Ugrás a fő tartalomra

Gyógyító mandalák

    Pár hete már fellebbentettem a fátylat az új hobbimról a mandala rajzolásról és ígértem is róla egy cikket, de az csak most készült el, mivel teljesen elragadott az alkotási hév.
Az első mandala elkészítése előtt alaposan utánaolvastam, hogy mit hogy kell pontosan csinálni és már ott is írták, hogy fennáll a veszélye annak, hogy ha elkezdted többé nem tudod abbahagyni. És így is lett. Amint elkészült az első művem már szinte azonnal azon kezdtem el gondolkodni, hogy milyen legyen a következő.

(ez volt az első, kicsit még ügyetlen alkotásom)

   Azóta csak úgy ontom magamból a szebbnél szebb ábrákat, amikkel nagyon elégedett is vagyok. Először saját kútfőből rajzoltam, aztán elkezdtem a neten keresgélni és meglévő formákat alakítottam a saját ízlésemre. Most pedig az állatos mandalák a nyerők nálam.
  A mandala megalkotása különlegesen hat a szellemre és a lélekre. Az alkotási folyamat már eleve felér egy meditációval, hiszen általa ellazulunk és elszakadunk a mindennapi gondoktól. A mandala elkészítése után megnő az energiaszintünk, boldogabbak, motiváltabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk.
 
   A legjobb, ha egyedül kezdünk neki és olyankor, amikor legalább 1-2 óráig nem zavar meg minket senki és semmi.
A mandalákat készíthetjük színes ceruzával, filctollal, vízfestékkel, olajfestékkel, papírra, fára, kőre...
Egyszóval szinte bármilyen technikával, eszközzel és bármilyen felületre felvihetőek. Én filctoll, zselés toll és tempera keverékével szeretem a legjobban rajzolni és kifesteni őket.
Ha kör alakút készítek akkor mindenképpen használok körzőt és néha nem árt ha a vonalzó is kéznél van, ha valamit nagyon pontosan akarunk megrajzolni. De amit csak lehet azt igyekszem szabad kézzel felvázolni..
Sokan csendben szeretnek lenni munka közben, én azonban halk meditációs zenével és illatos gyertyával vagy füstölővel igyekszem hozzájárulni ahhoz, hogy még jobban el tudjak mélyedni az alkotásban.


   A hagyományos mandalák 3 körből állnak. A középen lévő legkisebb kör a középpontot, a következő a tudatalattit, a külső, legnagyobb pedig a személyiséget szimbolizálja.  Rajzolni és festeni is mindig belülről kifelé kell. A mandala lényegisége ugyanis, hogy minden a középpontból árad ki.


   Kétféle módon rajzolhatunk mandalát. Vagy felvázoljuk az egészet,  belülről kifelé és aztán festjük vagy ahogy én csinálom, felrajzolom a belső kört és kifestem, aztán a következőt és azt is kifestem majd a harmadikat rajzolom és festem.


   Fontos szabály, hogy sose becsméreljük saját alkotásunkat. Eleinte velem is gyakran megesett, hogy már az első tollvonások után nem tetszett amit a papíron láttam, de tovább csináltam és a végén valami egészen elképesztő született a kezem nyomán.


És tényleg nagyon rá lehet kattanni! Próbáljátok ki Ti is! Olcsóbb mint egy pszichológus, hamarabb jobban is leszel tőle és így karácsony közeledtével ajándéknak sem utolsó!

Nincs más hátra, mint alkotásra fel!


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld nem tartozik a kedven színeim közé úgy általánosságban,