Ugrás a fő tartalomra

Pikáns gyömbéres keksz

   Ha karácsonyi sütiről van szó, akkor mindenkinek az elsők között jut eszébe a mézeskalács. Én is sütök minden évben belőle 2 adagot, egyet december elején és egyet karácsonyra. Idén viszont kicsit már unalmasnak éreztem a sok mézeskalácsot, így úgy döntöttem, hogy keresek valami más, ám hasonlóan ünnepi édességet. Nem is volt nehéz dolgom, hiszen az interneten keresgélve a mézeskalács mellett a gyömbéres kekszé volt a másik leggyakrabban feltűnő recept.
A legjobb benne az, hogy szinte teljesen olyan alapanyagokból áll, amik a konyhában mindig fellelhetőek, ráadásul nagyon könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető.






   Hozzávalók:

10 dkg liszt
1 kk. szódabikarbóna
5 dkg cukor
5 dkg puha vaj
3 ek. méz
1 púpos kk. őrölt gyömbér
fél kk. őrölt fahéj
egy csipet őrölt szegfűszeg
egy csipet őrölt bors


   A fűszereket keverjük össze egy kis tálban a sütőt pedig melegítsük elő 190 fokra.
A lisztet keverjük össze a szódabikarbónával, a cukorral és a fűszerkeverékkel. Ezután apró darabokban dolgozzuk hozzá a puha vajat, utána pedig a mézet, majd az egészet határozott mozdulatokkal gyúrjuk össze.




A kész tésztából formázzunk 2-3 centis golyókat, miket aztán tenyérrel vagy egy pohár aljával lapítsunk 1 centi vastag koronggá, majd helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ha nem csak hagyományos köröket akarunk, akkor az egész tésztát nyújtsuk ki 1 centi vastagra és kiszúróformákkal szaggassunk belőle karácsonyi mintákat. A tetejüket szórjuk meg egy pici cukorral és 8-12 perc alatt süssük meg őket, de folyamatosan figyeljük, mert a teteje hamar megpirulhat. Sütés után hagyjuk a tepsiben kihűlni a kekszeket, majd ha kedvünk van dekorálhatjuk őket, akárcsak a mézeskalácsot.







 Náluk nagyobb siker volt, mint a mézeskalács. A párom sokkal jobban szerette, mert a borstól lett egy picit csípős utóíze ami az egészet különlegesen pikánssá tette.
Kekszes dobozba téve pedig nagyon sokáig eláll.












Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld ne...

Százhalombattai kalandozások

    Csapadékos napok után, amikor a talaj nem alkalmas erdei túrázásra, mindig valami városi látnivalót keresünk.  Meghatározzuk a távolságot, hogy maximum milyen messzire van kedvünk elmenni és szorgosan elkezdjük böngészni a térképet, aztán a kiválasztjuk a legtöbb érdekességet kínáló települést.  Így esett a választásunk következő úticélként Százhalombattára. Ez a relatív fiatal kis város Budapesttől 27 kilométerre, délre fekszik.  Jól megközelíthető autópályán és autóúton is.     Százhalombatta és környéke a bronzkor óta lakott, bővelkedik régészeti feltárásokban és kincsekben, melyeket a város a mai napig lelkiismeretesen ápol és büszkén meg is mutat a világnak.    A százhalom előtag a település határában húzódó halomsírokra utal, melyeket ma is meg lehet tekinteni a régészeti parkban.  De még mielőtt ide eljutnánk, érdemes megállni a gyönyörűen felújított főtéren, ahol a Makovecz Imre által tervezett Szent István Templom magas...

Mr. Kumpir végre Magyarországon!

   Számos európai nagyváros után végre Magyarországon is megnyitotta kapuit a Mr. Kumpir.   A török étteremlánc a Westend City Centerben nyitotta meg első üzletét, ami rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. kép forrása: www.facebook.com/pages/Debreczeni-Zita-Fan-Club/317404023728?fref=ts  Nekem is volt szerencsém ellátogatni oda a Szerelmemmel.       A kumpir lényege, hogy egy hatalmas héjában sült burgonyát kettévágnak a belsejét pedig összekeverik egy kis vajjal és sajttal. Ettől nagyon finom krémes lesz. Ezek után pedig tetszés szerint választhatunk bele a feltétekből, például virsli karikákat, kukoricát,csirkehúst, paradicsomot, paprikát, babot, valamint kérhetünk rá különböző önteteket  vagy akár francia salátát is.    Nagyon laktató, az adagok pedig óriásiak. Én személy szerint nem is bírtam az egészet megenni.    Az árait tekintve maga a kumpir nem túl olcsó, de kárpótolhat minke...