2016. július 23., szombat

Tihanyi Levendula Manufaktúra

   "Sziasztok! Szandi vagyok és levendulafüggő..."- hangozhatna a mondat, ha létezne csoportterápia levendulamániásoknak. De ilyen csoport szerencsére nincs, hiszen a levendula nem káros, sőt kifejezetten egészséges. Fertőtlenítő hatása van, fokozza a testi lelki frissességet és harmóniát teremt az emberben. Talán ez utóbbi tulajdonsága miatt szerettem meg annyira. Most, hogy már majdnem teljesen magam mögött hagytam a pánikbetegséget a testem és a lelkem olyan nagyon vágyik a harmónia minden formájára, mint aszály után a föld az esőre.


   Imádok mindent ami levendulaillatú vagy levendulamintájú és minden helyet ahol a szeretett növény nagy számban előfordul. Így minden évben, amikor nyaralni megyünk a Balatonra, megkérem a szüleimet, hogy kanyarodjunk el Tihanyba, hogy a legjobb helyről tölthessem fel megfogyatkozott készleteimet. Itt ugyanis, a hamisítatlan, igazi levendula hazájában létezik egy kis üzlet, ahol ezeket a csodanövényeket felhasználva számtalan isteni krém, szappan, ital és édesség kerül a polcokra. Ez a hely pedig nem más, mint a Tihanyi Levendula Manufaktúra üzlete. Természetesen számos egyéb levendulás üzlet is akad a településen, de az illat és az a különleges, megnyugtató, otthonos hangulat mind közül megkülönbözteti ezt a kis ékszerdobozt. Belépsz, a kezedbe fogsz egy szappant, mélyet szippantsz mámorító illatából és érzed, hogy ez igazi levendula. Aztán megnézed egy bonbon vagy egy illatpárna gondos kidolgozását és érzed, hogy ez szívből készült, szeretettel. Ennél pedig nincs fontosabb. Te magad is tudhatod, hogy az a süti amit szeretettel készítesz sokkal finomabb, az a dal amit szívből énekelsz sokkal meghatóbb, így az a kozmetikum vagy szappan ami hasonló odaadással készül sokkal hatékonyabb lesz.  A boltban mindent megtaláltok, ami szem szájnak ingere. Vannak különböző arckrémek, testápolók és parfüm is. Ez utóbbiból nagyon megbántam, hogy nem hoztam el egy üveggel, mert a mellett, hogy isteni az illata hihetetlenül tartós is, Tamarának tettünk egy fújásnyit a farmerdzsekijére és  három napig isteni illat lengte körbe a gyereket, amit hasonlóan nagy levendulafüggőként kifejezettem imádott.
   Fürdőkellékekből sincs itt hiány, akad a polcokon tusfürdő, szappan és folyékony szappan, sőt még környezetbarát mosogatószert is találunk, ha alaposan szemügyre veszünk mindent. Én tavaly többek között egy különleges kézműves szappant hoztam el ami nagyon bevált. Sokkal tisztábbnak éreztem tőle a bőröm, mint más szappanoktól, de mégsem szárított. Az erőteljes illata pedig nem csak engem, de a fürdőszobámat is belengte. Nem volt hát kétséges számomra, hogy idén is veszek a szappanból, de most egy kisebb és világosabb színű mellett döntöttem. Gondoltam nem árt a változatosság.


A tavalyi szappan


Ő pedig az idei szerzemény


    A másik nagy szerelmem, amit mindenkinek szívből ajánlok az a fürdősó, ami igazi szárított levendulavirágot tartalmaz. Ezt bizony össze sem lehet hasonlítani a drogériákban kapható szintetikusan előállított vagy épp csak leheletnyi hatóanyagot tartalmazó társaival.
A legjobban az tetszik ebben a fürdősóban, hogy langyos és meleg vízben is használható. A víz hőfokától függően pedig más- más hatást vált ki.
Egy téli hosszú és fárasztó nap után a forró fürdőnkbe hintve szinte azonnal megnyugtat és ellazítja meggyötört tagjaink. De fordulhatunk hozzá nyáron is, amikor a hőség elől menekülve elmerülünk egy kád éppen langyos vízben. Ilyenkor engem még jobban lehűt ez a különleges fürdősó.
Egy hátrány van: a szárított levendulavirág. Mert ha esetlegesen a fürdéstől ellazulva ledőlnél egy kicsit olvasgatni és nem öblíted ki azonnal a kádat, akkor fennállhat a veszélye annak, hogy a pasid pánikban berohan a szobába, hogy gyere gyorsan, mert apró, pici bogarak lepték el a kádat. :D  De ne  aggódjatok, másodszorra már nem fognak megijedni tőle. Tapasztalatból mondom. :)


   Italokat és édességeket is találunk a boltban bőven. Vannak itt szörpök és ízesített vizek, amik nekem nagy kedvenceim, aztán sütik, bonbonok és nyalókák, természetesen mind- mind igazi erőteljes ízű levendulavirágból. Ezeket se hagyjátok ki a kóstolásból, ha arra jártok.
Végtelenségig sorolhatnám még az illatpárnákat, a szárított csokrokat, a dísztárgyakat, a szalvétákat, a teákat és illóolajakat amikkel ezen a csodálatos helyen találkozhatunk, de a legjobb lesz ha megnézitek saját magatok. Megnézitek, belekóstoltok meghitt légkörébe, elmerültök a végtelen türelemmel készített apró részletekbe, telítődtök az illatokkal és akkor majd biztosan megértitek, hogy miért is szerettem bele teljesen és véglegesen a Tihanyi Levendula Manufaktúrába.