2017. március 29., szerda

3 filléres, otthon elkészíthető locsolókölni

   Manapság már egyre népszerűtlenebb a locsolkódás húsvét hétfőn, mert a lányok nagy többsége (köztük én is) inkább elbujdokolnak előle. Pedig ha belegondolunk ez rossz hozzáállás, hiszen idővel így kihal és eltűnik népünk egyik meghatározó hagyománya. E miatt én azért a családban nem szabotálom a locsolást, hanem hagyom, hogy apukám, a tesóm és még pár betévedő rokon meglocsoljanak. Kiváltképp az unokahúgom miatt próbáljuk erőltetni családon belül ezt a dolgot, mert nem szeretnénk ha úgy nőne fel, hogy ő már szinte semmit nem tud erről a népszokásról. Ezért húsvét vasárnap a sütés-főzés mellett tojást festünk és tojásvadászatot is indítunk a kertben elrejtett édességek után (bár ez már egy új keletű szokás). A lényeg, hogy a kis Napraforgófej (annyira ráragadt ez a becenév XD ) ismerje ezt az ünnepet és tudjon hozzá szokásokat is párosítani.

   Visszatérve a locsolásra, amivel nekem a fő bajom van, az az 500 féle szintetikus kölni a fejemen amitől estére nem csak elviselhetetlenül büdös leszek de irtóra viszketek is tőle. Ezt én egyértelműen a kölnik megnövekedett szintetikus anyag tartalmának a számlájára írom.
De jó hír, hogy otthon fillérekből készíthetünk illatos locsolókölniket a család férfitagjainak, mindenféle káros anyag használata nélkül!


  Íme erre néhány alternatíva:


Rózsa illatú locsolókölni

  Ennél egyszerűbb megoldást nem is igazán választhatunk. Mindössze csak vennünk kell egy üveg, bioboltokban kapható rózsavizet (400 és 700 ft között mozog az áruk) és szórófejes kis palackba tölteni. Ha nincs idő már méricskélni, kevergetni akkor ez a legtutibb megoldás.
Ha komplexebb illatra vágyunk akkor feltuningolhatjuk még pár csepp (maximum 5) levendulaolajjal.


Levendulás locsolókölni

   Ez egy kicsit erőteljesebb és hosszabban illatozó verzió.
Kell hozzá 20 ml desztillált víz, 10 ml alkohol (gyógyszertárakban kapható 70%-os) és 10 csepp levendula illóolaj.
Az elkészítése pedig pofonegyszerű. Az összes hozzávalót öntsük egy szórófejes kis üvegbe és alaposan rázzuk össze.Ibolya illatú olcsolókölni

   Ha több időnk van, mert húsvét előtt pár nappal már gondolunk a kölni beszerzésére, akkor készíthetjük friss virágból is!
Ehhez 3 evőkanál ibolyavirágra és 150 ml desztillált vízre van szükségünk. Na meg egy jól záródó csavaros tetejű üvegre. Ebbe kell beletennünk az alapanyagokat, majd 24 órát állni hagyni a hűtőszekrényben.  Ezután leszűrjük és már mehet is a szórófejes üvegbe!
Szobahőmérsékleten 3 napig, hűtőszekrényben 2 hétig áll el.

Mit szóltok ezekhez a receptekhez? Ki fogjátok próbálni valamelyiket?