2017. május 5., péntek

Bizsu kisokos

  Már a második évemet töltöm a Rossetti Bizsunál, mint a márka egyik arca. Ez alatt az idő alatt nagyon sok bizsu átfutott a kezemen, stílusra és anyagra való tekintet nélkül. Többségüket rendszeresen hordom is és próbálok vigyázni rájuk, hogy minél tovább megőrizzék eredeti szépségüket. Van pár trükköm, amiket ennek érdekében bevetek. Ezeket szeretném most megosztani veletek.


1. Tárolj okosan!

   Az évek során megfigyeltem, hogy nem mindegy hogyan tároljuk az ékszereinket. Nem jó, ha egy -egy kis tárolót színültig zsúfolunk velük, mert a összefoghatják egymást és megkophat a csillogásuk. Éppen ezért én csak félig rakom az ékszertartóimat és figyelek arra is, hogy milyen anyagú ékszerek kerülnek bele egyszerre a ládikákba.
A gyöngyből, fából és bőrből készült ékességek egyszerű esetek, mert időtálló az anyaguk és nem is túl sérülékenyek, nem árt nekik az összedörzsölődés sem. Éppen ezért az ékszertartókban ezek közé keverem be a bizsu darabokat. 1 gyöngy, 1 fa, 1 bizsu aztán jöhet még gyöngy, fa és bizsu. Így a kényes darabok el lesznek választva a strapabíróbb darabokkal és nem "bántják" egymást.
A nagy fehér tekla gyöngyös darabokat viszont csakis együtt tárold minden más bizsu nélkül, mert csúnyán be tudják mattítani ezt a fajta gyöngyöt.  Ha nagyon sok az ékszerünk, akkor tehetjük válogatás nélkül is egy dobozba őket, de csak akkor, ha megtartjuk a vásárláskor kapott átlátszó zacskóikat is és ebben kerülnek tárolásra.
2. Óvd a parfümtől!

  A parfüm nem barátja a bizsuknak, mert elszíneződnek tőle, így oda ne fújjunk belőle soha ahol az ékszert viselni fogjuk.
3. Óvd az izzadástól!

  Az izzadtságunk ugyanis megkezdi a bizsu külső bevonatát, ami ennek hatására oldódni kezd és szép zöldre fogja a bőrünk. De mit tegyünk ilyenkor? Mondjunk le nyáron a kedvenc nyakláncunk viseléséről?
Erre azért nincs szükség. Elég ha a bőrrel érintkező részt bekenjük színtelen körömlakkal, ami védőréteget képez és így nem következik be az elszíneződés. Persze ez sem tart örökké, így érdemes 2-3 havonta megismételni a műveletet.
Ugyanezt érdemes elvégezni első használat előtt a sok követ és strasszt tartalmazó darabok esetében is, hogy ne potyogjanak ki olyan könnyen a foglalatból.
4. Tisztítás

   A bizsu, gyöngy és fa ékszerek különösebb tisztítást nem igényelnek. Elég ha használat után mindig áttöröljük őket puha száraz ronggyal.5. Ha megtörtént a baj

   Ha minden óvintézkedés ellenére is elkezdett elszíneződni kedvencünk akkor sem kell kétségbe esni. Meg lehet próbálni menteni a helyzetet egy puha fejű fogkefe és egy kis fogkrém segítségével. Ezzel dörzsöljük át az érintett területet, majd öblítsük le. Az esetek nagy többségében beválik ez a módszer.

6. Elszakadt, eltört, hiányos

  Sajnos egy idő után elkerülhetetlenül bekövetkezik a vég és kedvenc bizsunk menthetetlenné válik, mert nagyon megkopott, elszakadt, eltört vagy kiesett belőle pár kő.
Ilyenkor sem kell feltétlenül kétségbe esni. Ha a kapocs tört el vagy a kövek hullottak ki az még menthető. A legtöbb hobbi boltban vannak ilyen alkatrészek és sok apró követ is találsz. Ha elviszed az ékszert nagy valószínűséggel találsz is beleillőt. Ha mégsem akkor válassz más színű követ, szedj ki párat pluszba az ékszerből és alakítsd úgy, hogy az eltérő színűek szimmetrikus helyen legyenek. Aztán egy kis pillanatragival rögzítsd őket és máris kész vagy.

  Ha totálisan, teljesen menthetetlen a dolog akkor is várj egy percet, mielőtt végleg a kukában landoltatod kedvenced. Előbb szedj le róla mindent ami használható és hibátlan. Kövek, strasszok, kapcsok, gyöngyök.... Gondolj arra, hogy lehet ezekkel fogod megmenteni egy másik imádott darabodat.