Ugrás a fő tartalomra

Szuperélelmiszerek

    Az Ajurvéda szattvikus táplálékoknak, ma inkább szuperélelmiszereknek nevezzük azokat az ételeket és alapanyagokat amelyek fogyasztása növeli a kellemes közérzetünket, segítenek fenntartani egészségünket, erőt, fittséget biztosítanak, fenntartják a testi egyensúlyt és pozitívan hatnak a lelki és szellemi állapotunkra.

   Manapság egyre több dolog kerül bele ebbe a kategóriába. Ahány oldalt vagy könyvet olvastam eddig mindegyikben más- más táplálékok voltak felsorolva. Csak kis százalék az, amelyik mindegyikben ugyanaz volt. Éppen ezért én az Ajurvédára és a saját érzéseimre hagyatkozom. Vannak számomra olyan ételkombinációk amiktől elfogyasztás után azonnal boldog és elégedett leszek. Ilyen például a cukkini bármilyen formában elkészítve, a tonhalsaláta egy kis bagettel és egy pohár narancslével vagy a katalán ciabatta feketeerdei sonkával, sajttal és salátalevéllel. Azt hiszem (és az Ajurvéda is ezt mondja), hogyha egy étel ilyen érzelmeket vált ki belőlem, akkor az csak jót tehet a szervezetemnek. Így az Ajurvéda listáját kiegészítem ezekkel a táplálékokkal is.
Azt ajánlom, hogy próbáljatok meg ti is odafigyelni arra, hogy melyik étel okoz nektek elfogyasztás után örömöt és igyekezzetek azt rendszeresen beilleszteni az étrendetekbe.
Ez a dolog egyéni része, amit kis odafigyeléssel pár hét alatt ki is tudtok magatoknak tapasztalni.






  Aztán jöhet a fix rész, amit az Ajurvéda ajánl. Nálam egyébként ezek az élelmiszerek ki vannak téve a hűtőre egy kis cetlin, hogyha egy mód van rá akkor ezekből fogyasszak a nap folyamán a legtöbbet.
Nézzük akkor, hogy mik is ezek:

   Friss zöldségek

   Kismilliószor hallottuk már, hogy minden nap kell enni friss zöldséget és gyümölcsöt. Ezeknek a jótékony hatásait ezért már kívülről fújjuk, így nem is mennék bele. Igyekezzünk hát minél több frissen vásárolt zöldséget beilleszteni a napi étrendünkbe. Vannak viszont olyan zöldségek melyek a többi közül kiemelkedve extra jótékony hatással bírnak, így érdemes ezekből még többet fogyasztani.
Ilyen például a brokkoli, amely erősíti az immunrendszert és a csontokat , valamint vigyáz a szív és az érrendszer egészségére. Napi fél tányér brokkoli már meghozza ezeket a jótékony eredményeket.

   A spenót szintén nagyon hasznos zöldségféle. Napi egy kistányérnyi nyers vagy főtt spenót elfogyasztása csökkenti többféle rák, szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

   A paradicsom csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát, valamin erősíti a bőr naptűrő képességét is, így megakadályozza a leégést. Viszont érdekes módon a feldolgozott paradicsomot sokkal jobban hasznosítja a szervezetünk, mint a frisset, ezért érdemes feldolgozott formában (sűrített paradicsom, ketchup stb.) is beleépíteni az étrendünkbe. Természetes ilyen esetekben figyeljünk rá, hogy az általunk választott termék a lehető legmagasabb százalékban tartalmazzon paradicsomot és a lehető legkisebb százalékban egyéb adalékokat.

   Napi 1 avokádó segít az ízületi gyulladások esetén, hozzájárul a tápanyagok megfelelő felszívódásához, egyensúlyban tartja a vércukorszintet és a súlycsökkenést is támogatja.





   Friss és aszalt gyümölcsök

   A fentiekhez hasonlóan itt sem mennék bele a mindennapi gyümölcsfogyasztás pozitív hatásaiba, hiszen ezt elvileg mindenki tudja, inkább kiemelek itt is párat ami extra jótékony hatással bír.
Ilyen például az áfonya ami remekül fokozza a kollagéntermelést, így bőrünk sokkal feszesebb lesz már napi 1-2 kistányérnyi adag elfogyasztásától. E mellett nagyon jó rostforrás, tele van antioxidánsokkal és gyulladáscsökkentő hatása is van.
Ugyanilyen hatásos a vörösáfonya, akár aszalt változatban (én rendszeresen rakok belőle a zabkekszbe), valamint a cseresznye és a málna is. Ha egész évben szeretnéd fogyasztani ezeket a szuper gyümölcsöket, akkor érdemes előre gondolkodni és lefagyasztani belőle egy nagyobb adagot.



