2014. október 13., hétfő

Őszi- téli kézápolás

   Bár az elmúlt hét kellemes, meleg időjárása abba az illúzióba ringatott minket, hogy messze még a tél, de szerintem hamarosan elkezdődnek a didergős napok. Az ilyen őszi jó idők után valahogy mindig meglepetésszerűen köszönt ránk a hideg.
 Télen és ősszel másképp öltözködnünk, másképp sminkelünk és másképp  kell, hogy ápoljuk a bőrünk.

  Az arc mellett a kéz a másik terület, amit nagyon megviselhet a hideg, ráadásul ott van még a mosogatás és a rengeteg háztartási feladat ami szintén nagyon igénybe veszi kezeinket.  Legtöbbször elég, ha az ember  vesz egy jó minőségű, tápláló kézkrémet és naponta többször bekeni vele a kezét.
Ám van amikor ez kevésnek bizonyul. Ilyenkor kell  elővenni nagyanyáink zseniális házi praktikáit.
  A teljes kézápoló wellnesst kezdjük egy alapos radírozással. Egy evőkanál finom szemű tengeri sót keverjünk össze két evőkanál olívaolajjal. Ezzel a sűrű, krémes állagú masszával dörzsöljük be a kezünket, majd langyos vízzel öblítsük le.

  Ha extra száraz a bőrünk, dörzsöljük be langyos szezámolajjal és húzzunk rá kesztyűt. Minél tovább hagyjuk így, annál jobban hat. A legjobb, ha lefekvés előtt alkalmazzuk és így egész éjszaka a kezünkön maradhat ez a csodaszer.


  A nők többségénél gyakori probléma a rossz vérkeringés. Nekem például állandóan hideg a kezem és a lábam. Előfordul, hogy kint 32 fok van és én mégis vastag zokniban járkálok a lakásban, mert majd lefagy a lábam. Erre a problémára a hideg-meleg váltófürdő és utána egy krémes masszírozás a legjobb ellenszer.   A száraz bőr következménye lehet a beszakadt körömágy, ami nagyon fájdalmas és kellemetlen érzés, főleg, ha még be is gyullad.
Olívaolajba keverjünk annyi barna cukrot, hogy kenhető masszát kapjunk. Ezt tegyük a sérült részekre, jó vastagon és hagyjuk rajta legalább negyed óráig. Ettől biztosan elmúlnak a fájdalmas sérülések.
Megelőzésből is használhatjuk, heti 2-3 alkalommal.
   A kéz ápolásához a karok is hozzátartoznak. Itt a leggyakoribb probléma a könyök bőrének kiszáradása. Ez ellen én is folyamatosan küzdök mindenféle krémmel és áztatással. De csak pár hete bukkantam rá a tuti módszerre.
2 tálkába tegyünk langyos olíva- vagy napraforgóolajat és ebben áztassuk 20 percig az érintett területet, majd töröljük le a fölösleget.
Ha valakinek ez nem válna be, akkor a másik módszer a búzakorpás -tejes pakolás. A sűrű pasztát kenjük a könyökünkre és hagyjuk megszáradni. Aztán törölközővel dörzsöljük le és hidratálóval kenjük be.


  Azért szeretem ezeket a praktikákat, mert nem terhelik meg a pénztárcánkat, nem tartalmaznak káros adalékanyagokat és nagyon hatásosak.
Próbáljátok ki őket, hogy minden évszakban ápolt kacsókkal tündökölhessetek!