Ugrás a fő tartalomra

Fincsi kakaós csiga I.

   Nem tudom, ki hogy van vele, de ahogy hűl kint az idő én annál jobban szeretek bent, finom süteményeket gyártani. Imádom, ahogy a sütő melege átjár mindent és a szálló, kellemes illatok egyszerű lakásból, meghitt otthonná varázsolják a helyet, ahol élünk.


   Egy jó süteménynek mindenki örül,mert remek lezárása lehet egy finom étkezésnek, illik egy csajos, beszélgetős délutánhoz vagy egy jó filmnézős vasárnapi matinéhoz. Azt viszont kevesen tudják, hogy a spórolásban is segít.  Egy egyszerű kelt tésztás vagy piskótás sütemény egy tartalmas leves mellett helyettesítheti a második fogást. Gondoljunk csak bele, hogy hányszor kaptunk az óvodai vagy az iskolai menzán például bablevest és túrós bélest vagy hasonló kombinációkat.



  Most egy édesanyámtól tanult kakaós csiga receptet szeretnék megosztani veletek. Nem túl nehéz, bár a kelt tészta elkészítésébe az első két alkalommal beletört a bicskám. Azóta viszont rájöttem  minden apró trükkjére, így már szinte rutinszerűen megy.



Vágjunk is bele!

     Hozzávalók:
A tésztához:

60 dkg liszt
1 kocka ráma
1 csipet só
3 tk. cukor
1 élesztő
2 tojássárgája
1,5 dl tej

A töltelékhez:

kakaópor
kristálycukor

A sütéshez:

1,5 dl tej
vaníliás cukor

 1,5 tejbe beleteszünk 3 teáskanál kristálycukrot és ezt együtt langyosítsuk meg. Gyakran figyelgessük és ha picit is langyosnak érezzük zárjuk el, mert ha alul melegítjük azon később még lehet segíteni, viszont ha túlmelegítjük az élesztő nem fog felfutni benne.
Tehát a langyos tejet levesszük a tűzről, belemorzsoljuk az élesztőt és rátesszük az edényre a fedőt. Ilyenkor az élesztőnek szépen lassan fel kell futnia a tejben, nagyjából 10-15 perc alatt. De ez idő alatt ne emelgessük a fedőt, mert kimegy a meleg az edényből!

A rámából vágjunk le és tegyünk félre egy kis darabot későbbre. A többit tegyük a lisztbe és öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt is, majd adjuk hozzá a maradék hozzávalókat is.
Fontos, hogy minden összetevő szobahőmérsékletű legyen, hogy később ne essen össze a tészta!
Ezután elkezdjük összedolgozni a masszát. Közben, ha szükséges adhatunk hozzá még lisztet. Addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától.

Ha ezzel megvagyunk, akkor a tálat takarjuk le egy konyharuhával és tegyük 1 órára meleg helyre, hogy megkeljen. Anyukám tanácsára én úgy csinálom, hogy 2 percre begyújtom a sütőt, majd elzárom és oda teszem be a tésztát.

Mire letelik az egy óra a tésztánknak a sokszorosára kell dagadnia. Ha túl nagy adagot csináltunk tehetünk belőle a fagyasztóba is, így ha gyors vacsorára van szükség csak elő kell kapnunk. Ez a tészta az alapja az isteni házi pizzának, a túrós bélesnek és a buktának is.



A következő részben pedig elárulom, hogy hogyan is folytatódik a kakaós csiga receptje....


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld nem tartozik a kedven színeim közé úgy általánosságban,