2014. november 7., péntek

Fincsi kakaós csiga I.

   Nem tudom, ki hogy van vele, de ahogy hűl kint az idő én annál jobban szeretek bent, finom süteményeket gyártani. Imádom, ahogy a sütő melege átjár mindent és a szálló, kellemes illatok egyszerű lakásból, meghitt otthonná varázsolják a helyet, ahol élünk.


   Egy jó süteménynek mindenki örül,mert remek lezárása lehet egy finom étkezésnek, illik egy csajos, beszélgetős délutánhoz vagy egy jó filmnézős vasárnapi matinéhoz. Azt viszont kevesen tudják, hogy a spórolásban is segít.  Egy egyszerű kelt tésztás vagy piskótás sütemény egy tartalmas leves mellett helyettesítheti a második fogást. Gondoljunk csak bele, hogy hányszor kaptunk az óvodai vagy az iskolai menzán például bablevest és túrós bélest vagy hasonló kombinációkat.  Most egy édesanyámtól tanult kakaós csiga receptet szeretnék megosztani veletek. Nem túl nehéz, bár a kelt tészta elkészítésébe az első két alkalommal beletört a bicskám. Azóta viszont rájöttem  minden apró trükkjére, így már szinte rutinszerűen megy.Vágjunk is bele!

     Hozzávalók:
A tésztához:

60 dkg liszt
1 kocka ráma
1 csipet só
3 tk. cukor
1 élesztő
2 tojássárgája
1,5 dl tej

A töltelékhez:

kakaópor
kristálycukor

A sütéshez:

1,5 dl tej
vaníliás cukor

 1,5 tejbe beleteszünk 3 teáskanál kristálycukrot és ezt együtt langyosítsuk meg. Gyakran figyelgessük és ha picit is langyosnak érezzük zárjuk el, mert ha alul melegítjük azon később még lehet segíteni, viszont ha túlmelegítjük az élesztő nem fog felfutni benne.
Tehát a langyos tejet levesszük a tűzről, belemorzsoljuk az élesztőt és rátesszük az edényre a fedőt. Ilyenkor az élesztőnek szépen lassan fel kell futnia a tejben, nagyjából 10-15 perc alatt. De ez idő alatt ne emelgessük a fedőt, mert kimegy a meleg az edényből!

A rámából vágjunk le és tegyünk félre egy kis darabot későbbre. A többit tegyük a lisztbe és öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt is, majd adjuk hozzá a maradék hozzávalókat is.
Fontos, hogy minden összetevő szobahőmérsékletű legyen, hogy később ne essen össze a tészta!
Ezután elkezdjük összedolgozni a masszát. Közben, ha szükséges adhatunk hozzá még lisztet. Addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától.

Ha ezzel megvagyunk, akkor a tálat takarjuk le egy konyharuhával és tegyük 1 órára meleg helyre, hogy megkeljen. Anyukám tanácsára én úgy csinálom, hogy 2 percre begyújtom a sütőt, majd elzárom és oda teszem be a tésztát.

Mire letelik az egy óra a tésztánknak a sokszorosára kell dagadnia. Ha túl nagy adagot csináltunk tehetünk belőle a fagyasztóba is, így ha gyors vacsorára van szükség csak elő kell kapnunk. Ez a tészta az alapja az isteni házi pizzának, a túrós bélesnek és a buktának is.A következő részben pedig elárulom, hogy hogyan is folytatódik a kakaós csiga receptje....