Ugrás a fő tartalomra

Mi fán terem a medvehagyma?

     Néhány héttel ezelőtt találkoztam először személyesen az egyik szupermarketben a medvehagymával. Gyorsan el is kezdtem tanulmányozni, megnézegettem, megforgattam, de látványra semmi különös nem volt rajta, ami arra adna okot, hogy a séfek és a főzőműsorok az egekig magasztalják. De amikor megéreztem az illatát már mindent értettem. Erős, intenzív fokhagyma illata van és mivel imádom a fokhagymát úgy gondoltam, ez már rossz nem lehet bármibe is teszem. De mivel pontosan nem tudtam, hogy hogyan is kell felhasználni, illetve azt, hogy mit is készíthetek belőle a bolt polcán hagytam és úgy gondoltam előbb alaposan utána nézek, hogy mi fán is terem a medvehagyma!

     A néphagyomány úgy tartja, hogy a hosszú téli álmából felkelő medve ezt a növényt keresi először, hogy kitisztítsa a szervezetét. Innen kapta hát a nevét. Nem is csoda, ha a medvék is ezt választják, hiszen rengeteg illóolajat és ásványi sót tartalmaz. Segít megelőzni az érelmeszesedést, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a belső szerveket és az ereket.A szezonja nagyjából most kezdődött és egészen májusig tart. Akár az erőben is gyűjthetünk, ám ilyenkor figyeljünk arra, hogy ne keverjük össze a nagyon hasonló kinézetű gyöngyvirág leveleivel, hiszen azok mérgezőek. Ha biztosra akarunk menni dörzsölgessük meg kezeink között a levelet és ha intenzív fokhagymás illatot érzünk, akkor biztosan nem tévedtünk.


Ha inkább piacon vásároljuk, akkor igyekezzünk minél frissebbeket választani. Minél élénkebb a színe és intenzívebb az illata annál frissebb a növényünk is.     Készíthetünk belőle levest vagy főzeléket, adhatjuk salátákhoz vagy salátaöntetekhez, pestohoz, fűszervajhoz, körözötthöz, fasírthoz, húsokhoz, egyszóval szinte mindenhez.
     Most pedig irány medvehagymát szerezni, mert este hozok nektek egy isteni medvehagymás saláta receptet!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Egy sablon 4 ötlet

   Néha a legegyszerűbb dolgokból születnek a legnagyszerűbb ötletek. Például egy nyuszis sablonból is fantasztikus dekorációk készülhetnek, ha kreatívak vagyunk.

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

TESZT: Lenor Parfume des Secrets öblítők

  Imádom a nyarat. Az egyik kedvenc évszakom volt mindig, de ez a mostanában berobbanó 36 fok már nekem sem okoz örömet. 1- 2 ilyen nap még csak-csak elviselhető, de 3-4 esetleg 5 már embert próbáló. Feszültté válok tőle, fáradttá és motiválatlanná. De az évek során megtanultam, hogy mindennek megvan a jó oldala. Még ennek a hőségnek is. Mégpedig az, hogy ilyenkor gőzerővel lehet mosni, mert még a legvastagabb cuccok is fél nap alatt megszáradnak. Így én a nyarat évek óta egy Mosó Masa évszaknak tekintem. Mindent kiszedek a szekrényekből és átmosom őket. A vastag télikabátokat, a párnákat, a ritkán mozgatott vendégtakarókat..... mindent, hogy aztán friss illattal feltöltve kerülhessenek vissza a helyükre. Ilyenkor aztán még fontosabbá válik az is, hogy milyen öblítőt használok. Nincs fix kedvencem, mindig szeretem váltogatni az illatokat attól függően, hogy épp milyen kedvem van. A  májusi újdonságokban olvashattátok, hogy a Lenor új parfümkollekcióval rukkolt elő, én most e