Ugrás a fő tartalomra

Az alvászavarok okai

  Korábbi bejegyzésemben arról olvashattatok, hogy: Miért fontos a pihentető alvás?, most pedig arról lesz szó, hogy mi okozhat alvászavarokat, illetve nyugtalan alvást.


  Összességében, ha nem másodlagos inszomniáról beszélnünk, tehát nem egy betegség tünete az álmatlanság, akkor jellemzően a helytelen életmód és a stressz okozza. A munkával, családdal járó stresszes helyzeteket azt hiszem senkinek nem kell bemutatni, hisz mindenki találkozott már vele, de kevesen tudják, hogy akár egy utazás vagy az alvás helyének a megváltozása is okozhat alvászavarokat. Nálam például ez előbbi a jellemző, mert a haza- és a visszautazás előtt is, sőt még akkor is, ha csak szüleim látogatnak meg itt Budapesten fellépnek ezek a problémák. Nyugatalanul alszom és furákat álmodok. Legutóbb például azt, hogy a tesómat el akarja rabolni egy fürdőköntösös pávián......   No comment..... Ez kicsit beteg.....
De a ránk nehezedő túl sok feladat is okozhat gondokat, amiket a szakértők csak vasárnapi alvászavaroknak neveznek. Ez pontosan az a jelenség, amikor azért nem tudunk aludni, mert félünk a másnap ránk nehezedő terhektől, attól, hogy nem felejtettünk e el valami vagy attól, hogy egyáltalán helyt tudunk e állni a másnap a munkahelyünkön.  Az alkohol a cigaretta és a koffein is okozhatnak álmatlanságot. Azt azt hiszem szintén senkinek sem kell bemutatnom, hogy milyen érzés, amikor egy átbulizott ájszaka után forog velünk az ágy és hogy percenként fel kell kelnünk, mert az elfogyasztott alkohol dehidratáló hatása miatt folyton szomjasak vagyunk.
A koffeinre is édemes odafigyelni, hisz nem csak a kávéban, hanem a legtöbb teában is jelen van és az elfogysztás után még 9 órával is munkálkodik a szervezetünkben.


   Ami mostanában szintén ismert tény, hogy a tévé és a mobilok fénye és vibrálása is rossz irányba befolyásolja az alvási ciklusunkat, így ha lehet lefekvés előtt 3 órával már mindenképp intsünk búcsút a mobiloknak, laptopoknak és a tévét is kapcsoljuk ki ha bebújunk az ágyba.

   Különböző gyógyszerek mellékhatásaként is felléphetnek alvászavarok, sőt a pajzsmirigy túlműködése esetén is, szóval ezeket is érdemes szem előtt tartani. Hogy miért? Mert ha tudjuk a kiváltó okot, sokkal könnyebb a probléma megoldása is.


Tartsatok velem a következő bejegyzésemben is, ahol általános praktikákat mutatok majd arra, hogy hogyan is aludhatunk el könnyebben.
Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld nem tartozik a kedven színeim közé úgy általánosságban,