Ugrás a fő tartalomra

Az isteni Coco

   Ma 133 éve született Coco Chanel, akinek neve összeforrt a divattal és a stílussal. Örök érvényű mondatai a mai napig újra és újra feltűnnek, klasszikus stílusa még mindig az inspiráció legnagyobb forrását jelenti a tervezőknek, nevével fémjelzett parfümjét pedig nők milliói fújják nap mint nap magukra.
De ki is volt ő pontosan és mit köszönhetünk neki?    Gabrielle Bonheur Chanel 1883-ban született. Hivatalos nevében nem is szerepel a Coco, mivel ezt a nevet élete egy sötétebb szakaszában vette fel, amikor éjszakai mulatókban táncosnőként kereste a kenyerét. Egy férfi ismerősének köszönhetően, akivel elég furcsa és bonyolult kapcsolatot ápolt, tudta megnyitni 1911-ben első párizsi üzletét, amely annyira sikeres lett, hogy kreációi rövid időn belül a tengerentúli nők szívét is rabul ejtette.


  Coco Chanel teremtette meg a mai modern nőt. A fűzőt elvből elutasította és a kacifántos, hétköznapi tevékenységeket megnehezítő, giccses ruhákat kényelmes, funkcionális darabokra cserélte.
Arra buzdította a nőket, hogy élvezzék az életet és ezt nem csak jól hangzó reklámfogásként mondta. Coco valóban így élt. Nem törődött a nőket beszabályzó korlátokkal. Rövidre vágatta a haját, nadrágot húzott és ha még mindez nem lett volna elég, nem takargatta magát a nap elől az akkor oly divatos csipkeernyőkkel, hanem önfeledten napfürdőzött és hagyta hogy a sugarak szépen lebarnítsák az arcát.
Bár a korabeli divatházak és követőik ezen mélységesen felháborodtak a nők nagy része mégis elfogadta, követte és imádta Coco szabadelvűségét, mert általa megtapasztalhatták az elegancia újfajta irányzatát, melyben szabadon és kényelmesen érezhették magukat, ám mégis nőiesek maradhattak.

    Általa lett kultikus az ezer módon variálható kis fekete, a "little black dress" és az üzletasszonyos kosztüm is.

  Chanel vezette be a női ruhák világába a dzsörzét és a tweedet, amikből korábban csakis férfiruhák készülhettek.
Divatba hozta a bizsu ékszereket, a több soros igazgyöngy nyakláncot és a fekete steppelt táskát, aminek fülét lánc alkotja.
    Természetesen nem feledkezhetünk meg legendás parfümjéről sem.  A Chanel No5 a mai napig a világ legkeresettebb és legnagyobb számban eladott illatai közé tartozik.
1921-ben  Ernest Beaux vegyész Chanel elé állt néhány desztillálással létrehozott újfajta illattal. Ezek közül Chanel az ötös számú tartotta a legmegfelelőbbnek a piacra dobásra. Ez áll a parfüm elnevezésének eredete mögött. Mindezek mellett pedig magának Coco Chanelnek is az ötös volt a szerencseszáma. Valószínű ennek köszönhető az illat 05.05.-ei bemutatása is.


  Életéről számos könyv és film született, de számomra mégis a 2009-es Anne Fontaine rendezte Coco Chanel életrajzi film a kedvencem. Zseniális a szereposztása és annyira különleges a hangulata, hogy még napokkal a megnézés után is rajta marad az emberen. Varászlatos.
Nézzetek bele! Szerintem ti is imádni fogjátok!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld nem tartozik a kedven színeim közé úgy általánosságban,

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü