2015. február 18., szerda

Varázslatos török est otthon

    A téli hűvös időszakban mindenki szeret elnyújtózni egy kád forró,testet- lelket melengető, illatos vízben. Mióta viszont rájöttem, hogy a meleg nagyban segít a pánikom és a stressz leküzdésében még nagyobb figyelmet szentelek neki.
Eleinte csak gyertyát gyújtva, jó hosszú ideig heverésztem a kádban, aztán jöttek a különböző habfürdők, pezsgő fürdőtabletták és egyéb kellékek. Végül már teljes kis "fürdő szeánszaim" alakultak ki.
   Az elkövetkező hetekben ezekből szeretnék megosztani veletek párat. Ezeknek a "szeánszoknak" a középpontjában természetesen a fürdés áll, körítve minden jóval, ami harmóniát és békét teremt a lelkünkben. Mindenki ízlése és kedve szerint hozzátehet vagy elvehet belőle ezt- azt.
Érdemes olyan estéket választani amikor már nem készülünk sehová, mert én például rendszerint "elájulok" egy ilyen program után és békésen alszom reggelig.


   Először az egyik nagy kedvencemet, a török estet szeretném bemutatni nektek.

   Engedjük egy kád vizet és tegyünk bele egy nagy adag habfürdőt. Aztán gyújtsunk fűszeres illatú gyertyákat vagy füstölőket.  Miközben pedig folyik a fürdővíz, keressünk valami keleti relaxálózenét.
Nekem már van erre egy bevált lejátszási listám. Minden alkalommal ezt hallgatom, de például a Buddha Bar számai is jól illenek az est témájához.
   Amikor tehát már égnek a gyertyák, kifolyt a víz és a halk zene is megszólalt a háttérben, ideje, hogy belevessük magunkat a lágy habokba.

   Egy kényelmes testhelyzet felvétele után pedig jöhet is a meditáció. Ennek több fajtája is létezik például mantra, mindfulness vagy transzcendentális meditáció, de mind közül szerintem a legjobban a vezetett meditáció illik a fürdős ellazuláshoz. Ilyenkor csak hallgatom a zenét és számomra kedves, biztonságot nyújtó helyekre és szituációkba képzelem magam. De előfordul az is, hogy egy jövőképet képzelek el. Mondjuk azt, hogy hová akarok eljutni 5 év múlva. Vagy a zene szárnyán különleges tájakra utazom. Ezer meg ezer boldogságot és nyugalmat sugárzó élethelyzetet vetíthettek magatok elé, hiszen az elméteket ti magatok irányítjátok!

  Addig folytassátok a meditációt ameddig csak jól esik. Nincs rá időkorlát. A lényeg az ellazulás.

  De persze a testünkről sem feledkezünk meg ezen az estén! Az arcomat és a dekoltázsomat a Planet Spa Turkish termal baths nevű arcmaszkjával szoktam kényeztetni, amit az Avontól tudtok megrendelni.
Amíg a maszk hat elkortyolgatok egy isteni, meleg Rooibos teát és felfrissítem a testem az éppen aktuális kedvenc tusfürdőmmel.

   Az arclemosás után pedig kiszállok a kádból és törölközés nélkül bekenem magam egy nagy adag levendulás babaolajjal. Ha így teszünk, az olaj 10x több nedvességet zár a bőrünkbe, ezáltal pedig sokkal puhább lesz.
   Végül irány az ágy és olvasok vagy kötök egy kicsit, amíg teljesen el nem álmosodom. Ami elég hamar be szokott következni, mert legtöbbször addig maradok a forró vízben amíg csak bírok és ez rendesen kifáraszt.


   Nekem teljes testi-lelki felfrissülést okoz egy ilyen "fürdő szeánsz", aminek köszönhetően a másnapom is mosolygósan és kiegyensúlyozottan indul.

   Remélem Ti is kipróbáljátok és elnyeri a tetszéseteket.

 Hamarosan pedig jön a Zen relaxációs este leírása is....