2013. május 19., vasárnap

Háztartási csodaszer

   Éppen olcsó háztartási praktikák után nyomoztam, így átnéztem vagy 30-40 oldalt is a neten, amikor feltűnt, hogy így vagy úgy, de minden oldalon említést tesznek a szódabikarbónáról. Utána kérdeztem hát, és nagymamám is esküszik rá. Nem is gondoltam volna, hogy ennyiféle felhasználása lehet. Ráadásul környezetkímélő is, mivel savas vagy lúgos anyaggal érintkezve arra törekszik, hogy semlegesítse azt.  Az ára pedig nevetségesen alacsony.  Kiváló társ lehet a szépségápolásban, a takarításban, a mosásban vagy éppen a kellemetlen szagok megszüntetésében.
Lássuk hát konkrétan, hogy mire és hogyan is használjuk a spórolós csodaszerünket!

1.Testápolás

   Szájöblögetéshez fél pohár vízben oldjunk fel egy teáskanál szódabikarbónát.  Semlegesíti a rossz szagokat. Ám a vele való fogmosást nem ajánlom, mert bár nagyon gyorsan és látványosan fehéríti a fogainkat, de káros hatással van a fogzománc állapotára.   Rovarcsípés gyógyítására is jó az előbb említett oldat. Ha a viszketést akarjuk vele enyhíteni, akkor fürdés után dörzsöljünk egy kicsit a nedves bőrbe.

   Samponunk hatását is felturbózhatjuk egy kis adag szódabikarbónával. Segít eltávolítani a legkevesebb maradék port is a hajunkból, így sokkal tisztább lesz. Szórjunk egy keveset a tenyerünk be és adjuk hozzá a samponból a szokásos adagot.   A hajkeféink alapos tisztítása igazán nehéz feladat. Ebben is segíthet ha az egy teáskanál szódabikarbóna és kevés langyos víz keverékébe áztatjuk őket.

   Hasznosíthatjuk fürdősóként is. Sokkal tisztább és puhább lesz tőle a bőrünk. Ehhez, fél csészényit adjunk a fürdővízhez.

   Lábainkat 10- 15 perces 3 evőkanálnyi szódabikarbónát tartalmazó meleg vizes áztatással kényeztethetjük.


2. Takarítás

   Ezen a területen a fürdőszoba tisztántartásában a leghatékonyabb. Használhatjuk a mosdókagyló, a kád vagy akár a csempe tisztításához. Mindössze csak egy nedves szivacsra kell szórnunk és átdörzsölni vele a felületet, majd langyos vízzel leöblíteni.

   A samponunkhoz hasonlóan például a mosogatószerűnket is felturbózhatjuk vele. Ettől jobban oldódik majd a zsíros réteg az edényeinkről. Makacsabb szennyeződéseknél vizes- mosogatószeres- szódabikarbónás  oldatba áztassuk őket.   Ezen kívül még számos módon használható mind a konyhában, mind a ház bármely területén. Egész nap lehetne sorolni őket, így csak párat említek meg még. Kárpittisztítás, felmosás, mikrótisztítás, sütőtisztítás, de adagolhatjuk akár a mosóporhoz, vagy a mosogatógép mosószeréhez is a nagyobb és tisztább hatás érdekében.

3. Szagtalanítás

   A szódabikarbóna egyik talán legnagyobb különlegessége, hogy semlegesíti a szagokat, így használhatjuk a  hűtő, a kuka, a lefolyó vagy a vágódeszka szagmentesítésére.
Ehhez csak egy közepes mennyiségű "csodaszert" kell az érintett helyre tenni egy tálban vagy csak az adott helyre szórni.Érdemes utána nézni alaposabban, mert ez csak pár felhasználási mód volt. Ennél még sokkal de sokkal több mindenre is használható ha az ember kellő képpen tájékozott és kreatív hozzá.