2016. december 7., szerda

Ünnepi narancsos kacsacomb

    Nektek mi jut eszetekbe először a karácsonyról? Nekem a csillogó fények, a meghitt hangulat, a melegség, a szeretet, na meg a finom falatok.
Nincs két egyforma család, így nincs két egyforma karácsonyi menü sem. Van akiknél ilyenkor a hal a legfontosabb elem, van akik a töltött húsokra esküsznek, míg mások ilyenkor is igyekeznek szem előtt tartani, hogy egészséges és könnyű ételek kerüljenek az asztalra.
   Nálunk, otthon a füstölt oldalas, a füstölt kolbász, saláták, húskenyér, bejgli és zserbó mindig kerül az asztalra, de e mellett vannak évente változó fogások is. Így nekem meg kell próbálnom itt, a budapesti karácsonyunkon olyan menüt összeállítani ami nem fedi az otthonit.
Kezdő háziasszonyként a marhahúsleves, rántott sajt, tartár és vegyes köret kombinációt választottam. Később, miután egy kis gyakorlatot szereztem különböző csirkemelles (rakott, töltött) ételeket készítettem. Idén viszont elérkezettnek láttam az időt arra, hogy valami különlegesebb és némiképp nehezebb szintű fogást válasszak. Évek óta szemezem a narancsos kacsacomb receptjével, így erre esett a választásom. Már éreztem magamban annyi gyakorlatot és bátorságot, hogy nekivágjak a feladatnak. Természetesen nem élesben akartam tesztelni a tudásom, így jó háziasszony módjára pár héttel ezelőtt végeztem egy próbasütést és meg kell mondanom, hogy isteni lett a végeredmény. A párom szavait idézve: "Zseniális éttermi szintű" ételt kreáltam.
Sok receptes oldal ijesztgeti az embert azzal, hogy a kacsát nehéz elkészíteni, hamar kiszárad, nagyon macerás, de szerintem, ha odafigyelünk rá egy kicsit nem lehet gond. Nem olyan nagy dolog ez, mint amilyennek beállítják.  Ha tudsz csirkecombot sütni, akkor az alapok már benned vannak, így bátran belevághatsz.

   Hozzávalók:

2db kacsacomb

őrölt bors
2 db narancs
2 db tyúkhúsleveskocka
1 dl vörösbor


  A combokat megmossuk, a bőrüket bevagdossuk, megsózzuk, majd mindkét oldalukat kevés olajon átsütjük.

  A sütés után megmaradt kacsazsíros olajba 1, 2 dl vizet teszünk, belemorzsoljuk a leveskockákat és az egész keveréket egy hőálló tálba öntjük. Ebbe kerültek az ismét picit megsózott és borsozott combok, amiknek a tetejére ízlés szerinti mennyiségű narancshéjat is reszelünk.
Fóliával lefedve 200 fokon sütjük, közben néha meglocsoljuk az alatta lévő pecsenyelével.

   Amikor a combok már puhák levesszük a fóliát és az elején bevagdosott résekbe narancsszeleteket teszünk, az alatta lévő léhez pedig hozzáadunk 1 dl vörösbort.
Ezután már nincs más hátra, mint visszatenni a sütőbe és fólia nélkül szép pirosra sütni.
   Nekünk nagyon ízlett! Próbáljátok ki ti is!