2018. február 5., hétfő

Az alvászavarok okai

  Korábbi bejegyzésemben arról olvashattatok, hogy: Miért fontos a pihentető alvás?, most pedig arról lesz szó, hogy mi okozhat alvászavarokat, illetve nyugtalan alvást.


  Összességében, ha nem másodlagos inszomniáról beszélnünk, tehát nem egy betegség tünete az álmatlanság, akkor jellemzően a helytelen életmód és a stressz okozza. A munkával, családdal járó stresszes helyzeteket azt hiszem senkinek nem kell bemutatni, hisz mindenki találkozott már vele, de kevesen tudják, hogy akár egy utazás vagy az alvás helyének a megváltozása is okozhat alvászavarokat. Nálam például ez előbbi a jellemző, mert a haza- és a visszautazás előtt is, sőt még akkor is, ha csak szüleim látogatnak meg itt Budapesten fellépnek ezek a problémák. Nyugatalanul alszom és furákat álmodok. Legutóbb például azt, hogy a tesómat el akarja rabolni egy fürdőköntösös pávián......   No comment..... Ez kicsit beteg.....
De a ránk nehezedő túl sok feladat is okozhat gondokat, amiket a szakértők csak vasárnapi alvászavaroknak neveznek. Ez pontosan az a jelenség, amikor azért nem tudunk aludni, mert félünk a másnap ránk nehezedő terhektől, attól, hogy nem felejtettünk e el valami vagy attól, hogy egyáltalán helyt tudunk e állni a másnap a munkahelyünkön.  Az alkohol a cigaretta és a koffein is okozhatnak álmatlanságot. Azt azt hiszem szintén senkinek sem kell bemutatnom, hogy milyen érzés, amikor egy átbulizott ájszaka után forog velünk az ágy és hogy percenként fel kell kelnünk, mert az elfogyasztott alkohol dehidratáló hatása miatt folyton szomjasak vagyunk.
A koffeinre is édemes odafigyelni, hisz nem csak a kávéban, hanem a legtöbb teában is jelen van és az elfogysztás után még 9 órával is munkálkodik a szervezetünkben.


   Ami mostanában szintén ismert tény, hogy a tévé és a mobilok fénye és vibrálása is rossz irányba befolyásolja az alvási ciklusunkat, így ha lehet lefekvés előtt 3 órával már mindenképp intsünk búcsút a mobiloknak, laptopoknak és a tévét is kapcsoljuk ki ha bebújunk az ágyba.

   Különböző gyógyszerek mellékhatásaként is felléphetnek alvászavarok, sőt a pajzsmirigy túlműködése esetén is, szóval ezeket is érdemes szem előtt tartani. Hogy miért? Mert ha tudjuk a kiváltó okot, sokkal könnyebb a probléma megoldása is.


Tartsatok velem a következő bejegyzésemben is, ahol általános praktikákat mutatok majd arra, hogy hogyan is aludhatunk el könnyebben.