Imádom a sütőtököt! Kétségtelenül az egyik legjobb dolog az őszben. De nem volt ez mindig így. 4-5 évvel ezelőtt senki nem tudott volna rábeszélni egy darab frissen sütött tök elfogyasztására. Úgy gondoltam ez nem az én ízvilágom. Aztán nagyjából 3 évvel ezelőtt valami megváltozott. Valahogy mégiscsak ízleni kezdett, de csak kis mennyiségben. Az utóbbi 1 évben viszont mániákus sütőtökfogyasztóvá léptem elő. Megesett nem egy alkalommal idén is, hogy a vacsorám 4 kisebb szelet tök volt és kész. A párom szerint élvezet nézni ahogy eszem, mert közben árad belőlem a boldogság. :D
Idén viszont kevésnek éreztem már a sütött változatot. Valami másra vágytam. Valami más állagra, valami pikánsabb ízvilágra. Tavaly kóstoltam a sütőtökös pitét, de az nem győzött meg annyira, így gondoltam most a levessel próbálkozom.
Nagyon egyszerű volt elkészíteni, nem is került sokba és valami elképppppesztően finom lett. Nem is tudtam megállni egy tányérnál,,,,
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 liter húsleves alaplé (én leveskockából csináltam)
1, 2 dl tejszín
egy kisebb vöröshagyma fele
1 gerezd fokhagyma
1 csipet kakukkfű
1 teáskanál összenyomott gyömbér
fél mk. őrölt fahéj
Ízlés szerint őrölt bors és só
Az alapléhez adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a felkockázott sütőtököt és a fűszereket, majd lassú tűzön forraljuk fel. Ha már forr tegyünk rá egy fedőt és addig főzzük amíg a benne lévő tök meg nem puhul.
Ezután vegyük le a levest a tűzről és botmixerrel turmixoljuk össze az egészet úgy, hogy közben apránként adagoljuk hozzá a tejszínt. Végül visszatesszük a tűzre és forrástól számított 5-7 percig főzzük.
Pirított baconnel vagy reszelt sajttal tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Idén viszont kevésnek éreztem már a sütött változatot. Valami másra vágytam. Valami más állagra, valami pikánsabb ízvilágra. Tavaly kóstoltam a sütőtökös pitét, de az nem győzött meg annyira, így gondoltam most a levessel próbálkozom.
Nagyon egyszerű volt elkészíteni, nem is került sokba és valami elképppppesztően finom lett. Nem is tudtam megállni egy tányérnál,,,,
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 liter húsleves alaplé (én leveskockából csináltam)
1, 2 dl tejszín
egy kisebb vöröshagyma fele
1 gerezd fokhagyma
1 csipet kakukkfű
1 teáskanál összenyomott gyömbér
fél mk. őrölt fahéj
Ízlés szerint őrölt bors és só
Az alapléhez adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, a felkockázott sütőtököt és a fűszereket, majd lassú tűzön forraljuk fel. Ha már forr tegyünk rá egy fedőt és addig főzzük amíg a benne lévő tök meg nem puhul.
Ezután vegyük le a levest a tűzről és botmixerrel turmixoljuk össze az egészet úgy, hogy közben apránként adagoljuk hozzá a tejszínt. Végül visszatesszük a tűzre és forrástól számított 5-7 percig főzzük.
Pirított baconnel vagy reszelt sajttal tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!