2016. december 20., kedd

Baileys házilag

   Ti szoktatok likőröket inni karácsonykor? Mi szoktunk. Nagyon más alkohol nem szokott ilyenkor az asztalunkra kerülni, csakis valami csokis, vaníliás vagy mogyorós likőr. Viszont az áruk mostanában botrányosan megemelkedett. A Baileys már csillagászati áron van, az Angellinek meg hiába nagyjából ugyanaz az ára, ha mérete közben évről- évre kisebb lesz.
Akárhogy nézzük nagy lehúzás ez az egész likőr biznisz, így idén úgy döntöttem, hogy inkább magam alkotok valami finomat a konyhában. Sok receptet néztem át, először a bólék közül, de egyik sem ragadott meg igazán. Ekkor jöttek a házi likőrök, amikben találtam pár nagyon ígéreteset.
Végül az alábbi receptre esett a választásom, ami relatív kevés pénzből kijön, nagyon egyszerű és az íze olyan, akár az igazi Baileysé.
Szerintem a legjobb, ha mindjárt dupla adagot csináltok, bár nálunk még az is kevésnek bizonyult.

   Hozzávalók:

5 evőkanál cukor
5 dl tej
2 teáskanál mogyorókrém
1 csomag tejszínhabpor
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag vaníliás pudingpor
2 dl vodka


   A cukorból karamellt készítünk, majd apránként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a felforrósított tejet. Amíg még meleg, hozzáadjuk a mogyorókrémet is, hogy el tudjon olvadni. Ezután jöhet bele a habpor, a vaníliás cukor és a pudingpor. Az egészet csomómentesre keverjük és a végén hozzáadjuk a vodkát.

  Ha kész, töltsük üvegekbe, majd ezt követően hagyjuk állni legalább 4-5 napig, hűvös helyen. Néha rázzuk fel.
Ha most elkészítitek karácsonyra szuperül összeér az íze!