2016. szeptember 16., péntek

Zabkeksz alaprecept

    Nincs is jobb, mint egy nagy adag gyümölcsös- fahéjas zabpehellyel indítani a napot! Finom, egészséges és gyorsan elkészül. Én nagyjából fél éve kattantam igazán rá, de azóta az egyik leggyakoribb reggeli lett az asztalunkon.
Később aztán a zabkeksz is elkezdte csiklandozni a fantáziámat, így hét elején, mikor épp otthon voltam Anyával sütöttünk egy nagy adagot belőle.
Nekem nagyon ízlett, friss gyümölccsel jó reggelinek és uzsonnának bizonyult, de filmézős nasinak sem utolsó. Ráadásul sokkal egészségesebb, mint egy zacskó chips.






  Hozzávalók kb. 15 darabhoz:

12,5 dkg puha vaj
12 dkg barnacukor vagy nádcukor
1 tojás
10 dkg teljes kiőrlésű lisz
1 tk. szódabikarbóna
1-2 teáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint, én kettőt tettem bele)
1 csipet só
12 dkg zabpehely
ezen kívül ízlés szerint mehet bele mazsola, mogyoró, dió vagy mandula

Mi Anyával először csak mazsolával csináltuk, mert nem tudtuk még milyen lesz maga a keksz állaga, de ha legközelebb csinálom már tuti rakok bele mogyorót vagy mandulát is.


   Elkészítés:

A lisztet, a szódabikarbónát és a fahéjat alaposan összekeverjük. Egy másik edényben a vajat, a cukrot és a tojást habosra keverjük, majd hozzáadjuk a másik edény tartalmához. Öntsük hozzá a masszához a zabpelyhet és a kiválasztott magvakat is.
Alaposan gyúrjuk össze az alapanyagokat, egészen addig míg könnyen formázható tésztát nem kapunk belőle.



  Ebből aztán kis golyókat csinálunk, amiket 10 percre mélyhűtőbe teszünk pihenni.





   Az idő letelte után a golyócskákat a tenyerünkkel kilapítjuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy 2-3 centi távolság legyen közöttük, mert sütés közben megnőnek majd.
180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Fémdobozban tárolva sokáig finom marad.