutni benne.
Tehát a langyos tejet levesszük a tűzről, belemorzsoljuk az élesztőt és rátesszük az edényre a fedőt. Ilyenkor az élesztőnek szépen lassan fel kell futnia a tejben, nagyjából 10-15 perc alatt. De ez idő alatt ne emelgessük a fedőt, mert kimegy a meleg az edényből!

A rámából vágjunk le és tegyünk félre egy kis darabot későbbre. A többit tegyük a lisztbe és öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt is, majd adjuk hozzá a maradék hozzávalókat is.
Fontos, hogy minden összetevő szobahőmérsékletű legyen, hogy később ne essen össze a tészta!
Ezután elkezdjük összedolgozni a masszát. Közben, ha szükséges adhatunk hozzá még lisztet. Addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától.

Ha ezzel megvagyunk, akkor a tálat takarjuk le egy konyharuhával és tegyük 1 órára meleg helyre, hogy megkeljen. Anyukám tanácsára én úgy csinálom, hogy 2 percre begyújtom a sütőt, majd elzárom és oda teszem be a tésztát.

Mire letelik az egy óra a tésztánknak a sokszorosára kell dagadnia. Ha túl nagy adagot csináltunk tehetünk belőle a fagyasztóba is, így ha gyors vacsorára van szükség csak elő kell kapnunk. Ez a tészta az alapja az isteni házi pizzának, a túrós bélesnek és a buktának is.



A következő részben pedig elárulom, hogy hogyan is folytatódik a kakaós csiga receptje....


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy sablon 4 ötlet

   Néha a legegyszerűbb dolgokból születnek a legnagyszerűbb ötletek. Például egy nyuszis sablonból is fantasztikus dekorációk készülhetnek, ha kreatívak vagyunk.

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

TESZT: Lenor Parfume des Secrets öblítők

  Imádom a nyarat. Az egyik kedvenc évszakom volt mindig, de ez a mostanában berobbanó 36 fok már nekem sem okoz örömet. 1- 2 ilyen nap még csak-csak elviselhető, de 3-4 esetleg 5 már embert próbáló. Feszültté válok tőle, fáradttá és motiválatlanná. De az évek során megtanultam, hogy mindennek megvan a jó oldala. Még ennek a hőségnek is. Mégpedig az, hogy ilyenkor gőzerővel lehet mosni, mert még a legvastagabb cuccok is fél nap alatt megszáradnak. Így én a nyarat évek óta egy Mosó Masa évszaknak tekintem. Mindent kiszedek a szekrényekből és átmosom őket. A vastag télikabátokat, a párnákat, a ritkán mozgatott vendégtakarókat..... mindent, hogy aztán friss illattal feltöltve kerülhessenek vissza a helyükre. Ilyenkor aztán még fontosabbá válik az is, hogy milyen öblítőt használok. Nincs fix kedvencem, mindig szeretem váltogatni az illatokat attól függően, hogy épp milyen kedvem van. A  májusi újdonságokban olvashattátok, hogy a Lenor új parfümkollekcióval rukkolt elő, én most e