2016. augusztus 19., péntek

Az isteni Coco

   Ma 133 éve született Coco Chanel, akinek neve összeforrt a divattal és a stílussal. Örök érvényű mondatai a mai napig újra és újra feltűnnek, klasszikus stílusa még mindig az inspiráció legnagyobb forrását jelenti a tervezőknek, nevével fémjelzett parfümjét pedig nők milliói fújják nap mint nap magukra.
De ki is volt ő pontosan és mit köszönhetünk neki?    Gabrielle Bonheur Chanel 1883-ban született. Hivatalos nevében nem is szerepel a Coco, mivel ezt a nevet élete egy sötétebb szakaszában vette fel, amikor éjszakai mulatókban táncosnőként kereste a kenyerét. Egy férfi ismerősének köszönhetően, akivel elég furcsa és bonyolult kapcsolatot ápolt, tudta megnyitni 1911-ben első párizsi üzletét, amely annyira sikeres lett, hogy kreációi rövid időn belül a tengerentúli nők szívét is rabul ejtette.


  Coco Chanel teremtette meg a mai modern nőt. A fűzőt elvből elutasította és a kacifántos, hétköznapi tevékenységeket megnehezítő, giccses ruhákat kényelmes, funkcionális darabokra cserélte.
Arra buzdította a nőket, hogy élvezzék az életet és ezt nem csak jól hangzó reklámfogásként mondta. Coco valóban így élt. Nem törődött a nőket beszabályzó korlátokkal. Rövidre vágatta a haját, nadrágot húzott és ha még mindez nem lett volna elég, nem takargatta magát a nap elől az akkor oly divatos csipkeernyőkkel, hanem önfeledten napfürdőzött és hagyta hogy a sugarak szépen lebarnítsák az arcát.
Bár a korabeli divatházak és követőik ezen mélységesen felháborodtak a nők nagy része mégis elfogadta, követte és imádta Coco szabadelvűségét, mert általa megtapasztalhatták az elegancia újfajta irányzatát, melyben szabadon és kényelmesen érezhették magukat, ám mégis nőiesek maradhattak.

    Általa lett kultikus az ezer módon variálható kis fekete, a "little black dress" és az üzletasszonyos kosztüm is.

  Chanel vezette be a női ruhák világába a dzsörzét és a tweedet, amikből korábban csakis férfiruhák készülhettek.
Divatba hozta a bizsu ékszereket, a több soros igazgyöngy nyakláncot és a fekete steppelt táskát, aminek fülét lánc alkotja.
    Természetesen nem feledkezhetünk meg legendás parfümjéről sem.  A Chanel No5 a mai napig a világ legkeresettebb és legnagyobb számban eladott illatai közé tartozik.
1921-ben  Ernest Beaux vegyész Chanel elé állt néhány desztillálással létrehozott újfajta illattal. Ezek közül Chanel az ötös számú tartotta a legmegfelelőbbnek a piacra dobásra. Ez áll a parfüm elnevezésének eredete mögött. Mindezek mellett pedig magának Coco Chanelnek is az ötös volt a szerencseszáma. Valószínű ennek köszönhető az illat 05.05.-ei bemutatása is.


  Életéről számos könyv és film született, de számomra mégis a 2009-es Anne Fontaine rendezte Coco Chanel életrajzi film a kedvencem. Zseniális a szereposztása és annyira különleges a hangulata, hogy még napokkal a megnézés után is rajta marad az emberen. Varászlatos.
Nézzetek bele! Szerintem ti is imádni fogjátok!