Ugrás a fő tartalomra

Miért fontos a pihentető alvás?

   Aki figyeli a blog facebook oldalát az tudja, hogy a januárt az alvás témakörének fogom szentelni, hiszen egyre több ember szenved alvászavaroktól. Mondhatni népbetegség lett a rossz alvás, pedig a minőségi pihenés legalább annyira fontos az egészség szempontjából, mint az étkezés vagy a sport.
Itt a blogon igyekszem majd picit mélyebben is beleásni magam témába, míg a facebook oldalon jellemzően apró tippeket és meghökkentő tényeket olvashattok napról-napra.
   De mielőtt alaposabban belemerülnénk az alvászavarok fajtáiba és okaiba, úgy gondolom érdemes tisztázni, hogy miért fontos annyira a minőségi és nyugodt éjszakai pihenés.
A napjainkat a velünk született belső biológiai óránk, a cirkadián ritmus, vagyis a központi idegrendszer ciklusos működése kíséri végig. Ez a ritmus az ébredés előtti órákban kezdődik és 24 órával később fejeződik be, mely alatt az agyunk folyamatosan működik. Még éjszaka is!
Sőt, ilyenkor a szervezetünkben nagyon sok létfontosságú folyamat zajlik. Többek között fontos hormonok (pl. :növekedési, sejt regenerálódásért felelős hormonok) termelődnek, aktivizálódik az immunrendszer, az agy pedig ilyenkor dolgozza fel, valamint szelektálja és rögzíti a nap eseményeit.
Ha az alvás nem megfelelő. ezek a fontos folyamatok sérülnek.
Persze néhány kialvatlan éjszakát még átvészel a szervezet, de ha ez állapot tartósan fennáll, akkor már érdemes odafigyelni a dologra, hisz ha állandóan fáradtak és kialvatlanok vagyunk, az az éjszaka végbemenő fontos folyamatok mellett kihat a teljesítményünkre, a közérzetünkre, a súlyunkra és az egészségünkre is.

  Én nagyon sokat küzdöttem alvási nehézségekkel az elmúlt években. A pánik miatt rengetegszer voltam annyira feszült, hogy nem tudtam elaludni, csak ültem az ágyon a sötétben és próbáltam átvészelni az éjszakát. Később tovább romlott a helyzet, hisz amikor hajnalban ránéztem az órára és rájöttem, hogy hajnali 4 van és még nem aludtam semmit sem, akkor még idegesebb lettem. Még több stressz került rám, mert tudtam, hogy ha nem alszom akkor egy pocsék nap vár rám, amikor semmire sem leszek képes. Ez egy ördögi kör volt. Mára szerencsére, ahogy csökkent a feszültségi szintem az alvásom is jobb lett, de még közel sem tökéletes. Ám nem kell ahhoz pánikbetegnek lenni, hogy ilyen gondokkal szembesüljön az ember. Mint, azt a bejegyzés elején is mondtam, mára már szinte népbetegségnek számít a dolog, a magyar lakosság 15-30%- át érinti visszatérően vagy folyamatosan. Közülük pedig 5-10% rendszeres altatószedő!
Tényleg nem érdemes hát elbagatellizálni a problémát.


De ne csak a rosszról beszéljünk. Nézzük meg mit nyerhetünk a rendszeres, pihentető alvással:
  • erősebb immunrendszert
  • feszesebb és rugalmasabb bőrt
  • kevesebb zsírpárnát
  • kevesebb ráncot
  • pozitívabb életszemléletet
  • jobb kedvet
  • minőségibb életet


   Ti milyen alvónak számítotok? Van vagy volt már alvási nehézségetek?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy sablon 4 ötlet

   Néha a legegyszerűbb dolgokból születnek a legnagyszerűbb ötletek. Például egy nyuszis sablonból is fantasztikus dekorációk készülhetnek, ha kreatívak vagyunk.

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü