Ugrás a fő tartalomra

Óvintézkedéseim a vírus ellen

   Sosem gondoltam volna hogy 2020 ennyire nehéz lesz. Bár szilveszterkor volt egy fura megérzésem, de álmaimban sem gondoltam volna, hogy teljesen feje tetejére áll az egész életünk. Megszűnt a jólét, a szabadság és a biztonság és átadta a helyét a félelemnek. Nem tudjuk mi lesz holnap, nem tudjuk ki beteg már és ki nem. Az agyam sokszor még most sem fogja fel, hogy mi történik. Hazamegyek a munkából, bezárkózunk a Jegimmel, sorozatozunk, jókat vacsorázunk és azon kapom magam, hogy azt hiszem mindez csak rossz álom volt. Nem is valóság. Nem is történt meg. De aztán reggel felkelek, felöltözöm, felveszem a maszkom, elindulok dolgozni és újra szembesülök a rideg valósággal. Sosem gondoltam volna, hogy előfordulhat ilyen és meg kell küzdenünk egy ilyen világméretű járvánnyal. De elfogadtam, hogy ez van és próbálok alkalmazkodni a helyzethez. Próbálok vigyázni magamra és másokra is, ezért egy rakás óvintézkedést vezettem be az életünkbe. Sajnos nem vagyunk olyan kiváltságos helyzetben, mint mások, a Szerelmemnek és nekem is minden nap be kell járunk dolgozni, így a teljes karantén helyett nekünk marad az esti bezárkózás és a brutálisan sok óvintézkedés, ami bár rendegetg lemondással jár, de ebben a helyzetben igenis mindent meg kell tennünk, ami csak tőlünk telik, hogy hamar tújussunk ezen a krízisen.

  Első körben az immunturbózásra fektettük a hangsúlyt. A vitaminok szedése és a gyógyteázások már szerves részét képezik a napirendünknek.
Heti 1-2 alkalommal készítek a fantasztikus ajurvédikus gyógyitalból, az aranytejből is. Ennek a receptjét hamarosan hozom a blogra. 
E mellett pedig légzőgyakorlatokkal erősítjük a tüdőnket és próbáljuk elengedni vele a napi stresszt is.
  Fontos szabály lett az is, hogy naponta csak 1x tájékozódunk az aktuális helyzetről, hiszen ha minden percben erről olvasunk és folyton bújjuk a híreket attól csak idegesek leszünk. Az idegesség pedig az immunrendszer egyik legnagyobb ellensége.

  A lakásba való belépésnek is meg van mostmár a maga rituáléja, aminek a sorrendjét ki is ragasztottuk a bejárathoz, hogy soha ne feledkezzünk meg róla. 
Először is belépéskor azonnal levesszük a cipőt és a bejáratban hagyjuk. Ezt elég nehéz volt megszoknunk, mert sajnos mind a ketten gyakran szaladunk át a lakáson cipővel egy bent felejtett akármilyen apróságért. 
Második lépés kabát le és azonnal kézmosás, jó alaposan, majd telefonfertőtlenítés.
Végül pedig felvesszük az itthoni ruhánkat, ami pedig rajtunk volt azonnal megy a szennyesbe. Így ugyan többet mosunk, de szerintem ez megéri a biztonságunk érdekében. 
Apró szabályok még, hogy a lakáskulcsot egyből az ajtó melletti kis tartóra akasztjuk és nem rakosgatjuk le ide- oda a lakásban, mert ezen is könnyen megtapadhat a vírus, ráadásul nem is lehet olyan könnyeden és hatékonyan fertőtleníteni őket. Főleg az enyémet, amin kb 500 kulcs és egy 600 fős állatkerti csorda van. 
  A lakás higiéniája is kiemelten fontos számunkra. Ez is egy külön rituálé.
A lakásbalépési protokoll után azonnal készítek egy jó erős Domestos-os vizet és áttörlöm vele a bejárati ajtó kilincseit, a mosdót és a mosdó csapját is, plusz mindent ami eszmbe jut, majd alaposan fel is mosok, szintén Domestos-os vízzel.

  Napi egyszer, de ha jó idő van akár többször is szellőztetünk, este pedig egy kis teafaolajas párologtatással fertőtlenítjük a szoba levegőjét.

  Amikor pedig letudtuk ezek a köröket igyekszünk a lehető legvidámabban és leghasznosabban eltölteni az időt itthon. Olvasunk, összebújva sorozatozunk, edzünk a lakásban és gyakrabban hívjuk a szeretteinket, hogy tudjuk, mindenki jól van e.
Szerintem nagyon fontos most a jóra koncentrálni meg egymásra és nem a hírekre vagy a halottak számára, mert nem tudhatjuk, hogy mennyi ideig kell még ebben a helyzetben lennünk. Ha már az elején tönkretesszük magnkat idegileg akkor később még sokkal nehezebb lesz. 


  Visszatérve a szabályaimra, természetesen a munkában is megvannak ezek. 
Kerülöm a tömegközlekedést így jó időben bicajjal vagy rollerrel járok be, természetesen maszkban. Még akkor is, ha az emberek nagyrésze még mndig kineveti a maszkosokat. 
Ha beértem akkor viszont levszem, mert nagyon kemény dolog 8 órán át abban lenni. Annyi a szerencsénk, hogy nagyon nagyon kevesen vagyunk az irodaházban, így gyakorlatilag teljesen el tudjuk szeparálni magunkat a másik embertől. Néha szükséges ugyan a találkozás, de akkor is megtartjuk a tisztes távolságot. Rendszeresen fertőtlenítem a kezem és a pultomat is és szellőztetek amennyit csak tudok.


   Vásárolni kb. 4 naponta járunk, akkor is leginkább a friss zöldségek miatt. Van egy fagyasztott és konzerv zöldség alapkészletem, de azért nem jó csak ezekből felépíteni egy vegán étrendet, így mindig szükség van a friss utánpótlásra. 
Egyébként nem halmoztunk fel óriási otthoni készleteket, van pár alapélelmiszer amiből vettünk többet, de nincs 20 kiló lisztünk meg cukrunk és 500 darab üveges spagettiszószunk sem, csak 4-5 csomag tészta, ugyanennyi rízs és pár konzerv. Ezeket is csak azért táraztuk be, hogy meg tudjuk oldani, hogy kevesebbszer kelljen boltba menni.


  Szóval nem pánikolunk, igyekszünk vigyázni magunkra, megfontoltan és átgondoltan élni a mindennapjainkat és megtölteni örömmel amennyire csak lehetséges ebben a helyzetben. 

Ti hogyan véditek magatokat és a családotokat?


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld nem tartozik a kedven színeim közé úgy általánosságban,

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü