2013. május 13., hétfő

Jóga kezdőknek 1. rész

   Mivel sok kérdés érkezett a legutóbbi jógás cikkem kapcsán ,katt ide az előzményhez!, úgy döntöttem, hogy elindítok egy sorozatot, ami kifejezettem a jógával foglalkozik. Itt megismerjük majd az ászanák, szempontjait, és helyes gyakorlásukat, később pedig 10-15 percben elvégezhető gyakorlatsort is mutatok nektek.   Az első dolog, amit tisztázni kell, az az ászanák sebessége, vagyis, hogy milyen gyorsan érdemes csinálni őket. Ez igazán eltérő. Kinek, hogy esik jobban alapon kell eldönteni. Vannak akik szeretnek pár percig elidőzni a pózokban, mások inkább a folyamatos gyakorlatvégzésben hisznek. Én kipróbáltam mindkét módon és azt kell mondjam, hogy személy szerint nekem a gyorsabb változat jön be. Persze ez nem jelenti azt, hogy kapkodni kellene, hiszen a jóga lényege a nyugalom. Annyi a különbség, hogy percek helyett, én mindössze 20-30 másodpercet időzöm a pózokban, vagy éppen amennyi jól esik.

Fontos, hogy üres gyomorral végezzük a gyakorlatokat!

   És most jöjjenek a már sokat emlegetett ászanák. A mai részben 5-öt fogunk belőlük megismerni.

Teve póz

   Ez egy gerincet hátra hajlító póz. A lábakat próbáljuk meg minél közelebb tenni egymáshoz. Ha még nem ér le a kezetek, használjatok valamilyen segédeszközt, amin megtámaszkodhattok (pl. vastag lexikon vagy összetekert törölközők).
   Próbáljuk a combokat függőlegesen tartani, a fejet hátrabillenteni és homorítani a gerincet, amennyire csak lehet.
  A póz közben ne próbáljunk mély lélegzeteket venni, mert a mellkas már nyújtva van.
Bébi kobra póz

  Ez a kobra előkészítője. Általában az egyszerű palánk pózból szoktuk végezni (erről a későbbiekben lesz szó). Erősíti a csuklót és a karokat.
Csak a lábujjak, a térd, a mellkas és az áll érinti a talajt. Az ászana végzése közben tartsuk kint a levegőt.
Kobra póz

   A lábak itt lehetnek terpeszben a kezdőknél. De igyekezzünk őket inkább összezárni amennyire csak megy és toljuk ki a mellkast, a fejet pedig hajtsuk hátra. A belégzés a kiemeléssel párhuzamosan zajlik. A csípőcsontokat igyekezzünk a talajon tartani.Ij póz

   Itt is fontos szempont, hogy igyekezzünk a lábakat minél összébb zárni. Kiindulóhelyzetünk a hason fekvés. Majd hátrahajlítjuk a lábakat és ráfogunk a bokánkra vagy arra a helyre a lábunkon, amit még kényelmesen elérünk.Kerék póz

   Ő a mindenki által csak hídként ismert és emlegetett ászana. Itt a lényeg, hogy minél jobban megnyújtsuk a hasunkat. Ha felnyomtuk magunkat kerékbe hintázzunk egy picit előre, hátra, hogy még jobban nyúljanak a kar és a vállizmok. Ahogy egyre jobban megy majd, igyekezzünk a karunkat és a lábainkat egyre jobban közelíteni.
  Gyakorlat közben a teljes talp a talajon van, de akinek már megy az féltalpon is csinálhatja.


Bátran próbálgassátok ezen ászanákat és nemsokára jön a következő öt is!