2015. november 4., szerda

Homemade sütőtökös latte

   A rendszeres facebook követők tudhatják, hogy pár hete kipróbáltam a Starbucksban a sütőtökös lattet, ami óriási csalódást okozott. Mindenhol azt olvastam hogy valami isteni és őszi és fűszeres és csodálatos és sorolhatnám még a jelzőket amivel a posztolók illeték. Így amint alkalmam nyílt célba is vettem a legközelebbi Starbucks kávézót és pár perccel később már a kezemben is tartottam a vágyott italt. Belekortyolva viszont nem azt kaptam amit vártam. Nem volt benne semmi mennyei, semmi zseniális, semmi őszi. Csak egy sima kávé egy cseppnyi alig- alig érezhető sütőtökös aromával.
Talán túl sokat vártam tőle. Bedőltem a marketingnek. :D





   De ha emlékeztek az akkor kirakott posztomban ígéretet tettem arra, hogy megtalálom a tökéletes receptet. Számos kísérlet és alapos nyomozások után ez mostanra sikerült. De megvan és most megosztom veletek.


     Hozzávalók:

   A sziruphoz:

35 dkg sütőtök
3,5 dl víz
96 g barna cukor
150 g kristálycukor
fél tk. őrölt gyömbér
fél tk. őrölt szegfűszeg
2 tk. fahéj
fél tk. őrölt szerecsendió
1 kk. vanília aroma

 
   Az italhoz:

50 ml kávé
2 dl tej
egy kis tejszínhab



  A sütőtököt megsütjük, majd ha jó kikanalazzuk a héjából és turmixgépben pürésítjük.





   A cukrokat egy lábasba öntjük ( a mennyiséget az eredeti recept szerint írtam le, de mivel én alig édesítem az italokat így jóval kevesebb cukrot használtam), vízzel felolvasztjuk, hozzáadjuk a fűszereket és a tökpürét, majd az egészet kis lángon, nem forralva csak gyöngyöztetve 12 percig főzzük. Ha kihűlt, egy zárható üvegbe töltjük.
Ez a szirupmennyiség elég kb. 4-5 latte elkészítéséhez.






   Ezután főzünk egy adag, kb 50 ml kávét, hozzáadunk 3-5 ek. tökszirupot, majd jól elkeverjük. A tejet kicsit felhabosítjuk, hozzáadjuk a kávéhoz, majd ezt is összekeverjük. Sütőtökfűszerrel vagy fahéjjal megszórt tejszínhabbal dekoráljuk.




 
  Ennél jobb napindító italt el sem tudnék képzelni! :)