2015. december 31., csütörtök

Így kerüld el a macskajajt!

   Tinédzser koromban eszméletlen sokat jártam bulizni, aminek a velejárója volt az iszogatás is. Akkor még sokkal kevésbé viselt meg a másnapi macskajaj....
Mára már sokat változtam és kétszer is meggondolom, hogy érdemes-e a többiek rábeszélésének engedve még egy pohárral inni. Nem bírom már a másnaposságot. Sokkal jobban megvisel mint, 18-20 éves koromban. Úgy érzem, hogy nem ér annyit, az a pillanatnyi jóérzés amit az alkohol okoz, hogy után az egész napot átfetrengve, szenvedve az ágyból nézzem a tévét. Tömény elpocsékolt idő...
Ezért inkább figyelek arra, hogy mennyit iszom egy-egy buliban. Persze néha velem is elszalad a ló. Ilyenkor jönnek jól az évek során alaposan letesztelt másnaposság megelőző és kezelő tippjeim.


1. Alkoholfogyasztás közben:

   Hasznos, ha már az első pohár elfogyasztása után gondolsz a másnapra és vizet és/vagy valamilyen rágcsálnivalót is ropogtatsz két pohár között. Ez lehet ropi, chips vagy mogyoró.
Még ennél is többet segít, ha nem éhgyomorra, hanem egy alapos étkezés után vágunk bele az italozásba.

2. Alkoholfogyasztás után:

   Fontos, hogy azonnal egyél valamit, ami felszívja az alkoholt, pl: rágcsát vagy szendvicseket és nagyon nagyon sok (!) paradicsomot vagy paradicsomlevet. Ugyanis ez az igazi csodaszer a másnaposság ellen. Elfogyasztás után már pár perccel érezni is a jótékony hatását.
Lefekvés előtt közvetlenül még adjunk magunknak egy vitaminbombát, valamilyen multivitamin (pl. Béres csepp) formájában és irány ágy, egy kiadós alvásra.
Ha jobban bírjuk a macskajajt vagy nem ittunk olyan sokat ezzel máris garantáltuk a másnapi friss ébredést.

3. Másnap reggel:

   Ha tényleg nagy a baj és ébredés után még mindig nem vagyunk a helyzet magaslatán, akkor jöhetnek a vésztervek.  Még több paradicsomlé és még annál is több. Aztán víz, víz, víz a dehidratáltság megszüntetésére.
De próbálkozhatunk még a korhely vagy a sima savanyú káposzta levessel, ami szintén nagyon jó hatással van a másnaposságra. És eszünkbe se jusson koplalni! Tudom, hogy ilyenkor nincs igazán az embernek étvágya, de ezzel csak rontunk a helyzeten. Muszáj erőltetni a rendes étkezést!Tapasztalataim szerint ezzel a pár trükkel még a legnagyobb macskajaj is megszüntethető.
Nektek vannak még hasonló bevált tippjeitek?