Ugrás a fő tartalomra

6 varázslatos hely, ahol idén is lesz levendulaszüret

   A levendula mindig is közkedvelt növény volt, hiszen ezer módon fel lehet használni. Készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, izgalmassá tehetjük vele a kávénkat vagy egy egyszerű sütit, de illatosításra vagy a molyok távol tartására is nagyszerű. Számos gyógyhatása is ismert és remek fegyver a stressz ellen.
Az elmúlt pár évben pedig még nagyobb imádat övezi és már a lakásdekorációban is visszaköszön, nem beszélve az instagramon hemzsegő fehér ruhás, kalapos lány a levendulamezőben című képekről.   Mindezeknek köszönhetően egyre nagyobb  igény van kis hazánkban is a provence-i jellegű hangulatos levendulamezőkre, ahol évről- évre levendulaszürettel és kisebb- nagyobb fesztiválokkal várják a fanatikusokat.
Többségük június eleje körül már kezdetét veszi, de hónap végére, sőt július elejére is maradnak még bőven levendulás programok és szüretek. Az alábbiakban ezeket szedtem össze nektek.  • 1. Levendula Fesztivál - Kőröshegy

A Balaton déli partjához közeli levendulamezőn több időpontban is várják a látogatókat. Legközelebb most hétvégén (június 21-23-ig), amikor a szedd magad akció mellett megrendezésre kerül a Levendula Fesztivál is.
Lesz itt kézműves termékek vására, palántavásár, ha valaki otthonra is szeretne illatos levendulát, gyerekprogramok, szappankészítő workshop, beavatnak minket a levendulalepárlás titkaiba és mindezt kellemes élőzenével fűszerezik meg a szervezők.
Aki nem csak nézelődni szeretne, de szedni is, az különböző méretű aratótáskákból választhat, melyek mérettől függően 1000 és 3500 ft között mozognak. 

Jó tudni, ha más virágokért is rajongtok, hogy a levendulaszüret előtti időszakban nárcisz- és tulipánszüret is szokott lenni Kőröshegyen. 

További infókat, a megközelítést és a részletes programot itt találjátok:

https://www.facebook.com/koroshegyilevendulas/

  • 2. Szent Balázs- hegyi levendulás 

  A csodálatos Balaton - felvidéken, Balatoncsicsó és Szentantalfa szomszédságában elhelyezkedő levendulás sok szeretettel vár mindenkit a mostani ( június 21-23) és a következő ( június 29-30) hétvégén is. 
Itt általában nincs tömeg, csodálatos a kilátás, a levendula igazi francia tövekről ered, metszőollót adnak, sőt meg is mutatják, hogyan lehet szakszerűen "learatni" a nemes növényt.
Minden érkezőt frissítő levendula szörppel vagy levendula fröccsel fogadnak, ez utóbbit a szomszédos Gergely borházzal közösen készítik el.
Hmmmm..... Ezt nagyon megkóstolnám. Sose ittam még levendula fröccsöt, de most felkerült a bakancslistára. 
Az aratótáskák itt is különböző méretben és árban kaphatóak, 1000ft-tól 5000 ft-ig.


  • 3. Tihanyi Levendula Fesztivál

Hogy is maradhatna ki a listából a magyar Provence, a levendula mezők császára, a tihanyi őslevendulás. Itt ugyan már lezajlott a szedd magad akció, de most hétvégén megrendezésre kerül a Levendula fesztivál, ahol kirakodóvásár, kézműves műhelyek, ingyenes koncertek és ezernyi levendulás termék vár mindenkit.

A fellépőkről és a részletes programról itt olvashattok:


  • 4. Létai Levendulás

Kicsit szakadjunk el a Balatontól és tekintsünk az ország keleti része felé, hiszen ott is akadnak ám csodálatos levendulások. Ilyen a létavértesi is, mely Debrecentől mindössze 30 km- re található.
Itt picivel később, június 29.-én és 30.-án lesz a szüret. Az aratótáska áráról nem találtam információt, de a fotózással és a megközelítéssel kapcsolatos dolgokat megtaláljátok az alábbi linken:

https://www.facebook.com/events/368271457162546/
  • 5. Nyírtelki levendulafesztivál

