2014. augusztus 28., csütörtök

Kókuszos habcsók

   Sokszor támad az a gondom, hogy például a pogácsák tetejének megkenése után megmarad a szétválasztott tojás fehérje. Ilyenkor az ember beteszi a hűtőbe és tartogatja egy ideig, hogy úgyis jó lesz még valamire, de a végén mindig a kukában végzi.
Pedig gyűlölök kidobni bármilyen ételt vagy alapanyagot. Túl nagy luxusnak érzem azt, hogy míg más embereknek alig van meg a napi betevő falatjuk, mi csak úgy a kukába dobjuk az ételt. Ezért is igyekszem okosan és körültekintően eljárni a konyhában és minden megmenteni és újrafelhasználhatóvá tenni.

   Sajnos a maradék tojásfehérjét igen kevés helyen tudja az ember felhasználni, de van rá egy tuti recept, ami olcsó, gyors és az egész család imádni fogja. Ez pedig nem más, mint a kókuszos habcsók.


    Azok is bátran belevághatnak, akik nem gyakorlottak a sütés terén. Ez az édesség ugyanis olyan egyszerű, hogy képtelenség elrontani.


     Hozzávalók:

10 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék
1 cs. vaníliás cukor
2 vagy 3 tojásfehérje  A tojásfehérjékhez hozzáadjuk a porcukrot, majd az egészet kemény habbá verjük.  Ha kész, óvatosan hozzáadjuk és belekeverjük a kókuszreszeléket és a vaníliás cukrot.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral vagy kiolajozzuk az alját, majd nyomózsákkal vagy kanállal - én fagyikanállal szoktam - halmokat rakunk bele a masszából.
Ezután mehet is a sütőbe, 15 percre 160 fokon. Akkor van kész, ha a teteje halvány barnán elkezd megpirulni. Ekkor elzárjuk a sütőt és még 5-10 percig bent hagyjuk a melegben, hogy kiszáradjanak.Végül díszíthetjük cukorgyöngyökkel, reszelt csokival vagy leönthetjük csokimázzal. Ez már csak a fantáziátokon múlik.  Sok sikert és jó nassolást!