2013. május 14., kedd

Jóga kezdőknek 2.rész

    Az első rész sikere után katt ide az előzményhez!, itt a következő 5 ászana és szempontjaik! Vágjunk is bele!

Macska

  Ez az egyik legismertebb és legkedveltebb póz a jógában. Ha azt akarod, hogy jól induljon a napod, felkelés után végezd el néhányszor, ezt a homorító, domborító gyakorlatot.

A kezeink legyenek egyvonalban a térdekkel. Kiindulóhelyzetben a hát egyenes, majd kilégzéssel kezdünk. Belégzéskor homorítunk, a has közelítsen a talaj irányába. Kilégzéskor pedig domborítunk.  A mozgás a medencétől induljon és csigolyáról csigolyára haladjon felfelé. A fej mozdul utoljára.Híd

  A kezdők először emeljék fel többször a csípőjüket rövidebb ideig és csak ez után tartózkodjanak több időt a pózban. A térdek között legyen csípőszélességű távolság.  Aki tudja, alul összekulcsolhatja  a kezeit. De a vállakat ne húzzuk össze. 
Lefelé néző kutya

   Itt a lábak szintén kis terpeszben vannak. A hátat igyekezzünk lefelé, a talaj irányába nyomni és figyeljünk rá, hogy egyenes is legyen. A sarkakat is igyekezzünk minél jobban a földre szorítani.
   Nekem ez az egyik kedvenc gyakorlatom, mert nagyon hamar és látványosan javítja a tartást.Dandasana

  Ez az első és legegyszerűbb ülő ászana. a legtöbb ülő gyakorlatnak ez a kiindulója. A hát egyenes és a fejünk búbjával folyamatosan felfelé nyújtózkodunk. A lábfejek visszafeszített helyzetben vannak.
Eleinte érdemes fal mellett végezni.Sas tartás

   Ez egy haladó pozíció. A dupla csavarás miatt mind a két agyféltekét megmozgatja. Nagyfokú koncentrációt igényel, így sok gyakorlás kell hozzá, valamint elménk teljes kiürítése.