Ugrás a fő tartalomra

Ünnepi narancsos kacsacomb

    Nektek mi jut eszetekbe először a karácsonyról? Nekem a csillogó fények, a meghitt hangulat, a melegség, a szeretet, na meg a finom falatok.
Nincs két egyforma család, így nincs két egyforma karácsonyi menü sem. Van akiknél ilyenkor a hal a legfontosabb elem, van akik a töltött húsokra esküsznek, míg mások ilyenkor is igyekeznek szem előtt tartani, hogy egészséges és könnyű ételek kerüljenek az asztalra.




   Nálunk, otthon a füstölt oldalas, a füstölt kolbász, saláták, húskenyér, bejgli és zserbó mindig kerül az asztalra, de e mellett vannak évente változó fogások is. Így nekem meg kell próbálnom itt, a budapesti karácsonyunkon olyan menüt összeállítani ami nem fedi az otthonit.
Kezdő háziasszonyként a marhahúsleves, rántott sajt, tartár és vegyes köret kombinációt választottam. Később, miután egy kis gyakorlatot szereztem különböző csirkemelles (rakott, töltött) ételeket készítettem. Idén viszont elérkezettnek láttam az időt arra, hogy valami különlegesebb és némiképp nehezebb szintű fogást válasszak. Évek óta szemezem a narancsos kacsacomb receptjével, így erre esett a választásom. Már éreztem magamban annyi gyakorlatot és bátorságot, hogy nekivágjak a feladatnak. Természetesen nem élesben akartam tesztelni a tudásom, így jó háziasszony módjára pár héttel ezelőtt végeztem egy próbasütést és meg kell mondanom, hogy isteni lett a végeredmény. A párom szavait idézve: "Zseniális éttermi szintű" ételt kreáltam.
Sok receptes oldal ijesztgeti az embert azzal, hogy a kacsát nehéz elkészíteni, hamar kiszárad, nagyon macerás, de szerintem, ha odafigyelünk rá egy kicsit nem lehet gond. Nem olyan nagy dolog ez, mint amilyennek beállítják.  Ha tudsz csirkecombot sütni, akkor az alapok már benned vannak, így bátran belevághatsz.





   Hozzávalók:

2db kacsacomb

őrölt bors
2 db narancs
2 db tyúkhúsleveskocka
1 dl vörösbor


  A combokat megmossuk, a bőrüket bevagdossuk, megsózzuk, majd mindkét oldalukat kevés olajon átsütjük.

  A sütés után megmaradt kacsazsíros olajba 1, 2 dl vizet teszünk, belemorzsoljuk a leveskockákat és az egész keveréket egy hőálló tálba öntjük. Ebbe kerültek az ismét picit megsózott és borsozott combok, amiknek a tetejére ízlés szerinti mennyiségű narancshéjat is reszelünk.
Fóliával lefedve 200 fokon sütjük, közben néha meglocsoljuk az alatta lévő pecsenyelével.

   Amikor a combok már puhák levesszük a fóliát és az elején bevagdosott résekbe narancsszeleteket teszünk, az alatta lévő léhez pedig hozzáadunk 1 dl vörösbort.
Ezután már nincs más hátra, mint visszatenni a sütőbe és fólia nélkül szép pirosra sütni.




   Nekünk nagyon ízlett! Próbáljátok ki ti is!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy sablon 4 ötlet

   Néha a legegyszerűbb dolgokból születnek a legnagyszerűbb ötletek. Például egy nyuszis sablonból is fantasztikus dekorációk készülhetnek, ha kreatívak vagyunk.

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

TESZT: Lenor Parfume des Secrets öblítők

  Imádom a nyarat. Az egyik kedvenc évszakom volt mindig, de ez a mostanában berobbanó 36 fok már nekem sem okoz örömet. 1- 2 ilyen nap még csak-csak elviselhető, de 3-4 esetleg 5 már embert próbáló. Feszültté válok tőle, fáradttá és motiválatlanná. De az évek során megtanultam, hogy mindennek megvan a jó oldala. Még ennek a hőségnek is. Mégpedig az, hogy ilyenkor gőzerővel lehet mosni, mert még a legvastagabb cuccok is fél nap alatt megszáradnak. Így én a nyarat évek óta egy Mosó Masa évszaknak tekintem. Mindent kiszedek a szekrényekből és átmosom őket. A vastag télikabátokat, a párnákat, a ritkán mozgatott vendégtakarókat..... mindent, hogy aztán friss illattal feltöltve kerülhessenek vissza a helyükre. Ilyenkor aztán még fontosabbá válik az is, hogy milyen öblítőt használok. Nincs fix kedvencem, mindig szeretem váltogatni az illatokat attól függően, hogy épp milyen kedvem van. A  májusi újdonságokban olvashattátok, hogy a Lenor új parfümkollekcióval rukkolt elő, én most e