2015. augusztus 12., szerda

A görögdinnyéről

   Egy régebbi facebook posztban már említettem, hogy mennyire jól ápolja és hidratálja a bőrünket az, ha görögdinnyével áttöröljük, majd langyos vízzel leöblítjük. De a görögdinnye nem csak a bőrünknek tesz jót, hanem testünk minden porcikájának.
Ha követitek a facebook oldalt tudjátok, hogy jelenleg éppen egy lúgosító diétát csinálok végig, amelynek köszönhetően elvileg megszabadulhatok a pánikbetegség maradék tüneteitől is. Ennek egyik fő eleme a hatalmas mennyiségű dinnyefogyasztás, mivel ez a finomság az egyik legjobb lúgosító. Egy órával azután, hogy leért a pocinkba már jelentősen csökkenti is a savszintet.
Szóval nekem ez lesz az elkövetkező hetekben a fő táplálékom.






   Bár a görögdinnye 90%-ban víz mégis nagyon jó vitamin- és ásványianyag-forrás. B6, C és E vitamint illetve folsavat, vasat, káliumot, és mangánt is tartalmaz. Ezeknek köszönhetően a dinnye  biztosíthatja az egészséges keringést, a kötőszövetek rugalmasságát, élénkíti a pajzsmirigy működést, szépíti a bőrt, a hajat és a körmöket ráadásul segíti a zsírégetést is.
Hát kell ennél több indok arra, hogy minden nap együnk belőle?


   Magas víztartalmának köszönhetően szinte "átfolyik" a szervezetünkön, ezáltal tisztítja a vesét és a beleket. Segít kijuttatni a szervezetből a koleszterint, így nagyon fontos szerepet játszik a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében.
Jó ötlet, ha az ember, amíg még tart a szezon heti 1x beiktat egy tehermentesítő napot az étrendjébe. Ilyenkor kb. 1,5- 5 kg dinnyét elosztunk 5 egyenlő részre és ezt esszük a napi 5 étkezés alkalmával. Ezzel hozzájárulunk testünk megtisztulásához, könnyebbnek és energikusabbnak fogjuk érezni magunkat.





   Amit viszont még mindig kevesen tudnak a dinnyéről az az, hogy a magja is egy igazi csodaszer. A keleti országokban például ugyanúgy zsákokban árulják, mint a napraforgómagot vagy a pisztáciát.
Ha evéskor kiszedjük a magokat, megszárítjuk, majd kávédarálóban ledaráljuk kész is bélféregűző házi szer. 2-3x igyunk belőle naponta, 1 evőkanál szárított maghoz 1dl rizstejet adva.

 E mellett pedig számos finomságot készíthetünk belőle. Turmixot, jégkását, levest vagy jégkrémet.
Érdemes figyelni a blogot, mert hamarosan hozok is Nektek pár isteni dinnyés receptet!