2014. október 10., péntek

10 trükk a stressz ellen

   Biztosan veletek is előfordult már, hogy pattanásig feszültek az idegeitek a sok stressztől. Ilyenkor mindenképpen szünetet kell tartani és lassítani egy kicsit a tempón. Az ember ugyan nagyon sok mindent kibír, de azért nem kell túlfeszíteni a húrt.
 Én ezt nagyon jól megtanultam a saját káromon és a mai napig megküzdök a többek között e miatt kialakult pánikrohamokkal. Szerencsére ezek a rohamok már olyan gyengék, hogy nem viselnek meg igazán, de az ez előtti időszak egy életre szóló leckét adott nekem abból, hogy mennyire fontos dolog a lelki nyugalom és a lazítás.  Ezért is figyelek oda nagyon magamra, arra, hogy mit eszem, mit és mennyit sportolok és mennyit pihenek. E miatt kezdtem bele Louis L. Hay könyveibe, melynek hatására lassan megváltozott a látásmódom és a lelki egyensúlyom is kezd helyreállni.
De még mindig akadnak olyan pillanatok amikor túlhajszolom magam vagy valaki nagyon felidegesít. Ilyenkor gyors segítség kell, hogy ne terjedjen el bennem a rossz érzés és a stressz. Ezeket az egy perces tippeket szeretném megosztani veletek.


  1. Nézz ki az ablakon!

  Ha felgyülemlik benned a feszültség, hagyj abba mindent amit csinálsz, állj ki az ablakba és nézd, hogy zajlik kint az élet. Figyeld az emberek áramlását, a fák finom mozgását a szélben vagy ahogyan a pufi felhők úsznak az égen. A természet nyugtató hatással lesz a lelkedre.  2. Lélegezz!

  Segíthet, ha stresszes helyzetben lassú, mély lélegzeteket veszel, ami lelassítja a szívverésed és nyugodtabbá tesz.
Nagyon heves szívveréskor pedig a következő légzőgyakorlat nyújthat segítséget:  Végy egy nagy levegőt és tartsd bent amíg el nem számolsz 10-ig, aztán lassan enged ki. Ezután jöjjön egy normális levegővétel, majd ismét tartsd bent. Váltakoztasd ahányszor csak szükséges. Garantáltan kitisztul tőle a fejed.


 3. Fürdőzz!

  Ha épp otthon vagy, engedj egy nagy kád habos, illatos, forró fürdőt és merülj bele legalább 20 percre. A meleg ugyanis lazítja az izmokat, ezáltal pedig oldja a stresszt.


  4. Mámoros percek

  Ha tényleg úgy érzed, hogy összecsapnak a hullámok a fejed felett és nem bírod tovább, akkor tölts magadnak egy nagy pohár bort és tedd azt ami jól esik! Nekem mindig van itthon egy üveg a kedvenc boromból ilyen esetekre. Egy pohárnál nem is kell több. Ennyi pont elég ahhoz, hogy lazább legyél, könnyebben átgondold a dolgokat és kellemesen átaludd az éjszakát.
Ezt a pontot esetleg kombinálhatod az előzővel a tuti ellazulásért.

  5. Hallgass zenét!

  Tedd fel a kedvenc számod táncolj és énekelj! Szabadítsd fel a benned lévő boldogságot! Vagy válaszd a kedvenc rock számod és tombold ki magad.


  6. Kiabálj!

  Ha eleged van mindenből és mindenkiből add ki a feszültséges és ordíts egy nagyot. Ne érdekeljen, hogy ki mit gondol....


  7. Illatozz!

  Bizonyos illatok is megteremthetik a jó közérzeted. A bazsalikom, a borsmenta, a citromfű, az eukaliptusz, a fahéj, a gyömbér, a kamilla és a levendula belélegezve oldja a görcsöket és a feszültséget. Használd illóolaj formájában, párologtatva, hogy átjárja a lakás minden szegletét.

8. Sportolj!

  Ez a pont a kedvencem, mert bármilyen nagy stresszből vagy pánikrohamból ki tud rángatni. Egyszerűen csak felkapom az edzőcipőm és felugrok a futópadra, kimegyek a szabadba sétálni vagy elindítom a kedvenc fitness videómat és máris megoldódik minden.
Minél nagyobb erőbedobással sportolsz, annál hamarabb használ és annál nagyobb boldogságot ad utána.9. Írj!

  Fogj egy papírt, és írd le mi az ami feszültté tesz vagy bánt. Aztán fogd a papírt és égesd el. Közben pedig érezd ahogy elszállnak a gondjaid.
Vagy épp azt írd le, hogy mik azok a dolgok amik megnyugtatnak és boldoggá tesznek. Ezt a listát olvasd el naponta többször is!

+1. Fordulj a megerősítésekhez!

  Mondogasd jó sokszor egymás után: "Szeretem és elfogadom magam, bízom az élet áramlásában. Biztonságban vagyok."  Minél többször mondogatod, annál jobb lesz a közérzeted, ha pedig a jó napokon is mondod megelőzheted vele a feszültség kialakulását.  Ti ismertek még hasonló trükköket?