Ugrás a fő tartalomra

Egyszerű levendulás eperlekvár

   Az eperszezon már végső napjait éli, így aki még szeretne egy üvegnyi nyarat elrakni a reggeli pirítósai mellé, annak nincs már vesztegetni való ideje.
Én már túl vagyok életem első lekvárfőzésén és büszkén mondhatom, hogy sikerült és isteni finom lett.








    Ha néhány éve valaki azt mondja nekem, hogy egyszer majd eperlekvár készítésével fogom tölteni az egyik szombat délelőttömet, valószínűleg kinevetem.
19 évesen nem igazán főztem, hiszen ott volt mellettem Anya, aki minden finomságot elkészített nekem, amire csak vágytam. Ettől függetlenül gyakran álltam vele a tűzhely mellett és figyeltem a trükkjeit és a praktikáit, amiket a sok éves rutinnal szerzett. Így az alapok már a fejemben voltak, amik segítségével  nem volt túl nehéz elkezdeni a háziasszonykodást amikor a magam lábára álltam.
Más volt a helyzet a sütéssel. Bár annak a fortélyait is magamba szívtam, kezdetben mindig azt mondtam, hogy sose fogom csinálni, mert nehéz meg macerás. Inkább elmegyek a cukrászdába és veszek pár szelet sütit.  Végül erre a feladatra is megértem 22 éves koromra. Azóta vannak olyan pillanataim, amikor kifejezetten vágyom rá hogy süthessek valami szépet és finomat.
Szerintem a vasárnapi menü finoman szálló illata, a szeretettel elkészített leves és második majd pedig egy könnyű házi sütemény kombinációja adja meg az otthon meghitt hangulatát. Amikor a lakás, a család, az otthon összetartó eleme a NŐ szíve minden szeretetével valami finomat alkot azoknak, akik számára a legfontosabbak a világon.







   Ezután a befőzés került a porondra, ami mind többször mocorogtatta meg a fantáziámat. Csináljam vagy ne? Nem fölösleges ez? Azt nem tudom, de mindenképpen macerás....

   Bár a klasszikus értelemben vett befőzésre még mindig nem igazán érzem a vágyat, de a lekvárkészítést nagyon megszerettem, már az első alkalommal. És mindehhez csak egy jó recept kellett, ami magában foglalta legnagyobb gyengémet, a levendulát.





   A recept megszerzése után már loholtam is előbb a bioboltba, utána pedig a piacra, hogy villám gyorsasággal szerezzem be a hozzávalókat és elkezdhessem a főzést.

Most pedig megosztom veletek is az elkészítését, háthas kedvet kaptok hozzá. Nem kell félni tőle, egyáltalán nem nehéz és szerintem el sem lehet rontani.


Hozzávalók (4-5 kisebb üveghez):

1 csomag Haas Quittin eperlekvár készítéséhez
1,5 kg eper (bár én 2 kilót vettem, hogyha akad is benne selejt mindenképpen elég legyen)
ízlés szerint barna cukor
ízlés szerint szárított levendulavirág (bio- vagy gyógynővényboltokban kapható)
pár csepp citromlé

   Az epret alaposan megmossuk és kiválogatjuk, hogy csak teljesen ép, egészséges szemek kerüljenek a lekvárba. A zselésítő zacskóján azt ajánlják, hogy magozzuk is ki(!), de látott már valaki akkora barmot, aki nekiáll kimagozni az epret? Legalább olyan lehetetlen vállalkozás, mintha hangyát akarnánk szedni boxkesztyűvel..... Szóval ehhez a művelethez azt hiszem nem muszáj nagyon ragaszkodni.
Tehát a mosás és a válogatás után az eper nagyobb részét turmixoljuk össze, a kisebbet pedig csak vágjuk apróra. Így lesznek kis eperdarabok is a lekvárban, amit nagyon imádok.
Ezek után öntsük a darabos és a turmixolt gyümölcsöt is egy lábasba és adjuk hozzá a zselésítőszert.
Állandó keverés mellett, magas hőfokon forraljuk fel, majd a forrásban lévő péphez adjunk ízlés szerint barna cukrot egy pár csepp citromlevet és egy nagy marék mosott levendulavirágot. (De semmiképp se olyat amit az út mellett szedtünk!)
Az egészet keverjük össze, majd újra forraljuk fel és forrástól számítva 5 percig főzzük.


Ha kész tegyük a lekvárt alaposa(!) elmosott és lecsepegtetett üvegekbe, azonnal zárjuk le és pár percre fordítsuk fejjel lefelé őket, így a lekvár a tető belsejére csorog és nem kell félnünk a megromlástól.


Kihűlés után elrakhatjuk a spájz polcaira vagy azonnal fogyaszthatjuk őket.

   Egyébként ez a recept szerintem olyan különleges, hogy egy-egy szebb üvegbe töltve zseniális ajándék lehet belőle!


   Így jutottam hát el az évek során a lekvárkészítésig. Remélem Ti is kipróbáljátok és legalább akkora örömet okoz majd Nektek az elkészítés és a kóstoltatás, mint amilyet nekem okozott!




Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld nem tartozik a kedven színeim közé úgy általánosságban,