Légrádi Alexandra (@premium_barbie) által megosztott bejegyzés,



   Saláták

   Erősítik az immunrendszert, mivel tele vannak vitaminnal és antioxidánsokkal. Csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás kialakulásának kockázatát, valamint szépítik a bőrt és jótékony hatással vannak a szemre. Bármelyik változatot fogyaszthatod, amelyiket csak szereted.
Bár nem teljesen ide tartozik, de megemlíteném a kelkáposztát is, mint leveles zöldséget, aminek az előbbiekhez képest még gyulladáscsökkentő, méregtelenítő hatása is van és megakadályozza a tüdő- és szájproblémák kialakulását.



   Bab és lencse

   Ahhoz, hogy kifejtsék jótékony hatásukat érdemes belőle heti 4x fogyasztani. De nem kell megijedni ettől a számtól, hiszen ha elkészítesz egy nagyobb adag főzeléket valamelyikből, mire elfogy máris fedezted a heti szükséges bevitelt.
Sokáig jóllakottnak érzed majd magad tőle, így a fogyókúrázóknak is jó barátja lehet. E mellett lúgosító hatással bírnak, normalizálják a bélműködést, ezáltal az egész testünk hatékonyabban működik tőlük.


   Natúr joghurt

   Legjótékonyabb hatását a bélrendszerünkre és az emésztésünkre fejti ki, hiszen segít fenntartani a bélrendszer baktériumflórájának egyensúlyát. Az immunrendszerünket is erősíti.
Ha nem szeretjük a natúr joghurtot tegyünk bele friss vagy aszalt gyümölcsöt vagy készítsünk belőle salátaöntetet, így máris biztosítva van a napi bevitel.






   Tej

   A tej elég megosztó ital mostanában. Van aki azt mondja kell, van aki csak a házi tejre esküszik...
Annyiféle érvet és ellenérvet hallottam már ezzel kapcsoltban, hogy néha azt se tudom mit higgyek.
De az Ajurvéda jónak tartja (bár biztos nem a bolti tejet, de én a házinak nem csípem az ízét), így iszom belőle legalább napi 1 pohárral. Viszont azért arra vigyázok, hogy csakis a hűtőben tárolandó verzióból vásároljak. Mert ugye mind tudjuk, hogy az UHT ami végtelen napig eláll hűtő nélkül is annak bizony nem sok köze van a tejhez....


   Búzából, árpából, rozsból készült termékek

   Természetesen teljes kiőrlésű változatban. Erre vonatkozónak nem találtam mennyiséget, így én akkor eszem amikor eszembe jut vagy éppen jól esik.


Légrádi Alexandra (@premium_barbie) által megosztott bejegyzés,



   Dió

   Ez az egy pontja az Ajurvédikus listának amivel hadilábon állok, ugyanis nem szeretem a diót. Így dupla adag mandulával vagy kesudióval helyettesítem.
A dió egyébként csökkenti a koleszterinszintet, segít az érfalak rugalmasságának megőrzésében, segít megelőzni a cukorbetegség kialakulását és széppé varázsolja a bőrt. Napi egy marék dióval máris jó úton haladunk.



   Mandula

   Fontos energia - és tápanyagforrás. Szinten tartja a vércukrot, segíti a szív egészséges működését, serkenti az agyműködést, segíti a fogyást, erősíti a csontokat, megőrzi a bőr egészségét és jót tesz a hajnak is. Mindez pedig csak a töredéke jótékony hatásainak, szóval megéri belőle legalább napi egy marékkal enni.


   Rizs (főleg a fényezetlen), Quinoa, lenmag

   Fokozzák az agyműködést, tele vannak ásványi anyagokkal, védik a vörösvértesteket. Nem kell feltétlenül mindegyikből fogyasztani naponta, főleg, hogy a quinoa például elég húzós árban van, elég ha kiválasztod az egyiket, aztán ha úgy alakul alkalmanként beiktathatod a másik kettőt is.


   Méz

   Én cukor helyett majdnem mindig mézet használok, például teába, kávéba, sütikbe, amibe csak lehet. Jótékony hatással van az érzékeny gyomorra, a vérszegénységre, erősíti az immunrendszert és méregtelenítő hatása is van.  Mindemellett pedig külsőleg használható a kicserepesedett ajkakra, horzsolások kezelésére és nagyon hatásos alapanyaga a házi pakolásoknak is. Naponta pár kiskanállal megéri fogyasztani belőle.


   Zöld tea

   Egy csésze jó minőségű zöld tea fluoriddal lát el, ezáltal erősíti a fogakat,  gyorsítja az anyagcserét, csökkenti a ráncok kialakulását, segít megelőzni a bőrrákot és vírusellenes hatású.
Nekem minden reggel ezzel indul a nap. Persze egy jó adag méz is jár bele, így ébredés után máris 2 dolgot használtam a szuperélelmiszer listáról.






Legyen ez az új élet programunk következő lépése! Próbáljatok napi szinten minél többet bevinni ezekből az ételekből!

   




Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Egy sablon 4 ötlet

   Néha a legegyszerűbb dolgokból születnek a legnagyszerűbb ötletek. Például egy nyuszis sablonból is fantasztikus dekorációk készülhetnek, ha kreatívak vagyunk.

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü