Ha karácsonyi sütiről van szó, akkor mindenkinek az elsők között jut eszébe a mézeskalács. Én is sütök minden évben belőle 2 adagot, egyet december elején és egyet karácsonyra. Idén viszont kicsit már unalmasnak éreztem a sok mézeskalácsot, így úgy döntöttem, hogy keresek valami más, ám hasonlóan ünnepi édességet. Nem is volt nehéz dolgom, hiszen az interneten keresgélve a mézeskalács mellett a gyömbéres kekszé volt a másik leggyakrabban feltűnő recept.
A legjobb benne az, hogy szinte teljesen olyan alapanyagokból áll, amik a konyhában mindig fellelhetőek, ráadásul nagyon könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
10 dkg liszt
1 kk. szódabikarbóna
5 dkg cukor
5 dkg puha vaj
3 ek. méz
1 púpos kk. őrölt gyömbér
fél kk. őrölt fahéj
egy csipet őrölt szegfűszeg
egy csipet őrölt bors
A fűszereket keverjük össze egy kis tálban a sütőt pedig melegítsük elő 190 fokra.
A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, a cukorral és a fűszerkeverékkel. Ezután apró darabokban dolgozzuk hozzá a puha vajat, utána pedig a mézet, majd az egészet határozott mozdulatokkal gyúrjuk össze.
A kész tésztából formázzunk 2-3 centis golyókat, miket aztán tenyérrel vagy egy pohár aljával lapítsunk 1 centi vastag koronggá, majd helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ha nem csak hagyományos köröket akarunk, akkor az egész tésztát nyújtsuk ki 1 centi vastagra és kiszúróformákkal szaggassunk belőle karácsonyi mintákat. A tetejüket szórjuk meg egy pici cukorral és 8-12 perc alatt süssük meg őket, de folyamatosan figyeljük, mert a teteje hamar megpirulhat. Sütés után hagyjuk a tepsiben kihűlni a kekszeket, majd ha kedvünk van dekorálhatjuk őket, akárcsak a mézeskalácsot.
Náluk nagyobb siker volt, mint a mézeskalács. A párom sokkal jobban szerette, mert a borstól lett egy picit csípős utóíze ami az egészet különlegesen pikánssá tette.
Kekszes dobozba téve pedig nagyon sokáig eláll.
A legjobb benne az, hogy szinte teljesen olyan alapanyagokból áll, amik a konyhában mindig fellelhetőek, ráadásul nagyon könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
10 dkg liszt
1 kk. szódabikarbóna
5 dkg cukor
5 dkg puha vaj
3 ek. méz
1 púpos kk. őrölt gyömbér
fél kk. őrölt fahéj
egy csipet őrölt szegfűszeg
egy csipet őrölt bors
A fűszereket keverjük össze egy kis tálban a sütőt pedig melegítsük elő 190 fokra.
A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, a cukorral és a fűszerkeverékkel. Ezután apró darabokban dolgozzuk hozzá a puha vajat, utána pedig a mézet, majd az egészet határozott mozdulatokkal gyúrjuk össze.
A kész tésztából formázzunk 2-3 centis golyókat, miket aztán tenyérrel vagy egy pohár aljával lapítsunk 1 centi vastag koronggá, majd helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ha nem csak hagyományos köröket akarunk, akkor az egész tésztát nyújtsuk ki 1 centi vastagra és kiszúróformákkal szaggassunk belőle karácsonyi mintákat. A tetejüket szórjuk meg egy pici cukorral és 8-12 perc alatt süssük meg őket, de folyamatosan figyeljük, mert a teteje hamar megpirulhat. Sütés után hagyjuk a tepsiben kihűlni a kekszeket, majd ha kedvünk van dekorálhatjuk őket, akárcsak a mézeskalácsot.
Náluk nagyobb siker volt, mint a mézeskalács. A párom sokkal jobban szerette, mert a borstól lett egy picit csípős utóíze ami az egészet különlegesen pikánssá tette.
Kekszes dobozba téve pedig nagyon sokáig eláll.