2018. február 9., péntek

Apró trükkök a jó alvásért

   Ahogy ígértem nektek a mai bejegyzésben apró trükköket osztok meg veletek, amik segítik a jó és pihentető alvás elérését.

  Első körben beszéljünk a koffeinről, hisz amint már azt korábban is említettem ez az egyik fő oka az alvási nehézségeknek. Sokan nem tudják ugyanis, hogy elfogyasztás után akár 9 órán át is munkálkodhatnak a szervezetünkben. Ezért ha tehetitek, akkor dél vagy maximum egy óra után már ne fogyasszatok kávét és fehér, zöld valamint fekete teát. Viszont a rooibos teáért nyugodtan nyúlhattok, hiszen számos jótékony hatása mellett még koffeinmente is, így kitűnő választás a délutáni és esti órákban.

   A nikotin még a koffeinnél is erősebb stimuláns, mely nem csak az elalvást, de pihentető alvást is gátolja, hisz a dohányzó ember éjszaka elvonási tünetekkel küzd, így ha másért nem is legalább a normális alvásért szokjatok le erről az igazán gusztustalan szokásról....


  A hőmérsékelt szintén befolyásolja az alvásunkat. Gondoljunk csak a nyári estékre, amikor nyitott ablaknál, a földön feküdve sem tudunk normálisan pihenni. Kb. ugyanilyen hatással van ránk a túlzott hideg is. Az okosok szerint a 20 fok az ideális alvási hőmérséklet, amit én, akinek a kinti 30 fokban is hideg a lába megtolnék kb. 4 fokkal, tehát azt hiszem összességében  20-24 fok között lehet a tökéletes alvási hőmérséklet.


  A fények és a zajok csökkentése és fontos. Ha lehet, elalváskor már ne szóljon a tévé és igyekezz a fényeket is a minimálisra csökkenteni. Ha ez nem megoldható akkor használhatsz szemmaszkot is. Én mindig ehhez fordulok, ha a párom éjszaka NBA meccset néz, bár ilyenkor egy füldugó is jól tudna jönni....  De ha egyszer meccs van Amerikában, akkor meccs van és ezt fontos élőben nézni :D

  Anyukám már baba koromban megtanított nekem egy kis alvási rutint, melynek nyomán  már este 7-kor jeleztem neki, ha esetleg elfelejtette volna, hogy jön a locsi-pocsi. Fiatal felnőttként, miután a saját utam kezdem járni és elköltöztem otthonról azt gondoltam ez nem fontos. Már felnőtt vagyok, azt csinálok, amit akarok. Ám később mégis szembesülnöm kellett vele, hogy az esti rutin megalkotása és betartása minden korban ugyanolyan fontos.
Fontos, hogy a fürdés és az ágybafekvés időszaka lehetőleg minden nap ugyanakkor történjen és hogy közvetlen lefekvés előtt már ne végezzünk semmilyen intenzív testmozgást. Maximum egy könnyed esti jógát.

  A vitaminok közül a B vitamin segíti legjobban az elalvást. Legnagyobb mennyiségben a halakban és a tejtermékekben fordul elő, ezért jö ötlet lehet este egy könnyed halvacsora vagy egy pohár langyos tej elalvás előtt.

  A gyógynövények közül a levendula, a kamilla, a citromfű és a macskagyökér bír nyugtató és alvást segítő hatásokkal. Ezeket használhatjuk teaként, párologtatóba illóolajként, szedhetjük kapszulában vagy próbálkozhatunk az elalvást segítő permet formátumokkal is, amikből kettőről már írtam korábban a blogon.Számtalan módszer áll hát rendelkezésedre a pihentető alvás elérésében, csak élned kell vele.


Következő bejegyzésemben az én alvási rutinomról olvashattok kicsit.
Tartsatok velem akkor is!