2019. június 21., péntek

6 varázslatos hely, ahol idén is lesz levendulaszüret

   A levendula mindig is közkedvelt növény volt, hiszen ezer módon fel lehet használni. Készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, izgalmassá tehetjük vele a kávénkat vagy egy egyszerű sütit, de illatosításra vagy a molyok távol tartására is nagyszerű. Számos gyógyhatása is ismert és remek fegyver a stressz ellen.
Az elmúlt pár évben pedig még nagyobb imádat övezi és már a lakásdekorációban is visszaköszön, nem beszélve az instagramon hemzsegő fehér ruhás, kalapos lány a levendulamezőben című képekről.   Mindezeknek köszönhetően egyre nagyobb  igény van kis hazánkban is a provence-i jellegű hangulatos levendulamezőkre, ahol évről- évre levendulaszürettel és kisebb- nagyobb fesztiválokkal várják a fanatikusokat.
Többségük június eleje körül már kezdetét veszi, de hónap végére, sőt július elejére is maradnak még bőven levendulás programok és szüretek. Az alábbiakban ezeket szedtem össze nektek.  • 1. Levendula Fesztivál - Kőröshegy

A Balaton déli partjához közeli levendulamezőn több időpontban is várják a látogatókat. Legközelebb most hétvégén (június 21-23-ig), amikor a szedd magad akció mellett megrendezésre kerül a Levendula Fesztivál is.
Lesz itt kézműves termékek vására, palántavásár, ha valaki otthonra is szeretne illatos levendulát, gyerekprogramok, szappankészítő workshop, beavatnak minket a levendulalepárlás titkaiba és mindezt kellemes élőzenével fűszerezik meg a szervezők.
Aki nem csak nézelődni szeretne, de szedni is, az különböző méretű aratótáskákból választhat, melyek mérettől függően 1000 és 3500 ft között mozognak. 

Jó tudni, ha más virágokért is rajongtok, hogy a levendulaszüret előtti időszakban nárcisz- és tulipánszüret is szokott lenni Kőröshegyen. 

További infókat, a megközelítést és a részletes programot itt találjátok:

https://www.facebook.com/koroshegyilevendulas/

  • 2. Szent Balázs- hegyi levendulás 

  A csodálatos Balaton - felvidéken, Balatoncsicsó és Szentantalfa szomszédságában elhelyezkedő levendulás sok szeretettel vár mindenkit a mostani ( június 21-23) és a következő ( június 29-30) hétvégén is. 
Itt általában nincs tömeg, csodálatos a kilátás, a levendula igazi francia tövekről ered, metszőollót adnak, sőt meg is mutatják, hogyan lehet szakszerűen "learatni" a nemes növényt.
Minden érkezőt frissítő levendula szörppel vagy levendula fröccsel fogadnak, ez utóbbit a szomszédos Gergely borházzal közösen készítik el.
Hmmmm..... Ezt nagyon megkóstolnám. Sose ittam még levendula fröccsöt, de most felkerült a bakancslistára. 
Az aratótáskák itt is különböző méretben és árban kaphatóak, 1000ft-tól 5000 ft-ig.


  • 3. Tihanyi Levendula Fesztivál

Hogy is maradhatna ki a listából a magyar Provence, a levendula mezők császára, a tihanyi őslevendulás. Itt ugyan már lezajlott a szedd magad akció, de most hétvégén megrendezésre kerül a Levendula fesztivál, ahol kirakodóvásár, kézműves műhelyek, ingyenes koncertek és ezernyi levendulás termék vár mindenkit.

A fellépőkről és a részletes programról itt olvashattok:


  • 4. Létai Levendulás

Kicsit szakadjunk el a Balatontól és tekintsünk az ország keleti része felé, hiszen ott is akadnak ám csodálatos levendulások. Ilyen a létavértesi is, mely Debrecentől mindössze 30 km- re található.
Itt picivel később, június 29.-én és 30.-án lesz a szüret. Az aratótáska áráról nem találtam információt, de a fotózással és a megközelítéssel kapcsolatos dolgokat megtaláljátok az alábbi linken:

https://www.facebook.com/events/368271457162546/
  • 5. Nyírtelki levendulafesztivál

Bizony, bizony. Annak sem kell bánkódnia aki nem akar túl messzire menni Nyíregyházáról, hiszen van már nekünk Nyírtelken is levendulásunk. A Cuki Levendula Kertben tavaly volt az első levendulaszedés, idén pedig még szebb, még nagyobb és még több, francia tőből eredő virággal várják a látogatókat. 
Ezen a héten még, elvileg minden nap nyitvatartási időben tudtok szedni levendulát, az aratótáska 1000ft-ba kerül, viszont indulás előtt érdemes tájékozódni az ültetvény aktuális állapotáról, hiszen nem lehet előre kiszámítani, hogy meddig tartanak ki a virágok.
Ezt megtehetitek a levendula kert facebook oldalán:

https://www.facebook.com/Cuki-Levendula-Kert-175017389847042/


  • 6. Pilisborosjenő- kevélyhegyi levendulamező

   Tudomásom szerint ez a levendulás esik legközelebb Budapesthez.
Június 14- 26 között várják a látogatókat minden nap 09:00 és 20:00 között. Az aratótáska 1000 illetve 2800 ft os áron vásárolható meg. Jó hír, hogy Budapestről akár busszal is könnyen eljuthatunk ide. Erről bővebben a levendulás hivatalos facebook oldalán tájékozódhattok.

https://www.facebook.com/khlevendulamezo/Én biztosan elmegyek valamelyik helyre a listából,mert nagyon sok megvalósításra váró levendulás ötletem van.
Ti fogtok idén levendulát "aratni"?