2014. március 28., péntek

Mi fán terem a medvehagyma?

     Néhány héttel ezelőtt találkoztam először személyesen az egyik szupermarketben a medvehagymával. Gyorsan el is kezdtem tanulmányozni, megnézegettem, megforgattam, de látványra semmi különös nem volt rajta, ami arra adna okot, hogy a séfek és a főzőműsorok az egekig magasztalják. De amikor megéreztem az illatát már mindent értettem. Erős, intenzív fokhagyma illata van és mivel imádom a fokhagymát úgy gondoltam, ez már rossz nem lehet bármibe is teszem. De mivel pontosan nem tudtam, hogy hogyan is kell felhasználni, illetve azt, hogy mit is készíthetek belőle a bolt polcán hagytam és úgy gondoltam előbb alaposan utána nézek, hogy mi fán is terem a medvehagyma!

     A néphagyomány úgy tartja, hogy a hosszú téli álmából felkelő medve ezt a növényt keresi először, hogy kitisztítsa a szervezetét. Innen kapta hát a nevét. Nem is csoda, ha a medvék is ezt választják, hiszen rengeteg illóolajat és ásványi sót tartalmaz. Segít megelőzni az érelmeszesedést, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a belső szerveket és az ereket.A szezonja nagyjából most kezdődött és egészen májusig tart. Akár az erőben is gyűjthetünk, ám ilyenkor figyeljünk arra, hogy ne keverjük össze a nagyon hasonló kinézetű gyöngyvirág leveleivel, hiszen azok mérgezőek. Ha biztosra akarunk menni dörzsölgessük meg kezeink között a levelet és ha intenzív fokhagymás illatot érzünk, akkor biztosan nem tévedtünk.


Ha inkább piacon vásároljuk, akkor igyekezzünk minél frissebbeket választani. Minél élénkebb a színe és intenzívebb az illata annál frissebb a növényünk is.     Készíthetünk belőle levest vagy főzeléket, adhatjuk salátákhoz vagy salátaöntetekhez, pestohoz, fűszervajhoz, körözötthöz, fasírthoz, húsokhoz, egyszóval szinte mindenhez.
     Most pedig irány medvehagymát szerezni, mert este hozok nektek egy isteni medvehagymás saláta receptet!