Bizony, bizony. Annak sem kell bánkódnia aki nem akar túl messzire menni Nyíregyházáról, hiszen van már nekünk Nyírtelken is levendulásunk. A Cuki Levendula Kertben tavaly volt az első levendulaszedés, idén pedig még szebb, még nagyobb és még több, francia tőből eredő virággal várják a látogatókat. 
Ezen a héten még, elvileg minden nap nyitvatartási időben tudtok szedni levendulát, az aratótáska 1000ft-ba kerül, viszont indulás előtt érdemes tájékozódni az ültetvény aktuális állapotáról, hiszen nem lehet előre kiszámítani, hogy meddig tartanak ki a virágok.
Ezt megtehetitek a levendula kert facebook oldalán:

https://www.facebook.com/Cuki-Levendula-Kert-175017389847042/


  • 6. Pilisborosjenő- kevélyhegyi levendulamező

   Tudomásom szerint ez a levendulás esik legközelebb Budapesthez.
Június 14- 26 között várják a látogatókat minden nap 09:00 és 20:00 között. Az aratótáska 1000 illetve 2800 ft os áron vásárolható meg. Jó hír, hogy Budapestről akár busszal is könnyen eljuthatunk ide. Erről bővebben a levendulás hivatalos facebook oldalán tájékozódhattok.

https://www.facebook.com/khlevendulamezo/Én biztosan elmegyek valamelyik helyre a listából,mert nagyon sok megvalósításra váró levendulás ötletem van.
Ti fogtok idén levendulát "aratni"?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Őszi körmök

   Az őszi szezon idén az erőteljes színektől lesz "hangos". A ruhadivathoz hasonlóan a hagyományos barnás, sárgás színek a háttérbe szorulnak és helyükre vidám árnyalatok kerülnek.    A szürke egy semleges szín, ami jól passzol szinte mindenhez. Idén választhatod akár sötét, akár világos árnyalatait. kép forrása: www.facebook.com/nailartcommunity kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    Kék, kék mindenhol. Egyértelmű kék uralom van a divatban, ruha, kiegészítő és természetesen köröm téren is. Ám míg az előbbieknél a türkiz az abszolút befutó, addig a körmöknél a Royal Blue, azaz a királykék a fő szín. kép forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts Ettől függetlenül  minden árnyalat divatosnak számít, ami visszaidézi nekünk egy kicsit a nyári ég kékjét vagy a gyönyörű tengert. képek forrása: https://www.facebook.com/FashionIsMyDrug?fref=ts    A zöld nem tartozik a kedven színeim közé úgy általánosságban,

Alternatív illatok, avagy az elérhető luxus

   Kár is tagadni, mindenki vágyik valamilyen szinten a luxusra. Legtöbbünk előtt sokszor megjelenik az álomkép, melyben divatos ruhákban feszítünk egy drága nyaralóhelyen, vadiúj autóval furikázunk és életünket minőségi termékekkel töltjük meg.    Nos, azt gondolom, hogy ezeket az álmokat meg kell próbálni megvalósítani apró, pici lépésekben. Nem egy luxusautóra kell elkezdenünk gyűjtögetni, hanem első körben olyan kis dolgokat kell megváltoztatnunk és megvásárolnunk az életünkbe, amelyektől máris úgy érezzük, hogy közelebb kerültünk az álmainkhoz.    Legjobb ha először a környezetünkkel kezdünk. Egy selejtezés és rendrakás máris sokat dobhat lakásunk kinézetén és a közérzetünkön is, hiszen megválni pár régóta tartogatott, fölösleges darabtól igazán üdítő élmény tud lenni a lelkünknek. Aztán vegyük nyakunkba a várost és szerezzünk be pár ízléses és olcsó dekorációs elemet a régiek helyett.   Női dolgaink rendezése szintén nagy segítségünkre lehet álmaink megvaló

Hajfánk házilag

  Bár már tavaly hódító útjára indult a hajfánk, ám észrevételeim szerint csak most érte el a népszerűsége csúcsát.     Már szinte minden jelentősebb üzletben kapható, anyagától függően változó áron. Ám ki gondolná, hogy otthon is könnyen elkészíthető fillérekből.   Csak egy használaton kívüli tetszés szerinti színű zoknira és egy ollóra van szükségünk hozzá.     Az elkészítése pedig pofon egyszerű. Mindössze le kell vágnunk a zoknink orrát,  majd szorosan fel kell tekernünk a képen látható módon. És már kész is vagyunk! És most nézzük, hogy hogyan is kell használnunk. 2  féle mód van rá, kinek melyik az egyszerűbb. A kiindulási pont mindkettőnél ugyanaz, mégpedig a szoros lófarok.    Az elsőnél hajvégektől kezdve tekerjük fel fürtjeinket az imént elkészült fánkra,  majd  néhány csattal rögzítjük és máris kész az egyszerű és elegáns balerina konty. A második verziónál a lófarok tövéhez tesszük  a fánkot,    gondosan szétterítjü