Ugrás a fő tartalomra

Homemade sütőtökös latte

   A rendszeres facebook követők tudhatják, hogy pár hete kipróbáltam a Starbucksban a sütőtökös lattet, ami óriási csalódást okozott. Mindenhol azt olvastam hogy valami isteni és őszi és fűszeres és csodálatos és sorolhatnám még a jelzőket amivel a posztolók illeték. Így amint alkalmam nyílt célba is vettem a legközelebbi Starbucks kávézót és pár perccel később már a kezemben is tartottam a vágyott italt. Belekortyolva viszont nem azt kaptam amit vártam. Nem volt benne semmi mennyei, semmi zseniális, semmi őszi. Csak egy sima kávé egy cseppnyi alig- alig érezhető sütőtökös aromával.
Talán túl sokat vártam tőle. Bedőltem a marketingnek. :D





   De ha emlékeztek az akkor kirakott posztomban ígéretet tettem arra, hogy megtalálom a tökéletes receptet. Számos kísérlet és alapos nyomozások után ez mostanra sikerült. De megvan és most megosztom veletek.


     Hozzávalók:

   A sziruphoz:

35 dkg sütőtök
3,5 dl víz
96 g barna cukor
150 g kristálycukor
fél tk. őrölt gyömbér
fél tk. őrölt szegfűszeg
2 tk. fahéj
fél tk. őrölt szerecsendió
1 kk. vanília aroma

 
   Az italhoz:

50 ml kávé
2 dl tej
egy kis tejszínhab



  A sütőtököt megsütjük, majd ha jó kikanalazzuk a héjából és turmixgépben pürésítjük.





   A cukrokat egy lábasba öntjük ( a mennyiséget az eredeti recept szerint írtam le, de mivel én alig édesítem az italokat így jóval kevesebb cukrot használtam), vízzel felolvasztjuk, hozzáadjuk a fűszereket és a tökpürét, majd az egészet kis lángon, nem forralva csak gyöngyöztetve 12 percig főzzük. Ha kihűlt, egy zárható üvegbe töltjük.
Ez a szirupmennyiség elég kb. 4-5 latte elkészítéséhez.






   Ezután főzünk egy adag, kb 50 ml kávét, hozzáadunk 3-5 ek. tökszirupot, majd jól elkeverjük. A tejet kicsit felhabosítjuk, hozzáadjuk a kávéhoz, majd ezt is összekeverjük. Sütőtökfűszerrel vagy fahéjjal megszórt tejszínhabbal dekoráljuk.




 
  Ennél jobb napindító italt el sem tudnék képzelni! :)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld ne...

Százhalombattai kalandozások

    Csapadékos napok után, amikor a talaj nem alkalmas erdei túrázásra, mindig valami városi látnivalót keresünk.  Meghatározzuk a távolságot, hogy maximum milyen messzire van kedvünk elmenni és szorgosan elkezdjük böngészni a térképet, aztán a kiválasztjuk a legtöbb érdekességet kínáló települést.  Így esett a választásunk következő úticélként Százhalombattára. Ez a relatív fiatal kis város Budapesttől 27 kilométerre, délre fekszik.  Jól megközelíthető autópályán és autóúton is.     Százhalombatta és környéke a bronzkor óta lakott, bővelkedik régészeti feltárásokban és kincsekben, melyeket a város a mai napig lelkiismeretesen ápol és büszkén meg is mutat a világnak.    A százhalom előtag a település határában húzódó halomsírokra utal, melyeket ma is meg lehet tekinteni a régészeti parkban.  De még mielőtt ide eljutnánk, érdemes megállni a gyönyörűen felújított főtéren, ahol a Makovecz Imre által tervezett Szent István Templom magas...

Mr. Kumpir végre Magyarországon!

   Számos európai nagyváros után végre Magyarországon is megnyitotta kapuit a Mr. Kumpir.   A török étteremlánc a Westend City Centerben nyitotta meg első üzletét, ami rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. kép forrása: www.facebook.com/pages/Debreczeni-Zita-Fan-Club/317404023728?fref=ts  Nekem is volt szerencsém ellátogatni oda a Szerelmemmel.       A kumpir lényege, hogy egy hatalmas héjában sült burgonyát kettévágnak a belsejét pedig összekeverik egy kis vajjal és sajttal. Ettől nagyon finom krémes lesz. Ezek után pedig tetszés szerint választhatunk bele a feltétekből, például virsli karikákat, kukoricát,csirkehúst, paradicsomot, paprikát, babot, valamint kérhetünk rá különböző önteteket  vagy akár francia salátát is.    Nagyon laktató, az adagok pedig óriásiak. Én személy szerint nem is bírtam az egészet megenni.    Az árait tekintve maga a kumpir nem túl olcsó, de kárpótolhat minke...