Ugrás a fő tartalomra

3 filléres, otthon elkészíthető locsolókölni

   Manapság már egyre népszerűtlenebb a locsolkódás húsvét hétfőn, mert a lányok nagy többsége (köztük én is) inkább elbujdokolnak előle. Pedig ha belegondolunk ez rossz hozzáállás, hiszen idővel így kihal és eltűnik népünk egyik meghatározó hagyománya. E miatt én azért a családban nem szabotálom a locsolást, hanem hagyom, hogy apukám, a tesóm és még pár betévedő rokon meglocsoljanak. Kiváltképp az unokahúgom miatt próbáljuk erőltetni családon belül ezt a dolgot, mert nem szeretnénk ha úgy nőne fel, hogy ő már szinte semmit nem tud erről a népszokásról. Ezért húsvét vasárnap a sütés-főzés mellett tojást festünk és tojásvadászatot is indítunk a kertben elrejtett édességek után (bár ez már egy új keletű szokás). A lényeg, hogy a kis Napraforgófej (annyira ráragadt ez a becenév XD ) ismerje ezt az ünnepet és tudjon hozzá szokásokat is párosítani.

   Visszatérve a locsolásra, amivel nekem a fő bajom van, az az 500 féle szintetikus kölni a fejemen amitől estére nem csak elviselhetetlenül büdös leszek de irtóra viszketek is tőle. Ezt én egyértelműen a kölnik megnövekedett szintetikus anyag tartalmának a számlájára írom.
De jó hír, hogy otthon fillérekből készíthetünk illatos locsolókölniket a család férfitagjainak, mindenféle káros anyag használata nélkül!


  Íme erre néhány alternatíva:


Rózsa illatú locsolókölni

  Ennél egyszerűbb megoldást nem is igazán választhatunk. Mindössze csak vennünk kell egy üveg, bioboltokban kapható rózsavizet (400 és 700 ft között mozog az áruk) és szórófejes kis palackba tölteni. Ha nincs idő már méricskélni, kevergetni akkor ez a legtutibb megoldás.
Ha komplexebb illatra vágyunk akkor feltuningolhatjuk még pár csepp (maximum 5) levendulaolajjal.


Levendulás locsolókölni

   Ez egy kicsit erőteljesebb és hosszabban illatozó verzió.
Kell hozzá 20 ml desztillált víz, 10 ml alkohol (gyógyszertárakban kapható 70%-os) és 10 csepp levendula illóolaj.
Az elkészítése pedig pofonegyszerű. Az összes hozzávalót öntsük egy szórófejes kis üvegbe és alaposan rázzuk össze.Ibolya illatú olcsolókölni

   Ha több időnk van, mert húsvét előtt pár nappal már gondolunk a kölni beszerzésére, akkor készíthetjük friss virágból is!
Ehhez 3 evőkanál ibolyavirágra és 150 ml desztillált vízre van szükségünk. Na meg egy jól záródó csavaros tetejű üvegre. Ebbe kell beletennünk az alapanyagokat, majd 24 órát állni hagyni a hűtőszekrényben.  Ezután leszűrjük és már mehet is a szórófejes üvegbe!
Szobahőmérsékleten 3 napig, hűtőszekrényben 2 hétig áll el.

Mit szóltok ezekhez a receptekhez? Ki fogjátok próbálni valamelyiket?


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld nem tartozik a kedven színeim közé úgy általánosságban,

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü