Ugrás a fő tartalomra

Fincsi kakaós csiga I.

   Nem tudom, ki hogy van vele, de ahogy hűl kint az idő én annál jobban szeretek bent, finom süteményeket gyártani. Imádom, ahogy a sütő melege átjár mindent és a szálló, kellemes illatok egyszerű lakásból, meghitt otthonná varázsolják a helyet, ahol élünk.


   Egy jó süteménynek mindenki örül,mert remek lezárása lehet egy finom étkezésnek, illik egy csajos, beszélgetős délutánhoz vagy egy jó filmnézős vasárnapi matinéhoz. Azt viszont kevesen tudják, hogy a spórolásban is segít.  Egy egyszerű kelt tésztás vagy piskótás sütemény egy tartalmas leves mellett helyettesítheti a második fogást. Gondoljunk csak bele, hogy hányszor kaptunk az óvodai vagy az iskolai menzán például bablevest és túrós bélest vagy hasonló kombinációkat.



  Most egy édesanyámtól tanult kakaós csiga receptet szeretnék megosztani veletek. Nem túl nehéz, bár a kelt tészta elkészítésébe az első két alkalommal beletört a bicskám. Azóta viszont rájöttem  minden apró trükkjére, így már szinte rutinszerűen megy.



Vágjunk is bele!

     Hozzávalók:
A tésztához:

60 dkg liszt
1 kocka ráma
1 csipet só
3 tk. cukor
1 élesztő
2 tojássárgája
1,5 dl tej

A töltelékhez:

kakaópor
kristálycukor

A sütéshez:

1,5 dl tej
vaníliás cukor

 1,5 tejbe beleteszünk 3 teáskanál kristálycukrot és ezt együtt langyosítsuk meg. Gyakran figyelgessük és ha picit is langyosnak érezzük zárjuk el, mert ha alul melegítjük azon később még lehet segíteni, viszont ha túlmelegítjük az élesztő nem fog felfutni benne.
Tehát a langyos tejet levesszük a tűzről, belemorzsoljuk az élesztőt és rátesszük az edényre a fedőt. Ilyenkor az élesztőnek szépen lassan fel kell futnia a tejben, nagyjából 10-15 perc alatt. De ez idő alatt ne emelgessük a fedőt, mert kimegy a meleg az edényből!

A rámából vágjunk le és tegyünk félre egy kis darabot későbbre. A többit tegyük a lisztbe és öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt is, majd adjuk hozzá a maradék hozzávalókat is.
Fontos, hogy minden összetevő szobahőmérsékletű legyen, hogy később ne essen össze a tészta!
Ezután elkezdjük összedolgozni a masszát. Közben, ha szükséges adhatunk hozzá még lisztet. Addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától.

Ha ezzel megvagyunk, akkor a tálat takarjuk le egy konyharuhával és tegyük 1 órára meleg helyre, hogy megkeljen. Anyukám tanácsára én úgy csinálom, hogy 2 percre begyújtom a sütőt, majd elzárom és oda teszem be a tésztát.

Mire letelik az egy óra a tésztánknak a sokszorosára kell dagadnia. Ha túl nagy adagot csináltunk tehetünk belőle a fagyasztóba is, így ha gyors vacsorára van szükség csak elő kell kapnunk. Ez a tészta az alapja az isteni házi pizzának, a túrós bélesnek és a buktának is.



A következő részben pedig elárulom, hogy hogyan is folytatódik a kakaós csiga receptje....


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld ne...

Százhalombattai kalandozások

    Csapadékos napok után, amikor a talaj nem alkalmas erdei túrázásra, mindig valami városi látnivalót keresünk.  Meghatározzuk a távolságot, hogy maximum milyen messzire van kedvünk elmenni és szorgosan elkezdjük böngészni a térképet, aztán a kiválasztjuk a legtöbb érdekességet kínáló települést.  Így esett a választásunk következő úticélként Százhalombattára. Ez a relatív fiatal kis város Budapesttől 27 kilométerre, délre fekszik.  Jól megközelíthető autópályán és autóúton is.     Százhalombatta és környéke a bronzkor óta lakott, bővelkedik régészeti feltárásokban és kincsekben, melyeket a város a mai napig lelkiismeretesen ápol és büszkén meg is mutat a világnak.    A százhalom előtag a település határában húzódó halomsírokra utal, melyeket ma is meg lehet tekinteni a régészeti parkban.  De még mielőtt ide eljutnánk, érdemes megállni a gyönyörűen felújított főtéren, ahol a Makovecz Imre által tervezett Szent István Templom magas...

10 dolog ami jó a télben

    A januárra hajlamosak. vagyunk borúsan tekinteni. Hideg és sötét van, a tavasz még olyan messze, eseménytelen és csendes az egész hónap.   Pedig megint csak a hozzáállásunkon kellene változtatni. A tél hátralévő részét jól is el lehet tölteni, csak meg kell látni a lehetőségeket.  10 dolog ami jó a télben: Végtelen mozizós estek Hamar sötétedik, ha már akkor bevackolunk akár 3 film is beleférhet az estébe. Máskor úgy sincs idő megnézni őket. Téli sportok Korizás, síelés, szánkózás... soroljam még? Jó, tudom, mostanában már nem gyakran esik a hó, de korizni akkor is lehet, minden másért meg irány a Kékes, Dobogókő vagy Eplény. Sűrű krémlevesek Van abban valami megnyugtató amikor az ember egy tál tartalmas és forró krémlevest kanalaz.  Illatos, forró fürdők Azt hiszem ehhez nem is kell mit hozzáfűzni... Hangulatfények mindenhol Bátran rakd velük tele te is a lakásodat, meglátod milyen meghitt hangulatot teremtenek. Isteni sütemények Diós, mákos, túrós, lekváro...