Az egyik kedvenc karfiolos receptem a tejszínes karfiolleves, amit szintén az én drága Anyukámtól tanultam.
Nagyon finom és könnyű elkészíteni, szóval a kezdők is nyugodtan bevállalhatják. Bónuszként pedig meg kell említsem, hogy tart még a karfiol szezonja, így az elkészítése különösen olcsó.
Hozzávalók:
1 kis vagy közepes fej karfiol (attól függ, hány személyre készítjük)
1 zöldségleves kocka
só,
liszt
főzőtejszín
pár csepp olívaolaj (de jó a napraforgó is)
1 tojás
A karfiolt megmossuk és kicsi darabokra szedjük, rádobjuk az olajra és 1-2 percig kevergetjük. Aztán felöntjük vízzel és beledobunk egy zöldségleves kockát.
Addig főzzük, amíg a karfiol puha, fakanállal könnyen szétvágható nem lesz. Közben adhatunk hozzá még sót, ha szükséges.
Egy kisebb tálkába teszünk egy púpozott evőkanál lisztet és apránként hozzákeverjük a tejszínt, majd adunk még hozzá pár kanállal a leves levéből és csomómentesre keverjük. Amikor jó a karfiol ezt a tejszínes habarást lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a leveshez.
Ezután érdemes levenni a tűzről és botmixerrel nagyon rövid ideig turmixolni. Épp csak annyit, hogy a nagyobb karfioldarabok szétessenek, de maradjon a levesben sok kicsi karfioldarab.
Közben készítünk egy kis nokedlit. 1 tojáshoz adunk egy pár csepp olajat, egy csipet sót és 3-4 esetleg 5 evőkanál lisztet. Ehhez öntünk még egy kis vizet és jól összekeverjük. Ha túl híg, adhatunk hozzá még lisztet, ha pedig nehezen keverhető akkor mehet bele még víz.
Ha kész az enyhén folyós massza, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a forrni kezdő levesbe és megvárjuk, amíg a kis nokedlik feljönnek a leves felszínére. Ez nagyjából 1-2 percet vesz igénybe.
És már kész is a laktató, karfiolos finomság!
Nagyon finom és könnyű elkészíteni, szóval a kezdők is nyugodtan bevállalhatják. Bónuszként pedig meg kell említsem, hogy tart még a karfiol szezonja, így az elkészítése különösen olcsó.
Hozzávalók:
1 kis vagy közepes fej karfiol (attól függ, hány személyre készítjük)
1 zöldségleves kocka
só,
liszt
főzőtejszín
pár csepp olívaolaj (de jó a napraforgó is)
1 tojás
A karfiolt megmossuk és kicsi darabokra szedjük, rádobjuk az olajra és 1-2 percig kevergetjük. Aztán felöntjük vízzel és beledobunk egy zöldségleves kockát.
Addig főzzük, amíg a karfiol puha, fakanállal könnyen szétvágható nem lesz. Közben adhatunk hozzá még sót, ha szükséges.
Egy kisebb tálkába teszünk egy púpozott evőkanál lisztet és apránként hozzákeverjük a tejszínt, majd adunk még hozzá pár kanállal a leves levéből és csomómentesre keverjük. Amikor jó a karfiol ezt a tejszínes habarást lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a leveshez.
Ezután érdemes levenni a tűzről és botmixerrel nagyon rövid ideig turmixolni. Épp csak annyit, hogy a nagyobb karfioldarabok szétessenek, de maradjon a levesben sok kicsi karfioldarab.
Közben készítünk egy kis nokedlit. 1 tojáshoz adunk egy pár csepp olajat, egy csipet sót és 3-4 esetleg 5 evőkanál lisztet. Ehhez öntünk még egy kis vizet és jól összekeverjük. Ha túl híg, adhatunk hozzá még lisztet, ha pedig nehezen keverhető akkor mehet bele még víz.
Ha kész az enyhén folyós massza, nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a forrni kezdő levesbe és megvárjuk, amíg a kis nokedlik feljönnek a leves felszínére. Ez nagyjából 1-2 percet vesz igénybe.
És már kész is a laktató, karfiolos finomság!
kép forrása: www. jolkifoztem.hu