Ugrás a fő tartalomra

Szép álmokat!

      Az alvást sokan elvesztegetett időnek tartják, mondván: " Aki sokat alszik, keveset él." Pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hihetetlenül fontos testi és lelki egészségünk szempontjából.
 
     Életünk alapvetően két főbb részre oszlik, alvásra és ébrenlétre, amik folyamatosan váltják egymást. Egy statisztika szerint életünk mintegy egyharmadát alvással töltjük. Az alvás pedig igen fontos szerepet játszik a bennünk lezajló biológiai folyamatok szempontjából is.
Közismert tény, hogy ez egy pihentető állapot, ám azt kevesen tudják, hogy nagy szerepe van a memória- konszolidációban is. A megtanult dolgok ilyenkor raktározódnak el az agyunkban, illetve ilyenkor folyik tudásunk és emlékeink rendszerezése és szelektálása is. Alvás közben a szervezetünk lelassul és megváltozik: csökken a pulzusszám és a vérnyomás, lelassul a szív, változik a testhőmérséklet és aktivizálódik az immunrendszer. Még a bőrünk is ilyenkor regenerálódik. Tehát ez az állapot teljes mértékben az egészségünket szolgálja.






     A közelmúltban végzett felmérések alapján a népesség mintegy 95%-a küzd valamilyen, akár állandó, akár időszakos alvászavarral. Egy másik felmérés pedig bebizonyította, hogy kb. 2 órával alszunk kevesebbet átlagosan, mint száz évvel ezelőtt. Ez a felgyorsult életmódunknak köszönhető, amihez sajnos nem könnyű alkalmazkodnunk. Ez, valamint az állandó munkahelyi nyomás, az anyagi gondok, valamint a túlhajszolt életmód vezethet alvászavarokhoz. Ehhez jön még a tévé és az internet, amelyekkel gyakran éjszakába nyúlóan foglalkozunk.

       Az alvászavar egy olyan probléma, ami ellen tenni kell, nem szabad elsiklani fölötte, hiszen ha nem kezeljük időben súlyos problémákat okozhat pl.: depressziót, szorongásos zavarokat de akár még cukorbetegséget és elhízást is.





     Mit tegyünk hát a kielégítő alvás érdekében?
A válasz egyszerű. Nem kell azonnal az orvoshoz rohannunk vele, megpróbálhatjuk először saját magunk megoldani a problémát, hiszen a legtöbb esetben csak egy kis odafigyelésre van szükség hozzá. Ám ha mégsem sikerülne, akkor haladéktalanul forduljunk szakemberhez, hogy elkerüljük az esetleges súlyos következményeket!

     Nézzük hát az egyszerű kis praktikákat!
A napi tevékenységünk nagymértékben befolyásolja az éjszakai nyugalmunkat. Így rendszeres testmozgással javíthatjuk az alvás minőségét. Énnek érdekében tanácsos naponta legalább fél órát testmozgással töltenünk.

Az esti tevékenységeinket lehetőség szerint érdemes rendszeressé, megszokottá tenni, így jelezve szervezetünknek, hogy ideje lelassítania. Például úgy, hogy a könnyű vacsora után, jöjjön egy kellemes ellazító fürdő, majd bújjunk ágyba és olvasgassunk egy kicsit vagy hallgassunk relaxáló zenét





Lefekvés előtt 4 órával, már kerüljük a megterhelő zsíros és fűszeres ételeket, valamint a koffein tartalmú italokat.

Ha lefekvés után 20 percen belül nem tudunk elaludni, akkor inkább kelljünk fel és kezdjünk valami monoton tevékenységbe (én pl olvasni szoktam) és csak akkor feküdjünk vissza, ha elálmosodtunk.

Fontos még, hogy a hálószobánkban megfelelő legyen a hőmérséklet, se túl hideg, se túl meleg, valamint csendes és kellően sötét legyen.

Próbáljuk ki a lefekvés előtti relaxáló jógát! Ha minden kötél szakad én ezt veszem elő. A legjobban Tara Stiles videója működött nálam



Jó éjszakát mindenkinek!



 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld nem tartozik a kedven színeim közé úgy általánosságban,