2015. november 25., szerda

Téli céklaleves

    Ti szeretitek a céklát? Milyen gyakran esztek belőle? Sajnos az a tapasztalat, hogy bár savanyúságként elég népszerű, egyéb formában szinte sosem kerül az asztalra a családok többségénél. Pedig a cékla az egyik legegészségesebb növényféle a világon. Nemcsak az állóképesség és az izmok teljesítményének a fokozásában játszik nagy szerepet, hanem magas vitamintartalmának köszönhetően számos egészségügyi problémára is megoldást jelenthet. A kálium, magnézium, vas, folsav és C vitamin tartalma mellett hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat is tartalmaz.  Csökkenti a vérnyomást, csökkenti a csontritkulás kockázatát, segít fenntartani a sav- bázis egyensúlyt, elűzi a fáradtságot és fokozza a szellemi képességet. És ez még tényleg csak egy kis része annak a jónak amit a cékla tesz a szervezetünkkel.





   Ezért buzdítok mindenkit arra, hogy amikor csak teheti kerüljön belőle az asztalra, például egy jó kis téli céklaleves formájában. Olcsó, gyors és nagyon nagyon finom! Meg is mutatom, hogy hogyan készül!


  Hozzávalók:

1 nagy fej nyers cékla
1 db nagy sárgarépa
1 db nagy krumpli
1 kis fej vöröshagyma
2 ek. olívaolaj
őrölt bors

1 csipet petrezselyemzöld
1 ek. liszt
egy fél zöldségleveskocka
1 mk. ecet
ízlés szerint cukor
egy kis tejszín

   Felaprítjuk a hagymát és az olívaolajon üvegesre pirítjuk. Megmossuk a zöldségeket (cékla, sárgarépa, burgonya), meghámozzuk és egyforma kisebb kockákra vágjuk őket, majd hozzáadjuk a hagymához.
   Pár percig pirítjuk őket, majd felöntjük vízzel és beledobjuk a fél leveskockát, a sót, a borsot és a petrezselyemzöldet.
Ha már puhák a zöldségek egy kevés liszttel és tejszínnel behabarjuk a levest.
 Ha újra elkezd forrni levesszük a tűzről és a felét turmixgépben vagy botmixerrel összeturmixoljuk. (ez el is hagyható). Legvégül ízlés szerinti ecettel és cukorral ízesítjük.










 Jó étvágyat hozzá!