2018. január 8., hétfő

Miért fontos a pihentető alvás?

   Aki figyeli a blog facebook oldalát az tudja, hogy a januárt az alvás témakörének fogom szentelni, hiszen egyre több ember szenved alvászavaroktól. Mondhatni népbetegség lett a rossz alvás, pedig a minőségi pihenés legalább annyira fontos az egészség szempontjából, mint az étkezés vagy a sport.
Itt a blogon igyekszem majd picit mélyebben is beleásni magam témába, míg a facebook oldalon jellemzően apró tippeket és meghökkentő tényeket olvashattok napról-napra.
   De mielőtt alaposabban belemerülnénk az alvászavarok fajtáiba és okaiba, úgy gondolom érdemes tisztázni, hogy miért fontos annyira a minőségi és nyugodt éjszakai pihenés.
A napjainkat a velünk született belső biológiai óránk, a cirkadián ritmus, vagyis a központi idegrendszer ciklusos működése kíséri végig. Ez a ritmus az ébredés előtti órákban kezdődik és 24 órával később fejeződik be, mely alatt az agyunk folyamatosan működik. Még éjszaka is!
Sőt, ilyenkor a szervezetünkben nagyon sok létfontosságú folyamat zajlik. Többek között fontos hormonok (pl. :növekedési, sejt regenerálódásért felelős hormonok) termelődnek, aktivizálódik az immunrendszer, az agy pedig ilyenkor dolgozza fel, valamint szelektálja és rögzíti a nap eseményeit.
Ha az alvás nem megfelelő. ezek a fontos folyamatok sérülnek.
Persze néhány kialvatlan éjszakát még átvészel a szervezet, de ha ez állapot tartósan fennáll, akkor már érdemes odafigyelni a dologra, hisz ha állandóan fáradtak és kialvatlanok vagyunk, az az éjszaka végbemenő fontos folyamatok mellett kihat a teljesítményünkre, a közérzetünkre, a súlyunkra és az egészségünkre is.

  Én nagyon sokat küzdöttem alvási nehézségekkel az elmúlt években. A pánik miatt rengetegszer voltam annyira feszült, hogy nem tudtam elaludni, csak ültem az ágyon a sötétben és próbáltam átvészelni az éjszakát. Később tovább romlott a helyzet, hisz amikor hajnalban ránéztem az órára és rájöttem, hogy hajnali 4 van és még nem aludtam semmit sem, akkor még idegesebb lettem. Még több stressz került rám, mert tudtam, hogy ha nem alszom akkor egy pocsék nap vár rám, amikor semmire sem leszek képes. Ez egy ördögi kör volt. Mára szerencsére, ahogy csökkent a feszültségi szintem az alvásom is jobb lett, de még közel sem tökéletes. Ám nem kell ahhoz pánikbetegnek lenni, hogy ilyen gondokkal szembesüljön az ember. Mint, azt a bejegyzés elején is mondtam, mára már szinte népbetegségnek számít a dolog, a magyar lakosság 15-30%- át érinti visszatérően vagy folyamatosan. Közülük pedig 5-10% rendszeres altatószedő!
Tényleg nem érdemes hát elbagatellizálni a problémát.


De ne csak a rosszról beszéljünk. Nézzük meg mit nyerhetünk a rendszeres, pihentető alvással:
  • erősebb immunrendszert
  • feszesebb és rugalmasabb bőrt
  • kevesebb zsírpárnát
  • kevesebb ráncot
  • pozitívabb életszemléletet
  • jobb kedvet
  • minőségibb életet


   Ti milyen alvónak számítotok? Van vagy volt már alvási nehézségetek?